MG1817 Gayrimenkul Değerlemesi

8 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod MG1817
Ad Gayrimenkul Değerlemesi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 8 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı, mali piyasalarda kullanılan sabit ve değişken getirili menkul kıymetlerin değerlemesinin yatırımcılar ve ihraçcı kuruluşlar tarafından nasıl yapıldığının anlaşılmasını sağlamaktır.

Dersin İçeriği

Bu derste genel olarak gayrimenkul değerleme ilkeleri, standartları ve yöntemlerinden bahsedilecektir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

1.Property Valuation in an economic context, Peter Wyatt, Blackwell Publishing, 2007 2.Taşınmaz Gayrimenkul Değerlemesi, Prof.Dr.Ahmet Açlar, Dr.Volkan Çağdaş, 2008, Ankara 3.Real Estate Market Valuation and Analysis, Joshua Kahr and Mıchael C. Thomsett, John Wiley Sons, Inc, 2005 4.İpotekli Konut Finansmanı Hukuku Mortgage Tutsat, Karahan Kitabevi Yayınları, Nisan 2007 Adana, Yıldırım Beyazıt ÖNAL ve Mustafa TOPALOĞLU 5.Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi, Zeki Uslu, Yıldırım Beyazıt ÖNAL, 2007 6.Sarıaslan, Halil; Yatırım Projelerinin Hazırlanması ve Değerlendirilmesi, Turhan Yayıncılık, 1997 7.Öztin Akgüç,Finansal Yönetim

Notlar

Niyazi Berk, Finansal Yönetim


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Genel anlamda gayrimenkul piyasasını tanımlar
ÖÇ02 Mortgage sistemi hakkında detaylı bilgi sahibi olur
ÖÇ03 Gayrimenkullerin hangi standartlar ve ilkeler doğrultusunda fiyatlanabileceğini kavrar
ÖÇ04 Gayrimenkul değerleme yöntemlerini öğrenir
ÖÇ05 Değerlemesi yapılan gayrimenkullerin raporlarının nasıl yazılacağını kavrar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman bilim dalına ait kuramları açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan bilimsel yöntem ve araçların gelişmesine katkı yapacak kuramları listeler ve tanımlar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan kuramsal modellerin nasıl oluşturulacağını ve sayısal karar verme teknikleri ile bu modellerin nasıl ilişkilendirileceğini araştırır. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan kuramsal modellerin, sayısal karar verme tekniklerinin uygulanması sonucu elde edilen sonuçlarının nasıl yorumlanacağını açıklar.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Günümüz finans yöneticilerinin karşılaşmış oldukları sorunlara uygun yöntemlerle çözümler üretir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finans alanında kullanılan yöntemlerin temel adımlarını izleyerek uygulamaya geçirme ve uygulamalı işletme yönetimine katkı sağlar. 5
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansal verimliliği arttırmaya yardımcı olan teknikleri kullanarak en uygun sonuca ulaşır.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireysel ve/veya takım çalışmasında sorumluluk alma, liderlik yapma ve etkin biçimde çalışır. 4
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bireyin uzmanlık alanında meydana gelen güncel değişim ve gelişimleri takip ederek yenilenmeyi sürekli hale getirir. 5
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Akademik kurallar çerçevesinde bilimsel kaynaklardan yararlanır, veri toplar, analiz eder, yorumlar ve yeni bilgiler üreterek bunları etkin biçimde yazar ve sunar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Türkçeyi ve en az bir yabancı dili akademik ve iş yaşamının gereklerine uygun biçimde kullanır. 4
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Finans alanının gelişmesine katkı sağlayacak yeni araştırma yöntemleri geliştirir ve uygular.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Finansman bilim dalının kapsadığı alt bilim dalları üzerinde sorgulayıcı araştırma yaparak, finans yöneticilerinin doğru karar alma süreçleri için yeni esaslar geliştirir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İşletmelerin faaliyet gösterdikleri sektör ve pazara uygun olan finansman yaklaşımları, uygulama ve yöntemlerini geliştirir. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Türk Gayrimenkul piyasası ve ipotekli konut finansmanı (mortgage) sistemi İpotekli Konut Finansmanı Hukuku Mortgage kitabı 1. bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
2 Gayrimenkul ekonomileri: Gayrimenkul arzı ve talebi, gayrimenkul kullanımı ve gayrimenkul geliştirme İpotekli Konut Finansmanı Hukuku Mortgage kitabı 2. bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
3 Gayrimenkul değerleme ilkeleri İpotekli Konut Finansmanı Hukuku Mortgage kitabı 3. bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
4 Gayrimenkul değerleme standartları İpotekli Konut Finansmanı Hukuku Mortgage kitabı 3. bölüm syf.69-100'ün okunması ve Real Property Valuation Standarts of Practice çalışmasının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
5 Gayrimenkul değerleme yöntemleri İpotekli Konut Finansmanı Hukuku Mortgage kitabı 3. bölüm syf.37-52'nin okunması ve Real Property Valuation Standarts of Practice çalışmasının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
6 Gayrimenkul değerleme yöntemleri-2 Property Valuation in an Economic Context kitabı 3.bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
7 Gayrimenkul kiralamalarında değerleme Property Valuation in an Economic Context kitabı 4.bölüm syf.173-202'nin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Gayrimenkul yatırımlarının değerlemesi Property Valuation in an Economic Context kitabı 5.bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
10 Gayrimenkul geliştirmede değerleme-2 Property Valuation in an Economic Context kitabı 6.bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
11 Konut Değerlemesi Property Valuation in an Economic Context kitabı 7.bölüm syf.354-379'un ve Real Estate Market Valuation and Analysis 3 bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
12 Ticari amaçlı gayrimenkullerin değerleme Property Valuation in an Economic Context kitabı 7.bölüm syf.379-383'ün ve Real Estate Market Valuation and Analysis 7.bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 Turizm işletmelerinde gayrimenkul değerleme Real Estate Market Valuation and Analysis kitabı 8.bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
14 Birleşme ve Satın almaların Değerlemesi Property Valuation in an Economic Context kitabı 4.bölüm syf.202-212'nin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
15 Gayrimenkul değerlemelerinin raporlanması Property Valuation in an Economic Context kitabı 5.bölüm syf.202-212'nin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 10 140
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü (Saat) 200
Toplam İş Yükü / 25 (s) 8,00
AKTS 8 AKTS

Güncelleme Zamanı: 07.05.2024 04:50