Genel Bilgi
Kod | TB0055 |
Ad | Yemeklik Tane Baklagillerde Kalite Özellikleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi AYBEGÜN TON |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı yemeklik tane baklagillerinde kalite özelliklerini tanımlamak ve kaliteyi etkileyen genetik ve çevresel faktörler ile ilgili bilgiler vermektir.
Dersin İçeriği
Bu ders kapsamında yemeklik tane baklagiller kalite kavramı ve önemli kalite bileşenleri, besleme değeri, beslenmeyi olumsuz etkileyen bileşikler, değişik uygulamaların besleme değeri üzerindeki etkileri ve kaliteyi etkileyen çevresel faktörler konusunda bilgi verilecektir.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Şehirali S. (1988.) Yemeklik Tane Baklagiller A.Ü Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, Ankara Çiftçi C.Y. (2006) Yemeklik Tane Bakalgiller Doçentlik, Doktora, Yüksek Lisans Tez Çalışmaları ve Özetleri (1938-2005). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Dairesi Başkanlığı. 166s. Ankara. Çiftçi, C.Y. (2006). Yemeklik Tane Baklagillerde Araştırma Maklaleri ve Özetleri(1939-2005) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Dairesi Başkanlığı. 248s. Ankara.
Notlar
Yemeklik Tane Baklagiller. Ders notu. Özdemir,S,2006.Yemeklik Baklagiller. Hasad Yayıncılık Notlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Yemeklik Tane Baklagillerinde kaliteyi etkileyen genetik ve çevresel faktörler hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ02 | Yemeklik Tane Baklagillerinde kalitenin önemini bilir. |
ÖÇ03 | Yemeklik Tane Baklagiilerin Besleme Değerini Bilir |
ÖÇ04 | Yemeklik tane baklagillerin kalite özelliklerini bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarla Bitkileri alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirerek derinleştirme. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarla Bitkilerinin ilişkili olduğu uzmanlaştığı alanlarda disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. | 3 |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tarla Bitkileri alanında son gelişmeler ve temel bilgi kaynaklarına ulaşılabilir ve bunlardan konusu ile ilgili bilgileri alarak derleme mevcut çalışmaları değerlendirerek yeni bir bilgi ve senteze ulaşma bu bilgileri yönlendirilebilir, edindiği bilgileri sürekli kullanma ve mesleğinde sağlayacak uygulamaları takip etme. | 4 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tarla Bitkileri alanında uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinler arası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilme ve yeni bilgi üretebilme. | 4 |
PÖÇ05 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Tarla Bitkileri ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilme, liderlik yapabilme yetisi taşır. | 5 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Kendi alanında edindiği bilgileri farklı bilim dallarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilmek. | 2 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Kendi alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak ortaya koymak, çözüm yöntemi geliştirmek, çözmek, sonuçları değerlendirmek ve gerektiğinde uygulayabilmek. | 3 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Tarla Bitkileri alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilme. | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Kendi alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla analiz edip öğrenmesine yön verebilme ve ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilmek. | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Tarla Bitkileri alanındaki kaynaklara ulaşarak güncel gelişmeleri takip ederek, kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. | 5 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bir yabancı dili, yabancı dilde yazılmış bir makaleyi anlayacak ve çevirebilecek düzeyde bilmek. | 3 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Kendi alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme. | 5 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Yemeklik Tane Baklagillerin Kalite Kavramı ve Önemi | Literaratür Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Yemeklik Tane Baklagillerin Kalite Bileşenleri | Literatür Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Yemeklik Tane Baklagillerin Besleme Değeri | Literatür Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Yemeklik Tane Baklagillerde Protein, Yağ, Folik Asit ve Mineraller | Literatür Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Yemeklik Tane Baklagillerde Karbonhidratlar ve Diyetsel Lifler | Literatür Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Yemeklik Tane Baklagillerde Beslenmeyi Olumsuz Etkileyen Bileşikler | Literatür Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Yemeklik Tane Baklagillerde Enzim İnhibitörleri | Literatür Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Vize sınavı | Sınava Hazırlanma | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav |
9 | Yemeklik Tane Baklagillerde Fenolik Bileşikler ve Siyogenik Glikozitler | Literatür Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Yemeklik Tane Baklagillerde Saponinler ve Fitatlar | Literatür Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Yemeklik Tane Baklagillerde Oligasakkaritler | Literatür Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Değişik Uygulamaların Yemeklik Tane Baklagillerde Besleme Değeri Üzerindeki Etkileri | Literatür Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Yemeklik Tane Baklagillerde Pişme Kalitesi Etkileyen Faktörler | Literatür Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Yemeklik Tane Baklagillerde Kaliteyi Etkileyen Çevresel Faktörler | Literatür Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Yemeklik Tane Baklagillerde Kalite Islahı | Literatür Tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Final Sınavı | Sınava Hazırlanma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Final Sınavı | Sınava Hazırlanma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |