SUF209 Balık Biyolojisi

4 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF209
Ad Balık Biyolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MELTEM MANAŞIRLI
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. MELTEM MANAŞIRLI (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Balik biyolojisinin tanimi, baliklarin biyolojik sistemler ve isleyisleri hakkinda bilgiler vererek ögretmek .

Dersin İçeriği

Balik biyolojisinin tanimi, baliklarda morfolojik özellikler, baliklarin genel biyolojik özellikleri, anadrom ve katadrom baliklar, baliklarin yasam alanlari, baliklarda üreme, beslenme ve sindirim, gelisme, gelismeye etki eden etkenler, baliklarda göç, çevreye uyum, rekabet iliskilei hakkinda bilgiler vererek ögretmek

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

İhtiyoloji, Balık biyolojisi, Balık Anatomisi ve fizyolojisi ders kitapları

Notlar

Akademik yayınlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Balıkların morfolojilerini öğrenir
ÖÇ02 Balıkların yaşam alanlarını ve biyolojik sistemlerini öğrenir.
ÖÇ03 Balıklarda üreme tiplerini ve beslenme tiplerini öğrenir
ÖÇ04 Balıklarda osmoregülasyon kavrar ve öğrenir.
ÖÇ05 İç su balıkları ve deniz balıkları arasındaki farkları öğrenir
ÖÇ06 Balıkların ekosistemdeki yeri ve önemini kavrar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 4
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 5
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 5
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Balik nedir, yasam ortamlari Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Baliklarin siniflandirilmasi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Baliklarin yasam alanlari Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Baliklarin morfolojik özellikleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
5 Baliklarin iskelet sistemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Baliklarin kas sistemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
7 Baliklarin solunum sistemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Baliklarin sindirim sistemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
10 Baliklarin üreme tipleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
11 Baliklarin üreme sistemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
12 Baliklarda göç olayi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Baliklarin dolasim sistemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
14 Ödev Sunumlari tartisma Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Ödev Sunumları tartışma Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sözlü Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 100
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,00
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 23.09.2024 02:09