BIY115 Genel Biyoloji

5 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BIY115
Ad Genel Biyoloji
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SEVİM POLAT
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. SEVİM POLAT (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. CANAN TÜRELİ (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)


Dersin Amacı / Hedefi

Canlilarin genel özellikleri, hücre yapisi, bitkisel ve hayvansal hücre, doku ve sistemler hakkinda temel bilgileri kazanmaktir.

Dersin İçeriği

Bu derste biyoloji biliminin çalisma alanlari ve canlilarin ortak özellikleri anlatilarak, hücre ve hücre yapisi, prokaryot ve ökaryot hücre, hücre organelleri ve fonksiyonlari, hücre bölünmesi, bitkisel dokular ve fonsiyonlari, solunum ve fotosentez, hayvansal dokular, organ sistemleri, hayvanlarin siniflandirilmasi konulari teorik dersler ve laboratuvar uygulamalari ile ögretilmektedir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

1. Genel Biyoloji. Yel M. Bahçeci, Z. ve Yılmaz M. 2008. Ankara 2. Ders notları

Notlar

Ders konuları ile ilgili diğer yayınlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 1.Biyoloji biliminin temel esaslarını tanımlar.
ÖÇ02 2.Canlıların ortak özelliklerini sıralar.
ÖÇ03 3. Hücre yapısı, organelleri ve görevleri ile ilkel ve gelişmiş hücreler arasındaki farklılıkları açıklar.
ÖÇ04 4.Bitkisel ve hayvansal hücreler arasındaki farklılıkları ayırt eder
ÖÇ05 5.Hücre bölünmesi ve gelişmeyi açıklar.
ÖÇ06 6.Bitkisel ve hayvansal dokuların görevlerini açıklar
ÖÇ07 7.Hayvansal organizmalardaki sistemleri ve işlevlerini temel olarak tanımlar.
ÖÇ08 8.Çevresindeki bitkisel ve hayvansal organizmaları genel olarak sınıflandırır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 1
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 1
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 1
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Biyoloji Bilimine Giris, Canlilarin ortak özellikleri, Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Hücre yapisi , prokaryot ve ökaryot hücre Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
3 Hücre organelleri ve görevleri, bitkisel ve hayvansal hücre arasindaki farkliliklar Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
4 Hücre bölünmesi (mitoz bölünme) Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
5 Hücre bölünmesi (Mayoz bölünme) Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
6 Bitkisel dokular ve görevleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
7 Bitkilerde Solunum ve fotosentez Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
8 Ara sinav Ara sınav için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Hayvansal hücrenin yapisi, sitoplazma ve organeller, hücrede protein sentezi Ders ile ilgili ders notları ve kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Hücre bölünmesi, spermatogenez, döllenme ve gelisme Ders ile ilgili ders notları ve kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Hayvansal dokular I Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Hayvansal dokular II Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Hayvanlarda organ sistemleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
14 Hayvanlarda organ sistemleri ve islevleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
15 Hayvanların sınıflandırılması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
16 Final sınavı Final Sınavı için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final sınavı Final Sınavı için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 2 8 16
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü (Saat) 130
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,20
AKTS 5 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:44