Genel Bilgi
Kod | ZTP420 |
Ad | Rasyon Hazırlama Teknikleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 8. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. UĞUR SERBESTER |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir. Prof. Dr. HASAN RÜŞTÜ KUTLU (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Ruminant ve tek mideliler için rasyon hazırlama esaslarının öğretilmesi, besleme modellerinin tanıtılması
Dersin İçeriği
Ruminant yemlerinin değerlendirilmesi, kaba yemler ve besin madde içerikleri, sindirilebilirlik ve ölçümü, besleme modelleri, süt inekleri için rasyon hazırlama, kasaplık hayvanlar için rasyon hazırlama, koyun ve keçiler için rasyon hazırlama, tek mideliler için rasyon hazırlama
Dersin Ön Koşulu
Ön koşul bulunmamaktadır.
Kaynaklar
Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalikları (8. Baskı, Uğurer Yayınları)
Notlar
NRC (2001). Nutrient requirements of dairy cattle. National Academy Press, USA.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Ruminant rasyonları ve bunların performans üzerine etkisini değerlendirir |
ÖÇ02 | Farklı fizyolojik dönemlerdeki ruminantların protein ve enerji gereksinmlerini karşılayacak rasyonları hazırlar |
ÖÇ03 | Ruminantlar için besleme stratejileri ve sistemleri geliştirebilir |
ÖÇ04 | Tek mideliler için rasyon hazırlama pratiğine sahip olur |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir. | 2 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir. | 1 |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Ruminant yemlerinin değerlendirilmesi | Dersi veren öğretim elemanları tarafından önerilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Kaba yemler ve besin madde içerikleri | Dersi veren öğretim elemanları tarafından önerilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Sindirilebilirlik ve ölçümü | Dersi veren öğretim elemanları tarafından önerilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Besleme modelleri | Dersi veren öğretim elemanları tarafından önerilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Süt inekleri için rasyon hazırlama | Dersi veren öğretim elemanları tarafından önerilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Kasaplık hayvanlar için rasyon hazırlama | Dersi veren öğretim elemanları tarafından önerilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Koyun ve keçiler için rasyon hazırlama, | Dersi veren öğretim elemanları tarafından önerilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Tavukların beslenme açısından özellikleri | Dersi veren öğretim elemanları tarafından önerilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Yumurtacı civciv ve piliçler için rasyon hazırlama | Dersi veren öğretim elemanları tarafından önerilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Yumurtacı tavuklar için karma yem hazırlama | Dersi veren öğretim elemanları tarafından önerilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Etlik piliçlerin besin madde gereksinmeleri | Dersi veren öğretim elemanları tarafından önerilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Etlik piliçler için karma yem hazırlama | Dersi veren öğretim elemanları tarafından önerilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Yumurtacı ve etçi damızlık dişiler için karma yem hazırlama | Dersi veren öğretim elemanları tarafından önerilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Damızlık horozlar için karma yem hazırlama | Dersi veren öğretim elemanları tarafından önerilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 86 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,44 | ||
AKTS | 3 AKTS |