SUF311 Kafes Sistemlerinde Balık Yetiştiriciliği

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF311
Ad Kafes Sistemlerinde Balık Yetiştiriciliği
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SUAT DİKEL
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. SUAT DİKEL (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Su Üürünleri Üretiminde kullanilan kafes sistemleri hakkinda bilgi verme

Dersin İçeriği

Su ürünlerinde kullanilan kafes sistemlerinin tanitimi unsurlarin açiklanmasi, kullanim amaçlari, siniflandirilmasi, insasi, bakimi onarimi ve tasarlanmasi konulari islenmektedir

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Kafes Balıkçılığı kitabı

Notlar

makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kafes sistemlerinin özellikleri çeşitleri kullanımı kurulumu bakımı ve onarı hakkında bilgilere sahip olmak
ÖÇ02 Yetiştiricilikte kullanılan Kafes Sistemleri tanınır
ÖÇ03 Üretim Kafeslerinin yapımı ve Dizaynları hakkında bilgiler öğrenilir
ÖÇ04 Dünyadaki geçmiş ve günümüz kafes modelleri hakkında bilgiler öğrenilir
ÖÇ05 Yetiştiricilikte kullanılan Kafes sistemlerinin avantajı ve diğer sistemlere göre dezavantajları öğrenilir
ÖÇ06 Kafes sistemlerinde rutin yapılan operasyonlar anlaşılır
ÖÇ07 Gelişen günümüz koşullarında Üretim Kafesleri ve çevre konusunda bilgi edinilir
ÖÇ08 Kafeslerde alabalik yetistiriciligi öğrenilir
ÖÇ09 Kafeslerde çipura ve levrek yetistiriciligi
ÖÇ10 Kafeslerde orkinos ve alternatif türler yetistiriciligi öğrenilir
ÖÇ11 Kafes sistemlerinde Tilapia yetiştiriciliği konusu öğrenilir
ÖÇ12 Kafes sistemleri için yasal düzenlemeler öğrenilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 4
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 4
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular. 1
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 5
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 3
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 kafes sistemlerinin geçmisi ve felsefesi Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Kafes sisteminin tanitimi ve unsurlari Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Kafes sistemlerinin özellikleri ve siniflandirilmasi Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Kafes sistemlerinin örnekleri Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
5 Kafes sistemlerinde rutin yapilan operasyonlar Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Kafes ve çevre Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Kafeslerde alabalik ve tilapia yetistiriciligi Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kafeslerde çipura ve levrek yetistiriciligi Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Kafeslerde orkinos ve alternatif türler yetistiriciligi Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Kafes sistemlerinde karşılaşılan sorunların çözümleri Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Kafes sistemlerinde üretimin ekonomik olarak değerlendirilmesi Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Ödev sunumlari 1 Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi
14 Ödev sunumlari 2 Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi
15 Ödev sunumları 3 Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:47