SUF305 İçsu Balıkları Yetiştiriciliği

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF305
Ad İçsu Balıkları Yetiştiriciliği
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SUAT DİKEL
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. SUAT DİKEL (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Içsu baliklarindan kültüre alinan türleri tanimak, Dünyada ve Türkiyede yetistiriciligi yapilan türlerin yetistiricilik tekniklerini ögrenmek,

Dersin İçeriği

Bu derste Içsu baliklarindan kültüre alinan alabalik, tilapia, sazangiller ve bazi alternatif türlerin tanitimi yapilarak bunlarin yetistiriciliklerinde kullanilan yöntemler esaslar ve detaylar incelenerek ögretilmektedir.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Ilıman iklim Balıkları Yetiştiriciliği kitabı

Notlar

İçsu balıkları yetiştiriciliği kitabı


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İçsu balıklarının üretimi yetiştiriciliği ve örnek türler üzerine bilgiler verir Alabalık tilapia ve sazan yavru üretimi hakkında bilgiler verir
ÖÇ02 Alabalık tilapia ve sazan yavru üretimi hakkında bilgiler verir
ÖÇ03 Balık yetiştiriciliğinde büyüme performansı değerlendirme öğrenilir
ÖÇ04 Yavru üretimi öğrenilir
ÖÇ05 Dünya çapında iç su balıkları ile ilgili üretim istatistikleri öğrenilir
ÖÇ06 Anaç bakımı öğrenilir
ÖÇ07 Yumurta alımı ve kuluçkalama teknikleri öğrenilir
ÖÇ08 Salmon ve Alabalık Üretimi öğrenilir
ÖÇ09 Sazangiller Üretimi Öğrenilir
ÖÇ10 Tilapia Üretimi öğrenilir
ÖÇ11 Pangasius Üretimi Öğrenilir
ÖÇ12 Mersin Balıkları Üretimi Öğrenilir
ÖÇ13 Alternatif Türlerin Üretimi öğrenilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 4
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 4
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 5
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Içsu baliklari yetistiriciliginin geçmisi tarihi, ülkemiz ve dünyadaki yeri Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
2 Içsu baliklari üretim degerleri Türkiye ve Global egilimler Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 AB ülkelerinde ve Türkiyede Içsu baliklari üretimi Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Endüstriyel içsu baliklari yetistiriciligi Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Yetistirme yöntemleri Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Balik yetistiriciliginde Islah Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Baliklarda büyüme parametrelerinin incelenmesi Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Alabalik Üretimi 1 Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Alabalik Üretimi 2 devamı Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Tilapia Üretimi Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Baliklarda Boylamanin önemi Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Alternatif türlerin yetistiriciligi, Asya Levregi Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Çizgili Levrek, Avusturalya Gümüs Levregi yetistiriciligi Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Sazangiller, Ot sazanı, çin sazanı ve adi sazan yetiştiriciliği Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 yarıyıl sonu sınavları sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 108
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,32
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:47