Genel Bilgi
Kod | ZTP339 |
Ad | Genel Mikrobiyoloji |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | Z Zorunlu |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. BAHRİ DEVRİM ÖZCAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. BAHRİ DEVRİM ÖZCAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Mikrobiyoloji derslerinin amacı, öğrencilere mikrobiyolojinin temel prensiplerini ve kavramlarını anlamalarını sağlamaktır. Bu dersler genellikle mikrobiyolojinin tarihini ve kapsamını, mikroorganizmaların sınıflandırılması, tanımı ve genetiğini, prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin yapısını ve işlevini, mikrobiyal büyüme fizyolojisini ve kontrolünü, mikroorganizmalar arasındaki ilişkileri, mikroorganizmaların yararlı ve zararlı etkilerini, mikroskopi ve diğer laboratuvar tekniklerinin kullanımını ve bilimsel bilgiyi değerlendirmek için eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesini kapsar.
Dersin İçeriği
Mikrobiyolojinin temel esasları, mikrobiyolojinin tarihi ve kapsamı, mikroorganizmaların sınıflandırılması, tanımı ve genetiği, prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin yapısı ve aralarındaki farklılıklar, mikrobiyal gelişme fizyolojisi ve gelişme evreleri, mikrobiyal gelişmenin kontrolü, mikroorganizmalar arasındaki ilişki, mikroorganizmaların yararlı ve zararlı etkileri, mikroskop kullanımı, besiyerleri, izolasyon yöntemleri.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Güven, S., and N. N. Demirel Zorba. "Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu." NOBEL yayınları, Ankara (2013).
Notlar
Güven, S., and N. N. Demirel Zorba. "Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu." NOBEL yayınları, Ankara (2013).
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Mikroorganizmaları tanıyabilir. |
ÖÇ02 | Hücre türlerini açıklayabilir ve tanımlar |
ÖÇ03 | Mikrobiyolojik bozulma nedenlerini kavrar |
ÖÇ04 | Mikroorganizma fizyolojisi ve metabolizmasını açıklar |
ÖÇ05 | Mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olur" |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Mikrobiyolojinin tanımı ve tarihi | Ön hazırlık yok | |
2 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve tanımı | Ön hazırlık yok | |
3 | Prokaryotik hücrelerin yapısı ve işlevi | Ön hazırlık yok | |
4 | Eukaryotik hücrelerin yapısı ve işlevi | Ön hazırlık yok | |
5 | Mikroorganizmaların genetiği | Ön hazırlık yok | |
6 | Mikrobiyal büyüme ve çoğalma | Ön hazırlık yok | |
7 | Mikrobiyal besin gereksinimleri ve besiyerleri | Ön hazırlık yok | |
8 | Ara Sınavlar | Ön hazırlık yok | |
9 | Mikroorganizmaların tanınması ve izolasyonu | Ön hazırlık yok | |
10 | Mikroorganizmaların metabolizması ve enerji üretimi | Ön hazırlık yok | |
11 | Antibiyotikler ve mikrobiyal direnç | Ön hazırlık yok | |
12 | Mikroorganizmaların yararlı ve zararlı etkileri | Ön hazırlık yok | |
13 | Mikroorganizmalar arası ilişkiler | Ön hazırlık yok | |
14 | Virüsler ve viroloji | Ön hazırlık yok | |
15 | Mikrobiyal hastalıklar | Ön hazırlık yok | |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ön hazırlık yok | |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ön hazırlık yok |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |