SUF231 Sportif Olta Balıkçılığı

2 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF231
Ad Sportif Olta Balıkçılığı
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi ERHAN AKAMCA
Dersin Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi ERHAN AKAMCA (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu ders kapsamında, ülkemiz ve dünyada yapılan sportif balıkçılığın, balıkçılık ekipmanlarının, balıkçılıktaki sınırlamaların tanıtılması, amaçlanmıştır

Dersin İçeriği

Bu ders de; sportif balıkçılığın tarihçesi, sportif balıkçılıktaki yasak ve düzenlemeler, sportif balıkçılıktaki olta çeşitleri, olta yapımı, doğal ve yapay yemler, yemleme, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan bazı türlerin avcılığı, sportif balıkçılıkta karşılaşılan bazı tehlikeli balık türleri açıklanacak.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Olta Balıkçılığı Tüm Yönleriyle. Atilla Alpbaz, Arif Özer

Notlar

internet


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Proje tasarlama becerisini öğrenebilme
ÖÇ02 Sahadaki çalışma metotlarını irdeleme ve sonuç geliştirme becerisi edinebilme
ÖÇ03 Kendi kendine öğrenme becerisi kazanabilme
ÖÇ04 Değişen koşullara uyum sağlama becerisi edinebilme
ÖÇ05 Literatür tarama ve değerlendirme becerisini öğrenebilme
ÖÇ06 Sunum hazırlama ve raporlandırma becerisi kazanabilme
ÖÇ07 Edinilen bilgiyi uygulayabilme becerisi kazanma
ÖÇ08 Gelişen teknolojiyi takip etme becerisi kazanabilme


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 3
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 4
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular. 4
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 5
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin genel içeriği ve işleyişi hakkında genel bilgilendirme Yardımcı kaynak kitapları örnekleri inceleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Sportif balıkçılığın tarihçesi Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Sportif balıkçılığındaki yasak ve düzenlemeler Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Olta çeşitleri ve bir oltanın kısımları Konu ile ilgili internet taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Olta çeşitleri ve bir oltanın kısımları 2 Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Olta yapımında kullanılan malzemeler ve teknik özellikleri Konu ile ilgili internet taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Olta yapımında kullanılan malzemeler ve teknik özellikleri 2 Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Olta yapımı ve olta tipleri Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Olta düğümleri Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Doğal ve yapay yem çeşitleri Konu ile ilgili internet taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Doğal yem hazırlama Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Sportif balıkçılıkta takım kutusu içeriği Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Deniz ve tatlı sularda yaşayan bazı önemli balık türlerini av metotları Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Sportif balıkçılıkta karşılaşılan bazı tehlikeli balık türleri Fakülte su ürünleri laboratuvarında mikroskop altında görülüp, incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 3 3
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 9 9
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:45