Genel Bilgi
Kod | SUF231 |
Ad | Sportif Olta Balıkçılığı |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi ERHAN AKAMCA |
Dersin Öğretim Elemanı |
Dr. Öğr. Üyesi ERHAN AKAMCA
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu ders kapsamında, ülkemiz ve dünyada yapılan sportif balıkçılığın, balıkçılık ekipmanlarının, balıkçılıktaki sınırlamaların tanıtılması, amaçlanmıştır
Dersin İçeriği
Bu ders de; sportif balıkçılığın tarihçesi, sportif balıkçılıktaki yasak ve düzenlemeler, sportif balıkçılıktaki olta çeşitleri, olta yapımı, doğal ve yapay yemler, yemleme, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan bazı türlerin avcılığı, sportif balıkçılıkta karşılaşılan bazı tehlikeli balık türleri açıklanacak.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Olta Balıkçılığı Tüm Yönleriyle. Atilla Alpbaz, Arif Özer
Notlar
internet
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Proje tasarlama becerisini öğrenebilme |
ÖÇ02 | Sahadaki çalışma metotlarını irdeleme ve sonuç geliştirme becerisi edinebilme |
ÖÇ03 | Kendi kendine öğrenme becerisi kazanabilme |
ÖÇ04 | Değişen koşullara uyum sağlama becerisi edinebilme |
ÖÇ05 | Literatür tarama ve değerlendirme becerisini öğrenebilme |
ÖÇ06 | Sunum hazırlama ve raporlandırma becerisi kazanabilme |
ÖÇ07 | Edinilen bilgiyi uygulayabilme becerisi kazanma |
ÖÇ08 | Gelişen teknolojiyi takip etme becerisi kazanabilme |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. | 3 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. | 2 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. | 4 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | 3 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. | 5 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. | 2 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. | |
PÖÇ21 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | |
PÖÇ22 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Dersin genel içeriği ve işleyişi hakkında genel bilgilendirme | Yardımcı kaynak kitapları örnekleri inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Sportif balıkçılığın tarihçesi | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Sportif balıkçılığındaki yasak ve düzenlemeler | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Olta çeşitleri ve bir oltanın kısımları | Konu ile ilgili internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Olta çeşitleri ve bir oltanın kısımları 2 | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Olta yapımında kullanılan malzemeler ve teknik özellikleri | Konu ile ilgili internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Olta yapımında kullanılan malzemeler ve teknik özellikleri 2 | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Olta yapımı ve olta tipleri | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Olta düğümleri | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Doğal ve yapay yem çeşitleri | Konu ile ilgili internet taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Doğal yem hazırlama | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Sportif balıkçılıkta takım kutusu içeriği | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Deniz ve tatlı sularda yaşayan bazı önemli balık türlerini av metotları | Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Sportif balıkçılıkta karşılaşılan bazı tehlikeli balık türleri | Fakülte su ürünleri laboratuvarında mikroskop altında görülüp, incelenmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 1 | 14 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 3 | 3 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 9 | 9 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 54 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,16 | ||
AKTS | 2 AKTS |