SUF316 Balık Hastalıklarında Tanı Yöntemleri

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF316
Ad Balık Hastalıklarında Tanı Yöntemleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. AYSEL ŞAHAN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. AYSEL ŞAHAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Balik hastaliklarinda kullanilan mikrobiyolojik, parazitolojik, hematolojik ve histolojik tani yöntemlerinin etken kaynaklarina göre ele alinmasi.

Dersin İçeriği

Balik hastaliklarinda kullanilan mikrobiyolojik, hematolojik, parazitolojik ve histolojik tani yöntemleri, taniya yönelik laboratuvar çalismalari. Ayrica hasta baliklarda otopsi teknigi, makroskobik baki ve laboratuvar için materyal alma teknikleri.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Balık hastalıkları ders kitabı, balık hastalıkları teşhis notları

Notlar

ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Balık hastalıkları teşhis laboratuvarlarında bulunması zorunlu cihaz, ekip ve ekipmanlar ile bunların çalışma prensiplerini öğrenir.
ÖÇ02 Hasta balıkların bulundukları ortamdan toplanması, laboratuvar ortamına taşınması ve ilk etapta balıklar üzerinde makroskobik ve otopsi tekniği uygulamalarını öğrenir.
ÖÇ03 Balık hastalıklarında uygulanması gereken mikrobiyolojik laboratuvar tetkiklerini öğrenir ve uygular.
ÖÇ04 Paraziter balık hastalıklarının teşhisine yönelik uygulamalara katılır ve protozoon parazitler ile bazı endoparazitlerin tanımını yapar.
ÖÇ05 Balık sağlığının ortaya çıkarılmasında hematolojinin önemini kavrar, hastalık teşhisinde indikatör parametreler olarak değerlendirilen bazı hematolojik parametreleri öğrenir ve uygular.
ÖÇ06 Balık patojenlerinin dokularda meydana getirdiği hasarların ortaya çıkarılabilmesi için normal balık dokusunu öğrenir ve böylece hasarlı dokuları histolojik tetkikler doğrultusunda belirler.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 5
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 5
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 3
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Balik hastaliklari teshis laboratuvarlarinda bulunmasi zorunlu cihaz, ekip ve ekipmanlar ile bunlarin çalisma prensipleri. Laboratuvarlarda kullanılan cihaz ve sarf malzelerle ilgili araştırmalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
2 Hasta baliklarin bulunduklari ortamda gözlenmesi , incelenmek üzere toplanmasi, laboratuvar ortamina tasinmasi. Yakın çevrede yer alan Balık yetiştiriciliği yapan işletmelerde rastlanılan hastalıklar hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
3 Baliklar üzerinde makroskobik ve otopsi teknigi uygulamalari. Balık anatomisi ve fizyolojisi hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
4 Balik hastaliklarinda uygulanmasi gereken mikrobiyolojik analizler ve laboratuvar teknikleri . Genel mikrobiyolojik laboratuvar analizleri hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması
5 Baliklarda hastalik yapan bakteri türleri ve biyolojileri, teshisine yönelik laboratuar çalismalari. Paraziter hastalıklar hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
6 Balik yetistiriciliginde siklikla karsilasilan paraziter hastaliklar, türlerin teshisine yönelik uygulamalar Protozoon parazitler hakkında genel çalışma Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
7 Protozoon parazitler ile bazi endoparazitlerin tanimina yönelik çalismalar ve tür tayin anahtarinin kullanimi. Kaynak okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Grup Çalışması
8 Ara Sınav Konu tekrarları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Balıklarda kan parazitleri, teşhisinde kullanılan hematolojik parametreler ve analizler. Balık hematolojisi hakkında genel bilgi toplanması ve yapılmış önceki çalışmaların incelenmesi. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma, Anlatım
10 Baliklardan kan alma teknikleri ve hastalik belirteci olabilecek bazi hematolojik parametrelerin incelenmesi. Konuyla ilgili laboratuvar yöntemlerinin arastirilmasi Balıklarda dolaşım sisteminin araştırılması ve hematolojinin hastalıklardaki önemi hakkında bilgi toplanması. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması
11 Baliklarda çesitli nedenlerle patojenlerin dokularda meydana getirdigi hasarlar ve bunun normal dokular ile karsilastirilmasi. Balıklarda histopatolojik çalışmaların araştırılması. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması
12 Dokularin histopatolojik yönden incelenmesi için histolojik tekniklerin kullanilmasi ve çikan sonuçlarin balik histoloji atlasi kullanilarak, yorumlanmasi Canlı bir balığın alınıp, dissekte edilmesi ve sağlıklı organların konumunun izlenmesi, ayrıca organları tanımaya yönelik bir çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması
13 Balik hastaliklarindan korunma amaçli profilaktik uygulamalar. Balıklarda hastalıklara neden olan başlıca çevresel faktörler üzerine çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması
14 Baliklarda hastalik direncini artirmaya yönelik, arastirmalar, yapilmis çalismalar, güncel makale ve dergilerden yararlanma. Balık hastalıklarında kullanılan alternatif bitkisel kaynaklı immün sistemi destekleyen ürünlerin araştırılması. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması
15 Tüm teşhis yöntemlerini içeren genel bir laboratuvar çalışması ve öğrencilerin bu yöndeki bilgilerinin değerlendirilmesi Balıklarda kullanılan belli başlı immünostimülatörlerin araştrılması Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Konu tekrarı ve ders notlarının okunması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Konu tekrarı ve ders notlarının okunması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:51