SUF306 Balık Hastalıkları

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF306
Ad Balık Hastalıkları
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ARGUN AKİF ÖZAK
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. ARGUN AKİF ÖZAK (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Ülkemizde ve Dünyada yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan deniz ve tatlı su balıklarında rastlanılan ve ekonomik kayıplara neden olan hastalıkların tanıtılmasıdır.

Dersin İçeriği

Yetistiriciligi yapilan baliklarda görülen viral, bakteriyel, paraziter ve mantar hastalıkları; Balık hastalıklarının teşhisi

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Cengizler, İ. 2000. Balık Hastalıkları Ders Kitabı. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları, Yayın No:7. 136. s.

Notlar

İnternet


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Dersi alan öğrenciler; Balık ve çevresi ile olan etkileşimleri tanımlar
ÖÇ02 Balılarda sağlık sorunu yaratacak canlı ve cansız etkenleri açıklar
ÖÇ03 Balıkta bir sağlık sorunu oluştuğunda hangi yöntem kullanılarak tanı konulmasını açıklar
ÖÇ04 Sağlık sorununda profilaksi, eradikasyon ve kontrol yöntemlerini belirler
ÖÇ05 Hastalık görüldüğünde alınacak önlemleri ve sağaltımı açıklar
ÖÇ06 Bildirilmesi zorunlu hastalıkları belirler, ulusal ve uluslararası önlemleri tartışır
ÖÇ07 Hastalık etkenlerinin işletmelerden uzak tutulmasını sağlar, dezenfeksiyonu yapar
ÖÇ08 Yetiştiricilikte çevresel etkilerin balıkta yaratacağı sağlık sorunlarını tartışıp, optimizasyonu sağlar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 1
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 5
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 5
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Balıklarda hastalık olusturan etkenler, tanı yöntemleri İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
2 Balık ve çevresi, bakteriyel hastalıklara giris İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
3 Gram(-) bakterilerin olusturdugu hastalıklar İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
4 Gram positif bakterilerin oluşturduğu hastalıklar ve oluşan enfeksiyonun açıklanması İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
5 Balıklarda viral hastalıkların tanımlanması İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
6 Mantar hastalıkları İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
7 Balıklarda parazitizm ve protozoon parazitler İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
8 Vize sınavı Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Balıklarda metazoon parazitler İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
10 Balıklarda rastlanılan diğer hastalıklar İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
11 Balık farmakolojisi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Balık farmakolojisi uygulamaları İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Alıştırma ve Uygulama
13 Balık immünolojisi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
14 Balıklarda aşılama ve aşı uygulama yöntemleri İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Gösteri, Alıştırma ve Uygulama
15 Balık hematolojisi hakkında kısa bilgiler,Rapor Hazırlama İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
16 Yıl sonu sınavı Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yıl sonu sınavı Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 108
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,32
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:51