YOT252 Tarımda Girişimcilik ve İnovasyon

3 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod YOT252
Ad Tarımda Girişimcilik ve İnovasyon
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi HÜLYA SAYĞI
Dersin Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi HÜLYA SAYĞI (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Öğrencilere girişimcilik süreçleri hakkında temel kavramları, uygulamaya yönelik örnek olay çalışmalarının analiz edilmesi ile bu alanında alternatif bir kariyer seçeneği sunmak

Dersin İçeriği

Girişimcilik ve girişimcilik kavramları, tarımsal girişimciliğin gelişimi, girişimciliğin ekonomik gelişime katkısı, Girişimcilik kriterleri, özellikler ve beceriler, girişimcilikte yaratıcılık ve inovasyon, girişimcilik koşul ve ilkeleri, girişimcilikte karar alma süreci ve aşamaları, girişimcilikte finansman kuruluş ve kaynakları, girişimciliğin avantaj ve dezavantajları, girişimciliği etkileyen faktörler, girişimcilik mevzuatı ve teşvikler

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Prof. Dr. B. Zafer ERDOĞAN, KOSGEB Girişimcilik El Kitabı, https://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/Bagimsiz/GEK.pdf Erişim tarihi 10 Mayıs 2023.

Notlar

Dijital materyaller


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Girişimciliğin temel kavramlarını bilir
ÖÇ02 İş kurma tekniklerini ve aşamalarını bilir.
ÖÇ03 Tarımsal girişimciliğin koşul ve olanaklarını tartışır
ÖÇ04 Tarımsal girişimcilik alanlarını açıklar
ÖÇ05 Tarımsal girişimcilikte karar alma sürecini ve ekonomik sonuçlarını analiz eder
ÖÇ06 Tarımsal işletme kuruluş ve faaliyete geçirilme süreçlerini yürütür.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler tarımsal üretim sürecine ait temel bilgileri, organik tarım ilkelerini, üretim felsefesini ve konuyla ilgili temel bilgileri açıklar. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler organik tarım alanında öğrendiği bilgilerin doğru, güvenilir ve güncel olup olmadığını bilirler.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir tarım yönetimi, kırsal kalkınma, tarımsal planlama ve tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini bilirler.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Organik Tarım Kanunu ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik hükümleri doğrultusunda organik tarım üretim faaliyetlerini yönetirler. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler organik ürünün nihai tüketiciye ulaşıncaya kadar olan üretim aşamalarında karşılaşılabilecekleri sorunlara çözüm üretirler 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenciler organik tarım alanında sorunları bilimsel araştıma yöntemine (tanımlama, analiz etme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm üretme ve uygulama) uygun biçimde değerlendirebilirler. 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenciler organik tarım alanında hem bireysel hem de ekip üyesi olarak karşılaştığı problemlerin çözümünde üstlendiği sorumlulukları yerine getirirler. 4
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenciler mesleği ile ilgili gelişmeleri hayat boyu öğrenmenin gerekliliği ile takip ederler. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler organik tarım alanında araştırma ve sorgulama yoluyla elde ettiği bilgiye kullanırlar
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler organik tarım alanı ile ilgili kişi ve kurumlarla etkileşimli olarak toplumsal, kültürel ve etik sorumluluk bilinci ile projeler üretebilirler. 5
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler mesleği ve diğer alanlarla ilgili iletişim sürecini yönetebilecek olan Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde yabancı dil bilirler.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler organik tarım alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak sözlü ve yazılı olarak iletişim kurabilirler.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler organik tarım alanı ile ilgili bilimsel araştırma sürecinden elde edilen sonuçları uygulayabilirler. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler organik tarım ile ilgili gürev ve sorumluluklarını bilimsel, kültürel, etik değerler ve yasal mevzuata uygun yaparlar. 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler organik tarım alanında sosyal adalet, kalite, kültürel değerler, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptirler. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Girişimciliğie giriş Dijtal materyallerin incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Tarımsal Girişimcilik Dijtal materyal taraması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
3 Tarımsal girişimcilikte iş fikirleri Dijital materyal taraması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma, Anlatım
4 Tarımsal girişimcilikte yatırım fikri ve teşvikler Dijital materyal taraması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
5 Tarımsal girişimcilikte fizibilite analizi Ders notları, ders kaynakları ve dijital materyal taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 arımsal girişimcilikte fizibilite analizi II Ders notları, ders kaynakları ve dijital materyal taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Tarımsal girişimcilikte işletme kuruluş yeri Ders notları, ders kaynakları ve dijital materyal taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Ders notları, ders kaynakları Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Tarımsal girişimcilikte üretim süreci Ders notları, ders kaynakları ve dijital materyal taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Tarımsal girişimcilikte pazarlama süreci Ders notları, ders kaynakları ve dijital materyal taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Tarımsal girişimcilikte finansman süreci Ders notları, ders kaynakları ve dijital materyal taraması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
12 Tarımsal girişimcilikte hukuki süreç Ders notları, ders kaynakları ve dijital materyal taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Tarımsal girişimcilikte örnek olay çalışması I Ders notları, ders kaynakları ve dijital materyal taraması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay
14 Tarımsal girişimcilikte örnek olay çalışması II Ders notları, ders kaynakları ve dijital materyal taraması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay
15 Tarımsal girişimcilikte örnek olay çalışması III Ders notları, ders kaynakları ve dijital materyal taraması Öğretim Yöntemleri:
Örnek Olay, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları, ders kaynakları ve dijital materyal taraması Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 5 5
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 63
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,52
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 10.05.2023 10:50