Genel Bilgi
Kod | ZO0062 |
Ad | Hayvan Beslemede Sürdürebilirlik |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Harun KUTAY |
Dersin Amacı / Hedefi
Hayvan beslemede yem kaynaklarının sürdürülebilirliği hakkında bilgi vermek
Dersin İçeriği
Hayvan beslemede sürdürülebilirlik, su ve yem kaynaklarının kullanımı, hayvan beslemede karlılık
Dersin Ön Koşulu
Dersin ön koşulu bulunmamaktadır.
Kaynaklar
Genel Hayvan Besleme
Notlar
Diğer kaynak bulunmamaktadır.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Dünyada ve Türkiye’de hayvansal üretim değerlerini bilir, hayvansal ürünlerin insan beslenmesindeki önemini kavrar |
ÖÇ02 | Sürdürülebilirlik ve hayvan beslemede sürdürülebilirlik tanımlarını kavrar, hayvansal üretim ile ekoloji arasındaki etkileşimi öğrenir |
ÖÇ03 | Hayvan beslemede karlılığı etkileyen faktörleri bilerek çiftlik ekonomisini yönetir, yem kaynaklarının etkin kullanımını bilir |
ÖÇ04 | Hayvan beslemede çevreye zarar vermeden yem kaynaklarının sürdürülebilir üretimi ve değerlendirilmesini öğrenir |
ÖÇ05 | Alternatif yem kaynakları ve hayvan beslemede kullanım olanaklarını araştırarak mevcut kaynakların sürdürülebilir kullanımını öğrenir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır | 1 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır | 4 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır | 3 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır | 3 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Hayvan beslemede sürdürülebilirlik | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Dünya’da ve Türkiye’de hayvansal üretim ve tüketim değerleri | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Hayvan beslemede sürdürülebilirlik stratejileri | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Yem hammaddelerinin yaşam döngüsü değerlendirmesi | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Hayvansal üretimde su kaynaklarının kontrollü kullanımı | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Hayvansal üretimde yem kaynaklarının kontrollü kullanımı | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Hayvancılık işletmelerinde kaba yem üretimi planlaması | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Kanatlı beslemede alternatif yem kaynakları | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Ruminant beslemede alternatif yem kaynakları | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Beyaz et üretimi ve çevre etkileşimi | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Yumurta üretimi ve çevre etkileşimi | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Et üretimi ve çevre etkileşimi | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Süt üretimi ve çevre etkileşimi | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Sürdürülebilir hayvan beslemede yem katkıları ve teknolojik işlemler | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 2 | 28 | 56 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 2 | 2 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 144 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 5,76 | ||
AKTS | 6 AKTS |