BT0084 Kanserin moleküler metabolizması

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT0084
Ad Kanserin moleküler metabolizması
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. Yasemin SAYGIDEĞER
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Dersi alan tüm öğrencilerin kanserin moleküler metabolizması ile ilgili temel bilgileri edinmesi, bu bilgilerin biyoteknolojik kullanım alanlarını öğrenmesi ve bu konuda yapılan araştırmaları takip edebilmesi.

Dersin İçeriği

Kanser metabolizması ile ilgili tanımlar, kanser hücresinin kompleks yapısı, enerji tipleri, mitokondrial mutasyonlar, otofaji, mikroçevre ve pH’nın metabolizmaya etkisi, hipoksik adaptasyon mekanizmaları, metabolizmada rol alan enzim ve çeşitli enerji yolakları, metabolizmanın kanser tanı tedavisinde mevcut kullanımı ve hedeflenmesi için gelecekte yapılabilecekler, makale incelenmesi ve sunumu.

Dersin Ön Koşulu

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunu olmak veya YL ve DR ders aşamasında (bu dersi almadan önce) Moleküler Biyoloji dersi alarak başarılı olmuş olmak.

Kaynaklar

Textbook of Cell Signaling in Cancer, Yazarlar: Roberts, Jacques Cell Signaling- Principles and Mechanisms. Yazarlar: Wandell Lim, Bruce Mayer, Tony Pawson Cell Signaling Biology – online tool http://www.cellsignallingbiology.co.uk/csb/

Notlar

Textbook of Cell Signaling in Cancer, Yazarlar: Roberts, Jacques Cell Signaling- Principles and Mechanisms. Yazarlar: Wandell Lim, Bruce Mayer, Tony Pawson Cell Signaling Biology – online tool http://www.cellsignallingbiology.co.uk/csb/


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bu derste öğrenciler kanser hücresinin metabolizmasını, metabolizmayı etkileyen sinyaller ve hipoksi vb farklı durumlar varlığında kendisini adapte edebilecek sistemlerin varlığını anlar.
ÖÇ02 Kanser hücre metabolizmasını etkileyen sistemlerin neler olduğunu ve hücrenin enerji gereksinimi olduğunda yapabileceği kaçış yöntemlerinin prensibi hakkında interaktif ve araştırma içerikli öğrenme yöntemlerini kullanarak bilgi sahibi olur.
ÖÇ03 Kanser metabolizmasının hedefe yönelik tedavilerde kullanılması ile ilgili literatür bilgisi sahibi olur
ÖÇ04 Konuyla ilgili bilimsel araştırmaların incelenmesini ve makale sunumunu öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir, kullanır ve aktarır. 5
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. 4
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.
PÖÇ08 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma gruplarında bilimsel araştırma yapar.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kanserin moleküler metabolizması dersinin amaç ve hedefleri, ders içerik ve planının konuşulması, öğrencilerin beklentileri. Metabolizma ile ilgili tanımlar. Kitap, kaynak ders notları ve ders sunuları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
2 Malign tümörlerin kompleks yapısı ve metabolik değişkenliğe adaptasyonu Kitap, kaynak ders notları ve ders sunuları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
3 Enerji metabolizması ve düzenlenmesi Kitap, kaynak ders notları ve ders sunuları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
4 Otofaji ve tümör metabolizması ile ilişkisi Kitap, kaynak ders notları ve ders sunuları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
5 Kanserde hipoksi adaptasyon mekanizmaları – Hipoksi Inducible Transkripsiyon faktörleri (HIF) Kitap, kaynak ders notları ve ders sunuları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
6 Otofajik sinyal yolakları ve kontrolü Kitap, kaynak ders notları ve ders sunuları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
7 HIF sinyal yolağı ve hedef genlerin işlevleri Kitap, kaynak ders notları ve ders sunuları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
8 Ara sınav ders sunuları Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 pH değişiklikleri ve mikroçevrenin tümör metabolizmasına etkileri Kitap, kaynak ders notları ve ders sunuları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
10 Mitokondrial mutasyonların mekanizması Mitokondrial mutasyonlar ile ilgili ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
11 Makale üzerinden Myc düzenlenmesi ve kanser metabolizması ile ilişkisi Makalenin önden okunması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
12 Pentoz fosfat yolunun tümör metabolizması ile ilişkisi Pentoz fosfat yolunun çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
13 Tümör metabolizmasının kanser tanı ve tedavisinde hedeflenmesi Kitap, kaynak ders notları ve ders sunuları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
14 Tümör metabolizmasını hedeflemek amaçlı yapılabilecek yenilikler Kitap, kaynak ders notları ve ders sunuları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
15 Tümör metabolizması ile ilgili makale sunumları Kitap, kaynak ders notları ve ders sunuları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
16 Yarıyıl sonu sınavı Kitap, kaynak ders notları ve ders sunuları Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl sonu sınavı Kitap, kaynak ders notları ve ders sunuları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 150
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,00
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 05:03