SUF316 Balık Hastalıklarında Tanı Yöntemleri

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF316
Ad Balık Hastalıklarında Tanı Yöntemleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. AYSEL ŞAHAN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. AYSEL ŞAHAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Balık hastalıklaırında kullanılan mikrobiyolojik, parazitolojik, hematolojik ve histolojik tanı yöntemlerinin ele alınarak, konuyla ilgili temel bilgileri kazanmaktır.

Dersin İçeriği

Balık hastalıklarında kullanılan mikrobiyolojik, hematolojik, parazitolojik ve histolojik tanı yöntemleri, hasta balıklarda otopsi tekniği ve makroskobik bakı, teorik dersler kapsamında ögrenme ortamları oluşturularak ögretilmektedir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

1. Balık hastalıkları ders kitabı, 2. Balık hastalıkları teşhis notları, 3. Kaynak kitaplar, 4. ilgili web sayfaları

Notlar

ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Balık hastalıkları teşhis laboratuvarlarında bulunması zorunlu cihaz, ekip ve ekipmanlar ile bunların çalışma prensiplerini açıklar.
ÖÇ02 Hasta balıkların bulundukları ortamdan toplanması, laboratuvar ortamına taşınması ve ilk etapta balıklar üzerinde makroskobik ve otopsi tekniği uygulamalarını yorumlar
ÖÇ03 Balık hastalıklarında uygulanması gereken mikrobiyolojik laboratuvar tetkiklerini tartışır.
ÖÇ04 Paraziter balık hastalıklarının teşhisi ve protozoon parazitler ile bazı endoparazitlerin tanımını yapar.
ÖÇ05 Balık sağlığının ortaya çıkarılmasında hematolojinin önemini kavrar, hastalık teşhisinde indikatör parametreler olarak değerlendirilen bazı hematolojik parametreleri açıklar.
ÖÇ06 Balık patojenlerinin dokularda meydana getirdiği hasarların ortaya çıkarılabilmesi için normal balık dokusunu kavrar ve bu doğrultuda histolojik tetkikleri tanımlar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 4
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir. 2
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. 2
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. 1
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Balık hastalıkları teşhis laboratuvarlarında bulunması zorunlu cihaz, ekip ve ekipmanlar ile bunların çalışma prensipleri. Ders notları, Laboratuvar ders notları
2 Sağlıklı balığın tanımı, anatomisi, özellikleri, hakkında bilgi. Balık anatomisi ders kitapları, ders notları.
3 Hasta balığın tanımı, balıklarda patojenik hastalık etkenleri ve belirtileri Balık hastalıkları ders kitapları
4 Balık hastalıkları teşhisinde uygulanan mikrobiyolojik analizler. Balık hastalıkları ders kitapları, mikrobiyoloji laboratuvar kitabı
5 Balıklarda hastalığa neden olan bakteri türleri, biyolojileri ve teşhis yöntemleri. Balık hastalıkları ders kitapları, mikrobiyoloji laboratuvar kitabı
6 Balıklarda otopsi tekniği, hastalığa neden olan ekto ve endo parazitler ve yetiştiricilikte karşılaşılan paraziter hastalıklar. Balık hastalıkları ders kitapları.
7 Balıklarda protozoon parazitler ile bazı endoparazitlerin teşhis yöntemleri. Balık hastalıkları ders kitapları.
8 Ara Sınav Ders notları, balık anatomisi ders kitabı ve mikrobiyoloji laboratuvar kitabı.
9 Balıklarda hematolojinin önemi ve hastalık teşhisinde hematolojik analizler. Balık hastalıkları ders kitapları, hematolojik teknikler laboratuvar notları
10 Balıklardan kan alma teknikleri ve hastalık belirteci olabilecek bazı hematolojik parametrelerin incelenmesi. Balık hastalıkları ders kitapları, hematolojik teknikler laboratuvar notları
11 Balıklarda patojenlerin oluşturduğu doku hasarları ve sağlıklı dokular ile karşılaştırılması Balık hastalıkları ders kitabı, balık histolojisi.
12 Dokuların histopatolojik yönden incelenmesi ve histolojik teknikler. Balık hastalıkları ders kitabı, balık histolojisi.
13 Balık hastalıklarından korunma amaçlı profilaktik uygulamalar. Balık hastalıkları ders kitapları.
14 Balıklarda hastalık direncini artırma ve uygulanan teknikler. Balık hastalıkları kitapları, Konuyla ilgili yapılmış araştırmalar ve güncel dergiler.
15 Genel ders tekrarı Balık hastalıkları ders kitapları, teşhis kitapları ve laboratuvar kitapları
16 Ev ödevlerinin değerlendirilmesi Balık hastalıkları ders kitapları, konuyla ilgili yapılmış araştırma ve güncel dergiler
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Balık hastalıkları ders notları, balık anatomisi ders kitabı ve laboratuvar analiz kitabı.


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 13.12.2024 01:13