BKP331 Böcek ve Akarların Simptomolojik Tanısı

5 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BKP331
Ad Böcek ve Akarların Simptomolojik Tanısı
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. KAMİL KARUT
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. İsmail DÖKER (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Mahmut Mete KARACA (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)


Dersin Amacı / Hedefi

Böcek ve akarların bir kısmı vegatasyon süresi boyunca zarar oluştursa da büyük çoğunluğu vegatasyon süresinin farklı dönemlerinde zararlı olmakta, oluşan zarar gözle görülebilir duruma geldiğinde ise ortamda organizma olmayabilmektedir. Bu durumda uygun ve doğru mücadele yöntemi seçilememektedir. Söz konusu olumsuzluklar tarımsal üretime zaman ve maliyet kaybı olarak yansımaktadır. Bu dersin amacı, böcek ve akarların oluşturduğu zarar şekillerinin, zararlı ortamda olsun veya olmasın, doğru bir şekilde tanımlanması ve tarımsal üretimde mücadele zamanı ile yöntemine doğru bir şekilde karar verme yetisinin kazandırmasıdır.

Dersin İçeriği

Bu ders kapsamında doğal ve tarımsal ekosistemlerde bitki zararlısı böcek ve akarların beslenmesinden kaynaklı konukçu bitkide oluşan simptomlardan yola çıkılarak tanımlanması ve bu zararların abiyotik hastalık etmenlerinden ayrılması konusunda temel bilgilerin verilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda böcek ve akarların ağız yapıları ile beslenme sonucunda konukçu bitkide oluşturduğu simptomlar arasındaki ilişki tüm detayları ile görsel ve somut materyallere bağlı olarak ele alınacaktır. Öncelikle simptomların abiyotik veya biyotik, biyotik ise hastalık ya da zarar etmeni olup olmadıkları konusunda temel değerlendirme kriterleri tartışılacaktır. Simptomun zarar etmeni (Gastropoda, Acari, Hexapoda) olarak değerlendirilmesi sonrasında ilgili organizmaların ortamda bulunduklarını kanıtlayıcı diğer unsurların varlığına ilişkin bulguların nasıl değerlendirileceği göz önüne alınacaktır.

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul yok

Kaynaklar

İnsects that feed on tress and shrubs

Notlar

İnsects that feed on tress and shrubs


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenci bitkisel üretimlerde karşılaştığı böcek ve akar türlerinin tanısını yapmayı öğrenir.
ÖÇ02 Öğrenci bitkisel üretimlerde karşılaştığı böcek ve akarların beslenme şekillerini öğrenir
ÖÇ03 Öğrenci çeşitli bitkilerde karşılaştığı simptomların biyotik veya abiyotik nedenlerini öğrenir
ÖÇ04 Öğrenci çeşitli bitkilerde karşılaştığı simptomların genel olarak böcek veya akar türlerinden mi kaynaklandığının ayırımını yapabilir
ÖÇ05 Öğrenci çeşitli bitkilerde karşılaştığı simptomlara bağlı olarak olası zararlı türün tanısını yapmayı öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Bitki Koruma Alanında yeterli kuramsal bilgilere ve alt yapıya sahip olur. 1
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otların biyolojisi, ekolojisi, sistematiği, mücadele yöntemleri gibi Bitki Koruma’ nın temel konularını uygulamalı bir şekilde öğrenerek bilgi sahibi olur. 2
PÖÇ03 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bitki Koruma disiplini içerisinde yer alan, savaş yöntemlerini, hem teorikte hem de pratikte öğrenerek, doğru bir şekilde uygulanmasını sağlar. Bitki koruma sorunlarının çözümü için sahip olduğu bilgileri kullanarak, arazi çalışmaları yapar, veri toplar, değerlendirir, raporlar ve doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliğini ön planda tutarak en uygun mücadele yöntemini modern tasarıma modelleyerek kullanma becerisine sahip olur.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki Koruma Alanında, bitki yetiştiriciliği sırasında verim kaybına neden olan herhangi bir etmeni ya da bitki yetiştiriciliğini sınırlayan herhangi bir çevresel faktörü literatür bilgilerine dayalı olarak tespit eder, ve Bitki Koruma alanına uygun her türlü teknolojik alet ve ekipmanı kullanarak çözüm önerileri geliştirebilir. 2
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bitki Koruma Alanında, karşılaşılan bir sorun için, tek başına arazi denemesi kurabilir, laboratuvar kullanabilir, laboratuvarda hastalık, zararlı ve yabancı otların teşhisini yapabilir. Araştırma amaçlı üretim, analiz yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama, raporlama ve yazılı ve sözlü olarak sunma becerisi kazanır.
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bitki Koruma ile ilgili konularda bireysel çalışmalar yapmakla beraber, disiplin içi ve disiplinler arası ekip çalışması da yapabilir ve bu sayede mesleki etik sorumluluğu kazanır.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bitki Koruma alanındaki eski ve yeni bilgileri gerekli teknolojileri kullanarak, araştırarak bulma, değerlendirme, anlama ve aktarma, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, hastalık, zararlı ve yabancı otların mücadelesinde kullanılan bitki koruma ürünleri için reçete yazabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitki Koruma içerisinde yer alan hastalık, zararlı ve yabancı otların tespit ve teşhis edilmesi, mücadele yönteminin tespit edilmesi, eradikasyonu, kullanılacak bitki koruma ürününün seçimi, uygulama şekli ve zamanı gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bitki Koruma ile disiplinler arası konularda etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bitki Koruma alanıyla ilgili proje yazma ve yönetme, risk analizi yapma ve mücadele şekline karar verme gibi, meslek hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık, sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bitki Koruma uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Bitki Koruma alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi, Bitki Koruma çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık sahibi olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin genel tanıtımı Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ile görselleştirilerek hazırlanmış ve elektronik ortama aktarılmış Powerpoint sunuları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Acari takımı Tetranychidae familyasına bağlı türlerin bitkilerde oluşturduğu simptomlar I Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ile görselleştirilerek hazırlanmış ve elektronik ortama aktarılmış Powerpoint sunuları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Acari takımı Tetranychidae familyasına bağlı türlerin bitkilerde oluşturduğu simptomlar II Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ile görselleştirilerek hazırlanmış ve elektronik ortama aktarılmış Powerpoint sunuları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Acari takımı Eriophidae familyasına bağlı türlerin bitkilerde oluşturduğu simptomlar I Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ile görselleştirilerek hazırlanmış ve elektronik ortama aktarılmış Powerpoint sunuları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Acari takımı Eriophidae familyasına bağlı türlerin bitkilerde oluşturduğu simptomlar II Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ile görselleştirilerek hazırlanmış ve elektronik ortama aktarılmış Powerpoint sunuları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Insecta sınıfı Hemiptera takımı türlerinin bitkilerde oluşturduğu simptomlar Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ile görselleştirilerek hazırlanmış ve elektronik ortama aktarılmış Powerpoint sunuları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Insecta sınıfı Orthoptera ve Thysanoptera takımı türlerinin bitkilerde oluşturduğu simptomlar Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ile görselleştirilerek hazırlanmış ve elektronik ortama aktarılmış Powerpoint sunuları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ile görselleştirilerek hazırlanmış ve elektronik ortama aktarılmış Powerpoint sunuları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
9 Insecta sınıfı Coleoptera takımı türlerinin bitkilerde oluşturduğu simptomlar I Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ile görselleştirilerek hazırlanmış ve elektronik ortama aktarılmış Powerpoint sunuları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Insecta sınıfı Coleoptera takımı türlerinin bitkilerde oluşturduğu simptomlar II Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ile görselleştirilerek hazırlanmış ve elektronik ortama aktarılmış Powerpoint sunuları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Insecta sınıfı Lepidoptera takımı türlerinin bitkilerde oluşturduğu simptomlar I Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ile görselleştirilerek hazırlanmış ve elektronik ortama aktarılmış Powerpoint sunuları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Insecta sınıfı Lepidoptera takımı türlerinin bitkilerde oluşturduğu simptomlar II Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ile görselleştirilerek hazırlanmış ve elektronik ortama aktarılmış Powerpoint sunuları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Insecta sınıfı Hymenoptera takımı türlerinin bitkilerde oluşturduğu simptomlar Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ile görselleştirilerek hazırlanmış ve elektronik ortama aktarılmış Powerpoint sunuları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Insecta sınıfı Diptera takımı türlerinin bitkilerde oluşturduğu simptomlar Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ile görselleştirilerek hazırlanmış ve elektronik ortama aktarılmış Powerpoint sunuları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Dersin genel değerlendirmesi ve kapanış Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ile görselleştirilerek hazırlanmış ve elektronik ortama aktarılmış Powerpoint sunuları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ile görselleştirilerek hazırlanmış ve elektronik ortama aktarılmış Powerpoint sunuları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Farklı kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ile görselleştirilerek hazırlanmış ve elektronik ortama aktarılmış Powerpoint sunuları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü (Saat) 114
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,56
AKTS 5 AKTS

Güncelleme Zamanı: 13.06.2024 04:36