SUF414 Algal Ürünler

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 8. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF414
Ad Algal Ürünler
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 8. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. LEYLA USLU
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. LEYLA USLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Alglerde elde edilen metabolitler, tanimlari, biyokimyasal özellikleri, ekonomik olarak degerlendirilmelerini ögretmektir.

Dersin İçeriği

Algal metabolizmanin özellikleri, Çevre faktörlerinin hücre kompozisyonuna etkileri, Alg gruplari ve ekonomik öneme sahip metabolitleri, Mikroalglerin biyoaktif kimyasallari; Pigmentler,Algal lipidler,Mikroalglerden elde edilen antioksidan maddeler, vitaminler ve antibiyotikler,Protein kaynagi algler,Algal Polisakkaritler,Alglerin mineral içerikleri, kullanim alanlari,Hidrokarbonlar,Sitotoksik, antitümör metabolitler,Polihidroksialkanatlar

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Richmond, A. (Ed.). (2008). Handbook of microalgal culture: biotechnology and applied phycology. John Wiley & Sons. Chapman, D. J. (1973). The algae. Springer.

Notlar

ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Algal metabolizmanın özelliklerini açıklar.
ÖÇ02 Çevre faktörlerinin hücre kompozisyonuna etkilerini sayar.
ÖÇ03 Alg grupları ve ekonomik öneme sahip metabolitleri anlatır.
ÖÇ04 Mikroalglerin biyoaktif kimyasalları, pigmentler ve kullanım alanlarını açıklar.
ÖÇ05 Algal lipidler ve kullanım alanlarını açıklar.
ÖÇ06 Mikroalglerden elde edilen antioksidan maddeleri sayar, Alglal vitaminler ve antibiyotikleri açıklar.
ÖÇ07 Protein kaynağı algleri açıklar.
ÖÇ08 Alglerin mineral içerikleri, algal hidrokarbonlar ve kullanım alanlarını açıklar.
ÖÇ09 Yenilebilir makroalgler, hayvan yemi desteği olarak ve organik gübre olarak makroalglerin kullanımını açıklar.
ÖÇ10 Ticari değeri olan makroalgleri sayar, makroalglerden agar, alginat ve karragen üretimi ve kullanım alanlarını açıklar.
ÖÇ11 Makroalg fermentasyon ürünleri ve bioethanol üretimini açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 4
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Algal metabolizmanin özellikleri, mikro ve makroalglerin biyolojik özellikleri. Dersi tanır, ders notunu temin eder. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Çevre faktörlerinin hücre kompozisyonuna etkileri, Isik, sicaklik ve besin kompozisyonunun algal metabolizma üzerindeki etkileri. Ders notunu okuyarak gelir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Mikroalglerin biyoaktif kimyasallari, pigmentler ve kullanim alanlari. Ders notunu okuyarak gelir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Algal lipidler, yag asitleri ve kullanim alanlari. Ders notunu okuyarak gelir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
5 Protein kaynagi algler. Alglerin aminoasit kompozisyonlari. Ders notunu okur ve verilen ödevi yapar. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
6 polisakkaritler ve ekonomik degeri. Ders notunu okuyarak gelir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
7 Makroalglerin polisakkarit içeriği ve ekonomik degeri. Ders notunu okuyarak gelir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara sinav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Makroalglerden elde edilen hidrokolloidler ve polisakkaritlerin kimyasi. Ders notunu okuyarak gelir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Tartışma
10 Yenilebilir makroalg türleri. Ders notunu okuyarak gelir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
11 Hayvan yemi olarak makroalgler, organik gübre olarak makroalgler. Ders notunu okur ve verilen ödevi yapar. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Ticari degeri olan makroalgler, makroalglerden agar, alginat ve karragenin kimyasal yapisi. Ders notunu okuyarak gelir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap
13 Agar, alginat ve karragen diger fikokolloidlerin kullanim alanlari. Ders notunu okuyarak gelir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Makroalg fermentasyon ürünleri, bioethanol üretimi. Ders notunu okur ve verilen ödevi yapar. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
15 Dünyada makroalg endüstrisi Ders notunu okuyarak gelir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap, Tartışma
16 Final sınavı Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final sınavı Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:52