Genel Bilgi
Kod | SUF325 |
Ad | Balık Yem Teknolojisi |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Dersin amaci ögrencilerin yem teknolojisi, yem çesitleri, temel ve komplex ham maddeler hakkinda bilgi edinmesi, yem formulasyonun analizi yapabilmesini ve degerlendirmesi, kültürü yapilan farkli türlerin yem formulasyonlarini tanimasini, temel besleme ve alternatif lipit ve protein kaynaklarini tanimasini saglamaktir.
Dersin İçeriği
Yemin tanimi, yemlerin siniflandirilmasi, pellet yemler, ekpanded yemler, ekstrüde yemler, yem katki maddeleri, karma yem üretimi ve yem analiz teknikleri, yemlerin depolanmasi, hayvansal orijinli ham maddeler, protein ve lipit kaynaklari, tek hücre proteinleri, diger katki maddeleri, yemin yapisi ve sindirilebilirligi, temel yem formulasyonu, alternatif protein ve lipit kaynaklari.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
1-Balık Besleme (https://www.elsevier.com/books/fish-nutrition/hardy/978-0-12-819587-1) 2-Yem Formulasyonu (Sergio F. Nates) Link (https://www.sciencedirect.com/book/9780128008737/aquafeed-formulation)Balık ve Karideslerde 2-Besin ihtiyaçları (https://nap.nationalacademies.org/catalog/13039/nutrient-requirements-of-fish-and-shrimp) 3-Towards Sustainable Fish Feed Production Using Novel Protein Sources 4-Dietary Nutrients, Additives, and Fish Health
Notlar
1-Aquaculture Nutrition: Gut Health, Probiotics and Prebiotics 2-HANDBOOK ON INGREDIENTS FOR AQUACULTURE FEEDS
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Balık yem teknolojisi ile ilgili problemleri belirler ve çözümler üretir |
ÖÇ02 | Bir fikri analiz edip projelendirip sürdürülebilir çözümleri sınıflandırır |
ÖÇ03 | Ekip çalışmasına uygun şekilde projelendirme yapar |
ÖÇ04 | Balık yem formulayonunu bilir. |
ÖÇ05 | Küresel yem sektörünü bilir |
ÖÇ06 | Farklı su canlılarıın yemlerini sınıflandırabilir. |
ÖÇ07 | Ekstrüderin çalışma prensiplerini açıklayabilir. |
ÖÇ08 | Alternatif ham madde kaynaklarını yorumlar. |
ÖÇ09 | Yem formulasyonlarını karşılaştırabilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. | 2 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. | 3 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. | 3 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. | 4 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | 3 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular. | 2 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. | 3 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. | 2 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. | |
PÖÇ21 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. | |
PÖÇ22 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | |
PÖÇ23 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Yem tanimi, | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma |
2 | yemlerin siniflandirilmasi, pellet yemler, ekpanded yemler, ekstrüde yemler I | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
3 | yemlerin siniflandirilmasi, pellet yemler, ekpanded yemler, ekstrüde yemler II | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
4 | yem katki maddeleri, | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Anlatım, Bireysel Çalışma |
5 | karma yem üretimi ve yem analiz teknikleri, | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
6 | Hayvansal orijinli ham maddeler, protein ve lipit kaynaklari, | Sunumlar, ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
7 | Tek hücre proteinleri, diger katki maddeleri | Ders Notları ve Sunumlar | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
8 | Ara Sınav | Ders Notları, Sunumlar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Yemin yapisi ve sindirilebilirligi, | Ders Notları, ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme |
10 | Yem formulasyonu I | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
11 | Yem formulasyonu II | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
12 | Yem formulasyonu III | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
13 | Alternatif protein lipit kaynaklari | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
14 | Alternatif lipit kaynaklari I | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
15 | Alternatif lipit kaynakları II | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevleri | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 2 | 2 | 4 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 82 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,28 | ||
AKTS | 3 AKTS |