Genel Bilgi
Kod | MDT236 |
Ad | Konfeksiyonda Kalite Kontrol |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-1 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 1 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör. SELDA ARAS |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu ders sonunda kalite ve kalite kavramlarına hakim olur standartlar ve standartların kontrolu, öğrenci malzeme kontrolü yapma, istenilen standartlara göre ürün kontrolü yapma ve üretim kontrolü yapma yeterlikleri kazanır.
Dersin İçeriği
Kalite ve kalite kavramları ile ilgili genel bilgiler,Standardizasyonla ilgili temel bilgiler,Standartlar ve standartların kontrolu,Kalite spesifikasyonları,Toleranslar ve T.S.E. Kurumu görevleri,ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemleri,TS-EN-ISO 9000 : 2000 Serisi Standartlarının açıklanması,TS-EN-ISO 9000 : 2000 Serisi Standartlarının 1-2-3-4 başlıklarının incelenmesi,TS-EN-ISO 9000 : 2000 Serisi Standartlarının 5-6-7-8 başlıklarının incelenmesi, TS-EN-ISO 14000 Çevre Yönetim Standartları,CE Standartı ve Direktifleri,Kritik kontrol noktalarında tehlike analizi,Kalite yönetiminde karşılaşılan sorunlar,Kalite yönetim sistemleri ile diğer standartlar arasındaki ilişki. Hammadde kontrolü, Yardımcı malzeme ve aksesuar kontrolü, Ürün kontrol yöntemleri, Kesimhanede kontrol, Üretimde kontrol, Sevkiyat kontrolü, Kalite kontrol sonuçlarının değerlendirilmesi.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Toplam Kalite Yönetim Prof.Dr.Mahmut Tekin Toplam Kalite Yönetim ve Kalite Güvencesi Sistemleri Prof.Dr.Muhittin Şimşek Üretim Yöntemi 2 Prof.Dr.Mahmut Tekin
Notlar
S. Ağaç B.Çileroğlu, Hazır Giyim Üretiminde Ana ve Yardımcı Malzeme Kontrolü Kalite Kontrol 1. S. Ağaç B.Çileroğlu, Hazır Giyim Üretiminde Ana ve Yardımcı Malzeme Kontrolü Kalite Kontrol 2
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Standardizasyonun gereğini ve önemini ifade eder |
ÖÇ02 | Kalite ve Kalite Kavramlarını açıklar |
ÖÇ03 | Kalite Güvencenin önemini kavrar |
ÖÇ04 | Mesleki Standartları açıklar |
ÖÇ05 | CE ve ISO 9000 standartlarının uygulanmasının incelenmesi |
ÖÇ06 | Hammadde türü kontrol çeşitlerini tanımlar |
ÖÇ07 | Kumaş yüzey oluşumundaki hataları kategorize eder |
ÖÇ08 | Üretimde kalite kontrolün önemini ifade eder, ürün kontrol yöntemlerini uygular |
ÖÇ09 | Kesim öncesi yapılacak kontrolleri, kesim tasnif kontrolünü tanımlar |
ÖÇ10 | Üretimde yapılan ara kontrolleri, üretimde yapılan son kontrolleri ve hata giderme işlemlerini bilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Moda tasarımı alanında sanat kültürü ve estetik konularına ilişkin bilgilere sahip olur. | 1 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Moda tasarımı alanı ile ilgili materyaller, yöntem ve teknikler konusunda bilgilere sahip olur. | 1 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Moda Tasarımı alan problemlerini analiz ederek çözümlemesini yapar. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Moda Tasarımı faaliyet ve uygulamalarına yönelik eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerine sahip olur. | 2 |
PÖÇ05 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | İş güvenliği ve sosyal güvenlik konularında haklarını bilir. | 1 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bireysel sorumluluk alır ve takım çalışmasına yatkın olur. | 3 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği ve yeni teknolojiler konusunda gelişmeleri izleme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Çözümlemeye dayalı yorum becerisine sahip, çok boyutlu algılayabilme, düşünebilme, tasarlayabilme ve uygulayabilme yeteneğine sahip olur. | 3 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile birlikte ofis yazılımları ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olur. | 2 |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Moda ürünlerini uygun yöntemlerle tanıtır ve pazarlama stratejilerini belirler. | |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Koleksiyon için gerekli trend ve pazar araştırmalarını gerçekleştirir. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Tasarımların kalıplarını hazırlar. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Tasarımlar için uygun dikim tekniklerini belirleyip uygular. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Moda tasarımı uygulanmasında edindiği bilgileri kullanıp 2 boyutlu yüzeyler ve 3 boyutlu ürünler oluşturma becerisine sahip olur. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel sanat öğe ve ilkeleri ile yüzey düzenlemeleri oluştur ve yeni tasarımlar yaratır. | |
PÖÇ17 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Estetik konularında bilgi ve yeteneği vardır | 2 |
PÖÇ18 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sanat ve moda tarihi konularında bilgi sahibidir. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Seçtiği temaya uygun tasarımı yapabilir ve teknik olarak çizer. | |
PÖÇ20 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Elyaf, iplik, dokuma, terbiye, örme ve konfeksiyon üretim süreci hakkında genel bilgi sahibidir. | 2 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Kaliteyi oluşturan unsurlar, kalite anlayışında yaşanan gelişim | ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Standardizasyonla ilgili temel bilgiler | ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Standartlar ve standartların kontrolu | ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Toplam kalite yönetimi | ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemleri | ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | TS-EN-ISO 9000 : 2000 Serisi Standartlarının açıklanması | ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Kalite maliyetleri | ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınavlar | derslerde işlenen konuların tekrarı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Ürüne yönelik kalite parametreleri | ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Kesim öncesi yapılacak kontroller, kesim tasnif kontrolünü tanımı | ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Üretim sürecinde kalite parametreleri | ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Kalite Güvence | ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Hataların sınıflandırılması, hata yüzde hesaplamalarının anlatılması | ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Kalite kontrol araç ve yöntemleri | ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Kalite yönetiminde karşılaşılan sorunlar | ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | derslerde işlenen konuların tekrarı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | derslerde işlenen konuların tekrarı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 3 | 3 | 9 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 1 | 1 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 53 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,12 | ||
AKTS | 2 AKTS |