SUF314 Sucul Ortamda Bitki Kontrol Yöntemleri

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF314
Ad Sucul Ortamda Bitki Kontrol Yöntemleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. FATMA ÇEVİK
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. FATMA ÇEVİK (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Sulak alanlardaki istenmeyen bitkilerle mücadele yöntemlerini ögrenmek.

Dersin İçeriği

Sucul ortamda bitki gelisimi; islevleri; siniflandirilmasi(su üstü-yüzen yaprakli-sualti, tek hücreli-ipliksi algler); bitki kontrol yöntemleri(mekanik-çevresel-biyolojik-kimyasal); örnek problemler.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Anonim 2015. TÜRKİYE İSTİLACI BİTKİLER KATALOĞU. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı, ISBN: 978-605-9175-05-0 Anonim 2009. SU YABANCIOTLARI Yayılış Alanları, Yaşamları, Çevresel İlişkileri, Sorunları ve Savaşım Yöntemleri. T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İşletme ve Bakım Dairesi Başkanlığı Çevik, F., 2022. Sucul Ortamda Bitki Kontrol Yöntemleri Ders Notları

Notlar

İnternet


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su bitkilerinin ekosistemdeki görevlerini bilir.
ÖÇ02 Zararlı ve yayılımcı su bitkilerini öğrenir.
ÖÇ03 Mücadele yöntemlerini inceler
ÖÇ04 Konuyla ilgili örnekleri inceler
ÖÇ05 Mücadelede uygulanacak yöntemlerin belirlenmesinde beceri kazanır
ÖÇ06 Bitki kontrolündeki yöntemlerin çevresel etkilerini bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 4
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 1
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 1
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 4
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Genel bilgi, dersin amaci ve tanitimi. Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Sucul bitkiler faydalari ve zararlari, bitki kontrol yöntemleri. Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Mekanik kontrol yöntemleri 1 Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Mekanik kontrol yöntemleri 2 Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
5 Çevresel kontrol yöntemleri 1 Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Çevresel kontrol yöntemleri 2 Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
7 Örnekler ve degerlendirme. Kitaptaki mücadele yöntemleri gözden geçirilecek. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara sinav. Ara sınav için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kontrol yöntemlerinin görsel izlenmesi. Kitaptaki mücadele yöntemleri gözden geçirilecek. Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
10 Degerlendirme Konular çalışılacak. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
11 Biyolojik kontrol yöntemleri 1 Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. Ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Biyolojik kontrol yöntemleri 2 Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. Ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
13 Kimyasal kontrol yöntemleri 1 Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. Ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Kimyasal kontrol yöntemleri 2 Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. Ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
15 Tartışma, örnekler ve değerlendirme. Kitaptaki mücadele yöntemleri gözden geçirilecek. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Final sınavı Final sınavı için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final sınavı Final sınavı için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:51