SUF429 Mesleki Uygulama 1

4 AKTS - 1-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 0 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF429
Ad Mesleki Uygulama 1
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 0 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Ögrencilere verilen teorik bilgileri, uygulamaya aktarma becerisi saglamak ve ögrencinin kariyer alanindaki ilgilerini test etme olanagi sunmaktir.

Dersin İçeriği

Ögrencinin lisans egitimi boyunca temel bilimler, su ürünleri yetistiriciligi, hastaliklari, avlama ve isleme alaninda edindigi teorik bilgilerin uygulamasini içerir

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Daha önceki yılların staj defterleri örnek gösterilir

Notlar

internet kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Dip trolü, fanyalı karides uzatma ağı, paraketa, ığrıp ve serpme gibi balıkçılık uygulamalarını öğrenir
ÖÇ02 Balıklarda yaş tayini ve bazı morfometrik ölçümleri bilir
ÖÇ03 Su ürünlerinin temizlenmesi ve fileto yapımını öğrenir, ekonomik olmayan türlerden silaj hazırlayabilir
ÖÇ04 Doğadan ihtiyoplankton örneklerinin toplanması ve bu örneklerin çeşitli amaçlarla kullanılması hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ05 Kıyı profili çıkarılmasını bilir
ÖÇ06 Bölgemizdeki temel bivalvia ve gastropod türlerini tanır
ÖÇ07 Balıklara aşı yapılması ve ilaç uygulama yöntemlerini öğrenir.
ÖÇ08 Paraziter, bakteriyel hastalıkların teşhisi, antibiyogram uygulaması ve kan alma yöntemlerini bilir
ÖÇ09 Artemia açtırılması ve saymasını öğrenir
ÖÇ10 Lagün sistemlerini bilir ve dalyan balıkçılığını öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 4
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 4
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Balikçilik Uygulamasi 1 (Dip Trolü) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
2 Balikçilik uygulamasi 2 (Fanyali Karides Uzatma Agi) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
3 Balikçilik uygulamasi 3 (Paraketa) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
4 Balikçilik uygulamasi 4 (Igrip ve serme) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
5 Balikçilik uygulamasi 5 (Baliklarda yas tayini ve bazi morfometrik karakterler) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
6 Isleme teknolojisi uygulamasi 1 (Su ürünlerinin temizlenmesi ve fileto çikartilmasi) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
7 Isleme teknolojisi uygulamasi 2 (Ödev- Ekonomik olmayan türlerden slaj yapimi) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Programın incelenmesi Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Temel bilimler uygulamasi 2 (Kiyi profili çikarilmasi) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
10 Temel bilimler uygulamasi 3 (Bölgemizdeki bazi bivalvia ve gastropod türleri) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
11 Balik hastaliklari uygulamasi 1 (Baliklara asi yapilmasi ve ilaç uygulanmasi Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
12 Balik hastaliklari uygulamasi 2 (Paraziter hastaliklarin tayini ve kan alma Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
13 Balik hastaliklari uygulamasi 3 (Bakteriyel hastaliklarin teshisi ve antibiyogram uygulamasi) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
14 Yetistiricilik uygulamasi (Artemia açtirilmasi ve sayilmasi) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
15 Teknik Gezi (Yumurtalık lagünleri) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 3 3
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü (Saat) 105
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,20
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:48