Genel Bilgi
Kod | ZTP305 |
Ad | Büyükbaş Hayvan Yetiştirme |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Zootekni bölümü lisans öğrencilerinin, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde süt sığırcılığı, sığır besiciliğine mevcut yetiştrime sistemleri, sığır barınakları, sığır ırkları , dış yapı özellikleri ve kültür ve yerli sığır ırkları ile sütün oluşumu, süt üretimi, süt kalitesi, süt verim ve miktarını etkileyen faktörler ile pratik yetiştirme işlerine ait bilgileri bugünkü yetiştiricilik sistemlerinde kullanarak Türkiye tarımın geleceğinde önemli yer alan sığır yetiştiriciliği yapan işletmelerde uygulamalarına olanak sağlar.
Dersin İçeriği
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği mevcut yetiştirme sistemleri, sığır barınakları, sığır ırkları , dış yapı özellikleri ve kültür ve yerli sığır ırkları ile süt üretimi, süt kalitesi, süt verim ve miktarını etkileyen faktörleri kullanarak pratik yetiştirme ile üretime katkı sağlarlar.
Dersin Ön Koşulu
Hayvancılıkla bir şekilde ilgili olmak
Kaynaklar
GÖNCÜ S.2021. SIĞIRCILIK. Akademisyen, Ankara, 2020 GÖNCÜ S. 2018. Sığır davranışları ve sürü yönetimi, Akademsiyen, Ankara, 2018
Notlar
GÖNCÜ S.2021. SIĞIRCILIK. Akademisyen, Ankara, 2020
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Dünyada ve Türkiye de yetiştirilen önemli süt sığırı ırklarını tanır |
ÖÇ02 | Öğrenciler zoolojik sistemde sığırların yeri hakkında bilgilendirilir. |
ÖÇ03 | Süt sığırı ırklarının morfolojik ve fizyolojik karakterlerini bilir |
ÖÇ04 | Sürü kompozisyonu ve bölme gereksinmeleirni hesaplar |
ÖÇ05 | Sığırlarda üreme, döl verimi, süt ve et verimi konularını bilir. |
ÖÇ06 | Öğrenciler süt üretim işletmeleri hakkında bilgilendirilir. |
ÖÇ07 | Öğrenciler sürü projeksiyonu hakkında bilgilendirilir. |
ÖÇ08 | Öğrenciler laktasyon verimini hesaplama yöntemlerini öğrenir. |
ÖÇ09 | Hayvan ıslahı, yetiştirme sistemleri ve seleksiyonu bilir. |
ÖÇ10 | Sürü sağlık koruma uygulamalarını bilir |
ÖÇ11 | Süt sığırı yetiştiriciliği sistemlerini, süt verimi ve süt kalitesini bilir |
ÖÇ12 | Dişten yaş tayini göğüs çevresinden canlı ağırlık tahmini yapar |
ÖÇ13 | buzağı büyütme ve düve yetiştirme işlerini bilir |
ÖÇ14 | Sığır besiciliği, et tipi sığır ve kondüsyon puanlaması ile besi hayvanı seçimi, besi sonu tespiti konularında bilgi sahibi olur |
ÖÇ15 | sığır yetiştiriciliği uygulama konularını bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir. | 5 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. | 3 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir. | 5 |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Sığır yetiştiriciliğinin önemi | Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen önemli sığır ırkları, Sığırcılık işletmeleri | Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Sığırlarda meme dokusunun gelişimi, Memenin anatomi ve fizyolojisi | Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Sütün oluşum mekanizması ve laktasyon | Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Süt verim miktarını ve kompozisyonunu etkileyen faktörler | Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Sığırlarda üreme | Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Sığırlarda üreme etkinliği | Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Sığırcılıkta kayıt tutma ve değerlendirme | Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Buzağı ve düve yetiştirme | Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Sağım ve sağım kuralları, Yüksek kaliteli süt üretimi | Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Sığırlarda sağlık koruma | Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Barınaklar ve sağım sistemleri | Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Et sığırı yetiştiriciliği ve sığırlardan et üretim teknikleri 1 | Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Et sığırı yetiştiriciliği ve sığırlardan et üretim teknikleri | Ders kitaplarında ve İnternette basılı ve/veya elektronik kitaplarda konu hakkındaki bölümleri okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 2 | 2 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 75 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,00 | ||
AKTS | 3 AKTS |