SD0210 Modern Ortadoğu Siyasal Tarihi (18. Yüzyıldan Günümüze)

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0210
Ad Modern Ortadoğu Siyasal Tarihi (18. Yüzyıldan Günümüze)
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. SAİT DİNÇ


Dersin Amacı

18. Yüzyıldan günümüze Orta doğuda yaşanan siyasal, Sosyo - ekonomik ve yönetimsel değişimler, olaylar ve sonuçlarını öğrencilere öğretmek. Günümüz Ortadoğu Dünyasının siyasal durumu ve gelişmeleri neden - sonuç ilişkisi içinde kavratmak ve Ortadoğu ile ilgili siyasal bilgilerini pekiştirmek.

Dersin İçeriği

18. Yüzyıldan günümüze Orta doğuda yaşanan siyasal, Sosyal, ekonomik ve yönetimsel değişimler, olaylar ve sonuçları. Günümüz Ortadoğu dünyasında yaşanan siyasal gelişmeler.

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

Sait Dinç, Modern Ortadoğu Siyasal Tarihi, Yayınlanmamış Ders Notları, Adana 2018

Notlar

-Zekeriya KURŞUN, Davut Hut, Ahmet Emin Dağ(Komisyon), Modern Ortadoğu Tarihi, Eskişehir 2019, Anadolu Ün. Açık Öğretim Fakültesi Yayınları; . - William L. Cleveland, Modern Ortadoğu Tarihi, Çev. Mehmet Harmancı, İst. 2008, Agora Kitapçılık Yayınları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kendi ülkemizinde içinde bulunduğu Ortadoğu coğrafyasının kültür ve siyasal yapısı hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Ortadoğu Coğrafyasında yaşayan insanların kültürel değerlerini, yaşam biçimlerini bilir ve açıklar.
ÖÇ03 Ortadoğu'da yakınçağda ve günümüzde yaşanan siyasal gelişmelerin nedenlerini ve sonuçlarını bilir ve açıklar.
ÖÇ04 20. yüzyılın başlarında Dünyayı yöneten büyük güçlerin Ortadoğu üzerinde uyguladıkları Emperyalist politikaları ve sonuçlarını bilir.
ÖÇ05 Günümüz Ortadoğusunda temel sorunlar olan Dinsel gerginlik/mezhepsel sorunlar, Petrolün yarattığı sorunlar, Su Kullanımı sorunu, Arap - İsrail sorunu ve Arap baharının yarattığı sorunlar hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ06 Ortadoğu'da 20. ve 21. yy. yaşanan terör eylemleri, kitlesel ayaklanmalar, yönetim değişikleri ve geniş çaplı savaşların nedenlerini ve sonuçlarını bilir ve öğrenir.
ÖÇ07 Türkiye'nin kurulduğu zamandan bugüne kadar Ortadoğu'daki yerini ve uyguladığı dış politikasını öğrenir ve açıklar.
ÖÇ08 Türkiye'nin toplumsal tarihi, etnik ve kültürel durumu açısından Ortadoğu ülkeleri ve toplumları ile ilişkilerilerin niteliğini ve sonuçlarını bilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin içeriğinin, hedeflerinin, işleyişinin ve kaynaklarının tanıtımı. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Ortadoğunun tanımı, coğrafi konumu, tarihsel altyapısı, toplumsal ve kültürel durumu. Ortadoğunun Genel Özellikleri Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
3 Ortadoğu'nun Büyük Güçler Tarafından Paylaşımı ve Gelişmeler(1788 - 1945). Fransa, İngiltere, Rusya, Almanya, İtalya, vd. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma, Anlatım
4 Ortadoğunun Paylaşımı ve Gelişmeler(1918 - 1945). İngiltere, Fransa, Rusya, Almanya, İtalya, vd. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
5 I. Dünya Savaşından II. Savaşı sonuna kadar Ortadoğuda ülkeler ve siyasal durum. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
6 II. Dünya Savaşının sonunda Ortadoğuda yeni düzen ve Ulusalcı yönetimlerin ve devletlerin kuruluşu (Mısır, Irak, Lübnan, Ürdün, İran, İsrail, vd.) Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım
7 Türkiye'nin kuruluşundan II. Dünya Savaşının sonuna kadar Ortadoğu Politikası ve Uygulamaları(1920 - 1945) . Atatürk döneminde Türk Dış Politikası ve uygulamaları. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınavlar Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 II. Dünya Savaşı Sonrası Ortadoğuda Siyasal Gelişmeler(1945 - 2002). İsrailin Kuruluşu; Arap İsrail Anlaşmazlığı/Savaşları ve Sonuçları Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Arap - İsrail Mücadelesi(1945 - 2002). İsrailin Kuruluşu; Arap İsrail Anlaşmazlığı/Savaşları ve Sonuçları Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Gösteri
11 Soğuk Savaş Döneminde Ortoğuda Büyük Güçlerin rekabeti. A.B.D. ve Sovyetler Birliği ve Ortadoğuda Etkinlikleri(1947 - 1991). Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Ortadoğuda 20 yüzyıl sonu ve 21. yüzyıl başlarında Petrol sorunu, dinsel/ etnik ve mezhepsel sorunlar, su meselesi ve bunu getirdiği bölgesel ve küresel gelişmeler;( Petrol Krizi, OPEC, İslam Konseyi, İran Irak Savaşı, İsrailin Büyük bir güç haline gelmesi, Filistin sorunu, Dinsel ve Etnik Terör Eylemleri, Körfez Savaşları, vd.) Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
13 Küresel Krizlerin Merkezi Ortadoğu. 20 yüzyıl sonu ve 21. yüzyıl başlarında Petrol sorunu, dinsel/ etnik ve mezhepsel sorunlar, su meselesi ve bunu getirdiği bölgesel ve küresel gelişmeler;( Petrol Krizi, OPEC, İslam Konseyi, İran Irak Savaşı, İsrailin Büyük bir güç haline gelmesi, Filistin sorunu, Dinsel ve Etnik Terör Eylemleri, Körfez Savaşları, vd.) Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
14 Türkiye'nin II. Dünya Savaşından günümüze Ortadoğu Politikası. Ortadoğu ülkeleri ve Toplumlarıyla siyasi, askeri ve kültürel ilişkiler ve Gelişmeler. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Dersin tüm konularının ve öğrenme çıktılarının genel bir değerlendirmesi. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS