Genel Bilgi
Kod | SUF414 |
Ad | Algal Ürünler |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 8. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. LEYLA USLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir. |
Dersin Amacı / Hedefi
Alglerde elde edilen metabolitler, tanimlari, biyokimyasal özellikleri, ekonomik olarak degerlendirilmelerini ögretmektir.
Dersin İçeriği
Algal metabolizmanin özellikleri, Çevre faktörlerinin hücre kompozisyonuna etkileri, Alg gruplari ve ekonomik öneme sahip metabolitleri, Mikroalglerin biyoaktif kimyasallari; Pigmentler,Algal lipidler,Mikroalglerden elde edilen antioksidan maddeler, vitaminler ve antibiyotikler,Protein kaynagi algler,Algal Polisakkaritler,Alglerin mineral içerikleri, kullanim alanlari,Hidrokarbonlar,Sitotoksik, antitümör metabolitler,Polihidroksialkanatlar
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Richmond, A. (Ed.). (2008). Handbook of microalgal culture: biotechnology and applied phycology. John Wiley & Sons. Chapman, D. J. (1973). The algae. Springer.
Notlar
ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Algal metabolizmanın özelliklerini açıklar. |
ÖÇ02 | Çevre faktörlerinin hücre kompozisyonuna etkilerini sayar. |
ÖÇ03 | Alg grupları ve ekonomik öneme sahip metabolitleri anlatır. |
ÖÇ04 | Mikroalglerin biyoaktif kimyasalları, pigmentler ve kullanım alanlarını açıklar. |
ÖÇ05 | Algal lipidler ve kullanım alanlarını açıklar. |
ÖÇ06 | Mikroalglerden elde edilen antioksidan maddeleri sayar, Alglal vitaminler ve antibiyotikleri açıklar. |
ÖÇ07 | Protein kaynağı algleri açıklar. |
ÖÇ08 | Alglerin mineral içerikleri, algal hidrokarbonlar ve kullanım alanlarını açıklar. |
ÖÇ09 | Yenilebilir makroalgler, hayvan yemi desteği olarak ve organik gübre olarak makroalglerin kullanımını açıklar. |
ÖÇ10 | Ticari değeri olan makroalgleri sayar, makroalglerden agar, alginat ve karragen üretimi ve kullanım alanlarını açıklar. |
ÖÇ11 | Makroalg fermentasyon ürünleri ve bioethanol üretimini açıklar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. | 3 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. | 3 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. | 3 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır | 2 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular. | 3 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. | 4 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. | 3 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. | 2 |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. | |
PÖÇ21 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. | |
PÖÇ22 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | |
PÖÇ23 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Algal metabolizmanin özellikleri, mikro ve makroalglerin biyolojik özellikleri. | Dersi tanır, ders notunu temin eder. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Çevre faktörlerinin hücre kompozisyonuna etkileri, Isik, sicaklik ve besin kompozisyonunun algal metabolizma üzerindeki etkileri. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Mikroalglerin biyoaktif kimyasallari, pigmentler ve kullanim alanlari. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Algal lipidler, yag asitleri ve kullanim alanlari. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası |
5 | Protein kaynagi algler. Alglerin aminoasit kompozisyonlari. | Ders notunu okur ve verilen ödevi yapar. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
6 | polisakkaritler ve ekonomik degeri. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
7 | Makroalglerin polisakkarit içeriği ve ekonomik degeri. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara sinav | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Makroalglerden elde edilen hidrokolloidler ve polisakkaritlerin kimyasi. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Tartışma |
10 | Yenilebilir makroalg türleri. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
11 | Hayvan yemi olarak makroalgler, organik gübre olarak makroalgler. | Ders notunu okur ve verilen ödevi yapar. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Ticari degeri olan makroalgler, makroalglerden agar, alginat ve karragenin kimyasal yapisi. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap |
13 | Agar, alginat ve karragen diger fikokolloidlerin kullanim alanlari. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Makroalg fermentasyon ürünleri, bioethanol üretimi. | Ders notunu okur ve verilen ödevi yapar. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası |
15 | Dünyada makroalg endüstrisi | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Final sınavı | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Final sınavı | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |