BKP439 Bitki Korumada Fumigasyon Operatörlüğü

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BKP439
Ad Bitki Korumada Fumigasyon Operatörlüğü
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. EKREM ATAKAN
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. EKREM ATAKAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Fumigasyon kapalı ortamlarda depolanan her türlü gıda ve kereste ve kereste mamulleri gibi ürünlerde zararlı böcek/akar ve hastalık etmenlerini belli bir ısıda ve belli bir miktarda gaz halindeki kimyasal madde (fümiga nt) ile öldürme amacıyla yapılan teknik bir işlemdir. Depolanmış ürünlerde değişik savaş yöntemleri içinde kimyasal savaş hala önemli bir yere sahip olup, özellikle fumigasyon (gazlama işlemleri) kısa sürede büyük miktarda ürüne uygulanabilmesi, diğer savaş yöntemlerine göre daha az masraflı ve iş gücü gerektirmesi nedeniyle sıklıkla başvurulan bir işlemdir. Ayrıca karantina tedbirleri kapsamında, fumigasyon işlemlerinin yapılması yasal bir zorunluluktur. Bu tür kimyasallar oldukça zehirli, ve ayrıca yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı olmaları nedeniyle, uygulamaların eğitim görmüş sertifika sahibi kişiler tarafından yapılması gereklidir. Bu ders kapsamında fumigant maddeler ve fumigasyon uygulama tekniklerinin amaca uygun ve sağlıklı bir şekilde uygulanması hedeflenmektedir.

Dersin İçeriği

Bu ders kapsamında; fumigasyonda teknik terimler, fumigant maddeler ve genel özellikleri, fumigantların zararlı organizmalarda etki şekilleri, ürünlerde yan etkileri, fumigasyon dozu ve kalıntı, fumigasyon teknikleri (vakum ve atmosferik fumigasyon), fumigantların yayılma ve nüfuz kabiliyetleri, fumigant zehirliliği ve alınacak tedbirler gibi konularda bilgiler sunulacaktır.

Dersin Ön Koşulu

Entomoloji Dersi almış olmak

Kaynaklar

Ganesh K. HC. 2018. Trainning Manual : Aluminium Phosphide Fumigation Procedure, 116 pp

Notlar

Ganesh K. HC. 2018. Trainning Manual : Aluminium Phosphide Fumigation Procedure, 116 pp


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Fumigant maddeleri ve genel özelliklerini öğrenir.
ÖÇ02 Fumigantların zararlı organizmalarda etki şekillerini ve ayrıca ürünlerde yan etkilerini öğrenir.
ÖÇ03 Fumigasyonda doz ayarlarını ve değişik ortamlarda, (depo, silo, gemi, ambarlar, konteynerler gibi) uygulama şekillerini ve tekniklerini öğrenir.
ÖÇ04 Fumigant maddeleri öğrenerek reçete yazma yeterliliği kazanır.
ÖÇ05 Fumigant zehirliliği ve alınması gerekli tedbirleri öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Bitki Koruma Alanında yeterli kuramsal bilgilere ve alt yapıya sahip olur.
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otların biyolojisi, ekolojisi, sistematiği, mücadele yöntemleri gibi Bitki Koruma’ nın temel konularını uygulamalı bir şekilde öğrenerek bilgi sahibi olur. 4
PÖÇ03 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bitki Koruma disiplini içerisinde yer alan, savaş yöntemlerini, hem teorikte hem de pratikte öğrenerek, doğru bir şekilde uygulanmasını sağlar. Bitki koruma sorunlarının çözümü için sahip olduğu bilgileri kullanarak, arazi çalışmaları yapar, veri toplar, değerlendirir, raporlar ve doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliğini ön planda tutarak en uygun mücadele yöntemini modern tasarıma modelleyerek kullanma becerisine sahip olur.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki Koruma Alanında, bitki yetiştiriciliği sırasında verim kaybına neden olan herhangi bir etmeni ya da bitki yetiştiriciliğini sınırlayan herhangi bir çevresel faktörü literatür bilgilerine dayalı olarak tespit eder, ve Bitki Koruma alanına uygun her türlü teknolojik alet ve ekipmanı kullanarak çözüm önerileri geliştirebilir. 4
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bitki Koruma Alanında, karşılaşılan bir sorun için, tek başına arazi denemesi kurabilir, laboratuvar kullanabilir, laboratuvarda hastalık, zararlı ve yabancı otların teşhisini yapabilir. Araştırma amaçlı üretim, analiz yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama, raporlama ve yazılı ve sözlü olarak sunma becerisi kazanır.
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bitki Koruma ile ilgili konularda bireysel çalışmalar yapmakla beraber, disiplin içi ve disiplinler arası ekip çalışması da yapabilir ve bu sayede mesleki etik sorumluluğu kazanır. 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bitki Koruma alanındaki eski ve yeni bilgileri gerekli teknolojileri kullanarak, araştırarak bulma, değerlendirme, anlama ve aktarma, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, hastalık, zararlı ve yabancı otların mücadelesinde kullanılan bitki koruma ürünleri için reçete yazabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitki Koruma içerisinde yer alan hastalık, zararlı ve yabancı otların tespit ve teşhis edilmesi, mücadele yönteminin tespit edilmesi, eradikasyonu, kullanılacak bitki koruma ürününün seçimi, uygulama şekli ve zamanı gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bitki Koruma ile disiplinler arası konularda etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bitki Koruma alanıyla ilgili proje yazma ve yönetme, risk analizi yapma ve mücadele şekline karar verme gibi, meslek hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık, sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibi olur. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bitki Koruma uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Bitki Koruma alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi, Bitki Koruma çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık sahibi olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Fümigasayon ve tarihçesi Power point sunusu, diğer ders öğrenme kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Fumigasyonda teknik terimler Power point sunusu, diğer ders öğrenme kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Fumigant maddeler ve genel özellikleri (1) Power point sunusu, diğer ders öğrenme kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar
4 Fumigant maddeler ve genel özellikleri (2) Power point sunusu, diğer ders öğrenme kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Fümigantların aktivitelerine etkili olan faktörler Power point sunusu, diğer ders öğrenme kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Fumiganların zararlı organizmalarda etki şekilleri Power point sunusu, diğer ders öğrenme kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Fumigantların ürünlerde yan etkileri Power point sunusu, diğer ders öğrenme kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Sınava hazırlık için sunu çıktıları, ders kapsamında yardımcı kaynaklar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Fümigasyonda doz ve kalıntı Power point sunusu, diğer ders öğrenme kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Fümigantların yayılma ve düfüzyon kabiliyetleri Power point sunusu, diğer ders öğrenme kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Fumigasyon uygulama şekilleri ve teknikleri (vacuum ve atmosferik fümigasyon) Power point sunusu, diğer ders öğrenme kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Fumigasyon uygulama şekilleri ve teknikleri (gemi ambarı, konteyner ve vagonlarda fumigasyon) Power point sunusu, diğer ders öğrenme kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Fumigasyon uygulama şekilleri ve teknikleri (hububat silolarında ve değirmenlerde fumigasyon, Bina fumigasyonu) Power point sunusu, diğer ders öğrenme kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
14 Fumigant zehirliliği ve alınması gerekli tedbirler Power point sunusu, diğer ders öğrenme kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Fumigasyonda kişisel koruyucu donanımlar Power point sunusu, diğer ders öğrenme kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık için sunu çıktıları, ders kapsamında yardımcı kaynaklar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık için sunu çıktıları, ders kapsamında yardımcı kaynaklar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2023 07:42