SUF214 Biyokimya

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF214
Ad Biyokimya
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. FATİH ÖZOĞUL
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. FATİH ÖZOĞUL (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Canlilarin temel kimyasal yapilarinin ve temel biyokimyasal reaksiyonlarin ögretilmesi

Dersin İçeriği

Biyomoleküller, proteinlerin yapisi, aminoasitlerin yapisi, siniflandirilmasi ve metabolizmasi, karbonhidratlarin yapisi, monosakkaritler, oligosakkaritler, polisakkaritler, glikoliz, glikojen metabolizmasi, glikoneojenez, lipitlerin yapisi ve metabolizmasi, yag asitleri, enerji metabolizmasi, sitrik asit döngüsü

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Biyokimya ile ilgili notlar

Notlar

Biyokimya ile ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Biyokimyanın tanımını yapar,
ÖÇ02 Protein, lipit ve karbonhidratların temel kimyasal yapılarını açıklar
ÖÇ03 Yağ asitlerini sınıflandırır, kimyasal yapılarını açıklar
ÖÇ04 Aminoasitleri sınıflandırır, amino asitlerin kimyasal yapılarını açıklar
ÖÇ05 Enerjiyi tanımlar, sitrik asit döngüsünü açıklar
ÖÇ06 Enzimi tanımlar, kinetiğini açıklar
ÖÇ07 Suda eriyen ve yağda eriyen vitaminleri tanımlar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 5
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular. 1
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 2
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giris Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
2 Biyomoleküller Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
3 Proteinlerin kimyasal yapıları, ödev Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
4 Aminoasitler ve sınıflandırılması, ödev Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
5 Lipitin tanımı, kimyasal yapısı Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
6 Yag asitlerinin kimyasal yapıları ve sınıflandırılması Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
7 Karbonhidratlarin kimyasal yapilari Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
8 Ara Sınav Arasınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Monosakkaritler Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
10 Polisakkaritler Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
11 Glikojen metabolizmasi Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
12 Enerji metabolizmasi Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
13 Sitrik asit döngüsü Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
14 Enzimlerin yapisi Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
15 Verilen bilgilerin ve ödevlerin değerlendirilmesi Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:50