Genel Bilgi
Kod | SUF311 |
Ad | Kafes Sistemlerinde Balık Yetiştiriciliği |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SUAT DİKEL |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. SUAT DİKEL
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Su Üürünleri Üretiminde kullanilan kafes sistemleri hakkinda bilgi verme
Dersin İçeriği
Su ürünlerinde kullanilan kafes sistemlerinin tanitimi unsurlarin açiklanmasi, kullanim amaçlari, siniflandirilmasi, insasi, bakimi onarimi ve tasarlanmasi konulari islenmektedir
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Kafes Balıkçılığı kitabı
Notlar
makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kafes sistemlerinin özellikleri çeşitleri kullanımı kurulumu bakımı ve onarı hakkında bilgilere sahip olmak |
ÖÇ02 | Yetiştiricilikte kullanılan Kafes Sistemleri tanınır |
ÖÇ03 | Üretim Kafeslerinin yapımı ve Dizaynları hakkında bilgiler öğrenilir |
ÖÇ04 | Dünyadaki geçmiş ve günümüz kafes modelleri hakkında bilgiler öğrenilir |
ÖÇ05 | Yetiştiricilikte kullanılan Kafes sistemlerinin avantajı ve diğer sistemlere göre dezavantajları öğrenilir |
ÖÇ06 | Kafes sistemlerinde rutin yapılan operasyonlar anlaşılır |
ÖÇ07 | Gelişen günümüz koşullarında Üretim Kafesleri ve çevre konusunda bilgi edinilir |
ÖÇ08 | Kafeslerde alabalik yetistiriciligi öğrenilir |
ÖÇ09 | Kafeslerde çipura ve levrek yetistiriciligi |
ÖÇ10 | Kafeslerde orkinos ve alternatif türler yetistiriciligi öğrenilir |
ÖÇ11 | Kafes sistemlerinde Tilapia yetiştiriciliği konusu öğrenilir |
ÖÇ12 | Kafes sistemleri için yasal düzenlemeler öğrenilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. | 5 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. | 4 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. | 4 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. | 3 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. | 4 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | 4 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. | 4 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. | 5 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. | 3 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. | |
PÖÇ21 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | |
PÖÇ22 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | kafes sistemlerinin geçmisi ve felsefesi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Kafes sisteminin tanitimi ve unsurlari | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Kafes sistemlerinin özellikleri ve siniflandirilmasi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Kafes sistemlerinin örnekleri | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
5 | Kafes sistemlerinde rutin yapilan operasyonlar | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Kafes ve çevre | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Kafeslerde alabalik ve tilapia yetistiriciligi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Kafeslerde çipura ve levrek yetistiriciligi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Kafeslerde orkinos ve alternatif türler yetistiriciligi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Kafes sistemlerinde karşılaşılan sorunların çözümleri | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Kafes sistemlerinde üretimin ekonomik olarak değerlendirilmesi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Ödev sunumlari 1 | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Performans Değerlendirmesi |
14 | Ödev sunumlari 2 | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Performans Değerlendirmesi |
15 | Ödev sunumları 3 | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Performans Değerlendirmesi |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |