SUF313 Su Ürünleri İşletmelerinde Sağlık Yönetimi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF313
Ad Su Ürünleri İşletmelerinde Sağlık Yönetimi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ARGUN AKİF ÖZAK
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. ARGUN AKİF ÖZAK (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Su ürünleri isletmelerinde saglik sorunu çiktiginda izlenecek yol ve korunma önlemlerinin alinabilmesi, saglik sorunu yaratacak canli ve cansiz etmenlere karsi isletmenin monitorize olmasinin saglanmasi, sertifikasyon ve izleme yapilabilmesi.

Dersin İçeriği

Su ürünleri isletmelerinde hastalik veya saglik sorunu yaratabilecek etmenlerin belirlenmesi, saglik sorunu olusan bir isletmede yapilacak alan çalismasi, çevresel parametrelerin düzenlenmesi, profilaktif önlemler, asi ve dezenfeksiyon çalismalari, Medikamentler; kullanimlari ve çevreye etkileri, isletmelerde monitorize çalismlar.

Dersin Ön Koşulu

önkoşul bulunmamaktadır

Kaynaklar

balık hastalıkları ders kitabı, Su Ürünleri işletmelerinde Sağlık Yönetimi ders notları

Notlar

internet ve kütüphane olanaklarından yararlanma


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Dersi alan öğrenci; Su Ürünleri İşletmelerinde karşılaşılabilecek olan sağlık problemlerine aktif olarak çözüm ve öneri getirir
ÖÇ02 İşletmelerde karşılaşılacak olası sağlık sorunlarının belirlenmesinde her türlü alan ve laboratuvar bulgusunu kullanır.
ÖÇ03 İşletmelerde sağlık yönetiminin moniterize olmasını sağlar
ÖÇ04 işletmelerde oluşan sağlık sorunlarını yerinde inceleyerek, notlarını alıp, uygun çözüm yollarını araştırır
ÖÇ05 bir su ürünleri işletmesinde gerekli kayıtların nasıl alınacağını ve nasıl kullanılacağını bilir
ÖÇ06 bir su ürünleri işletmesinde sanitasyon,eradikasyon ve profilaksinin önemini bilir, gerekli tedbirleri değerlendirir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 1
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 1
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 1
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 1
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 1
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 1
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular. 1
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 1
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 1
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 1
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Su ürünleri isletmelerinin tanimi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Su ürünleri isletmelerinde alan çalismasi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Örnek alimi ve gönderme İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Isletmelerde çevresel parametrelerin izlenmesi ve önemi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Isletmelerde profilaksi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Isletmelerde amonyak birikimi, zararlari ve önlenmesi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Saglik sorunlarinda medikament uygulamasi ve halk sagligi yönünden önemi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Vize sinavi Ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Asi ve uygulama yöntemleri İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Zoonozlarin tanimi ve önemi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Dezenfeksiyon ve sterilizasyonun önemi ve uygulamasi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Bildirilmesi zorunlu hastaliklar ve karantina uygulamalari İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Hastaliklarda tani yöntemleri İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Laboratuvar teknikleri İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Mevzuat bilgileri,Rapor hazırlama İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yıl sonu sınavı Ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yıl sonu sınavı Ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:47