SUF217 Balık Besleme Teknikleri

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF217
Ad Balık Besleme Teknikleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Ögrencilere balik besleme metotlari hakkinda bilgi vermek.Besleme teknikleri ile balik beslenme fizyoloji hakkinda bilgi sahibi olmak.

Dersin İçeriği

Yem kompozisyonlari ve analizleri; Yem tipler, üretimi ve içerikleri; Yem alim ölçüm teknikleri; Beslenme davranislari; Çevresel faktörler ve yem alimina etkisi; Sindirim ve besleme metotlari; Besleme ritimleri; Beslenme zamaninin yem alimi ve besleme metotlarina etkisi; besleme metotlarinin gelistirilmesi

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

-Balık Besleme (https://www.elsevier.com/books/fish-nutrition/hardy/978-0-12-819587-1) -Yem Formulasyonu (Sergio F. Nates) Link (https://www.sciencedirect.com/book/9780128008737/aquafeed-formulation) - Balık ve Karideslerde Besin ihtiyaçları (https://nap.nationalacademies.org/catalog/13039/nutrient-requirements-of-fish-and-shrimp)

Notlar

1-Aquaculture Nutrition: Gut Health, Probiotics and Prebiotics 2-HANDBOOK ON INGREDIENTS FOR AQUACULTURE FEEDS


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Temel besleme tekniklerini yapar.
ÖÇ02 Besleme ve besleme teknikleri ile ilgili temel becerilere sentezler.
ÖÇ03 Öğrenci kendi kendine plan ve program yapar.
ÖÇ04 Problemlere sistematik çözümler üretir.
ÖÇ05 Balıkların beslenme alışkanlıklarına göre besleme stratejileri geliştirir.
ÖÇ06 Küresel su ürünleri üretimini bilir.
ÖÇ07 Balk yem formulasyonları ile ilgili genel prensipleri bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 4
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Beslenme Aliskanliklari ve besleme Düz anlatım / tartışma - standart derslik teknolojileri Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Tartışma, Proje Temelli Öğrenme
2 Besin Metabolizmasi Ön okumalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma
3 Uygulama-Sindirim ve Beslenme Laboratuar hazırlıkları Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Tartışma, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme
4 Beslenme Ritimleri Ön okumalar/sunu inceleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Uygulama (sindirilebilirlik test) Laboratuar hazırlıkları Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
6 Enerji ve Beslenme Ritimleri Ön okumalar/kitap inceleme Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
7 Telafi Büyümesi Kütüphane araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Laboratuar hazırlıkları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Besleme Metotlarinin Belirlenmesi ve Kriterleri-I Ön okumalar/ders notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme
10 Besleme Metotlarinin Belirlenmesi ve Kriterleri-II Kütüphane araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Uygulama Laboratuar hazırlıkları Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
12 Yem Alimi ve Çevrenin Etkisi Ön okumalar/kitap inceleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Beslenme Yönetimi Uygulama (Mide bosaltim ve yem alimi) Laboratuar hazırlıkları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme
14 Besleme Metotlarinin Vücut Kompozisyonuna Etkileri Ön okumalar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
15 Yem alım analizleri Uygulaması Laboratuar hazırlıkları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ön okumalar/ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ön okumalar/ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 2 4
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 76
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,04
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:45