Genel Bilgi
Kod | TUR235 |
Ad | Gastronomi Turizmi |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Zeynep ALBAYRAK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Zeynep ALBAYRAK
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Gastronomi turizmi kavramını betimlemek ve gastronomi turizmi destinasyonlarını tanımlamak
Dersin İçeriği
Gastronomi Turizmi Kavramı Dünya'da ve Türkiye'de Gastronomi Turizmi Gastronomi Turizmi Rotaları Gastronomi Turizminde Pazarlama Gastronomide Yeni Trendler
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Gastronomi Turizmi: Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar Doç. Dr. Serkan Şengül, Doç. Dr. Alper Kurnaz; Ankara: Detay Yayıncılık
Notlar
Gastronomi Bilimi Prof. Dr. Mehmet SARIIŞIK Ankara: Detay Yayıncılık
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gastronomi kavramını bilir. |
ÖÇ02 | Gastronomi turizmi ve ilişkili kavramları tanımlayabilir. |
ÖÇ03 | Gastronomi turizminin bölgesel kalkınmadaki rolünü bilir. |
ÖÇ04 | Gastronomi rotalarına hakim olur. |
ÖÇ05 | Gastronomi turizmi cazibe unsurları hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ06 | Gastronomi turizminde uygulanabilecek pazarlama faaliyetlerini açıklar. |
ÖÇ07 | Gastronomi turizminin sürdürülebilirlik ile ilişkisini bilir. |
ÖÇ08 | Gastronomi alanındaki güncel trendler hakkında bilgi sahibi olur. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgileri aktarır. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgileri açıklar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgileri aktarır. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgileri aktarır. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrayarak anlatır. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. | 5 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır. | 4 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Konuk gereksinimlerini ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanır. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar. | 4 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar. | 3 |
PÖÇ13 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik değerlere bağlı kalarak doğal çevreyi korur. | 4 |
PÖÇ14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir. | 5 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli geliştirir. | 4 |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilmek ve farklı kaynaklardan bilgi elde ederek analiz etme becerisine sahip olur. | 4 |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar. | |
PÖÇ18 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gastronomi Turizmi ve İlişkili Kavramlar | Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası |
2 | Gastronomi Turizminin Tarihi | Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Gastronomi Turistleri | Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması |
4 | Dünya'da Gastronomi Turizmi | Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma |
5 | Türkiye'de Gastronomi Turizmi | Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Gastronomi Turizminin Bölgesel Kalkınmadaki Rolü | Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Yöresel Yemekler | Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım, Grup Çalışması |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Gastronomi Turizmi Rotaları ve Turları | Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
10 | Gastronomi Turizmi Cazibe Unsurları | Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Gastronomi Festivalleri | Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Gastronomi Turizminde Pazarlama | Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma |
13 | Gastronomi Turizmi Politika ve Stratejileri | Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Gastronomi Turizmi ve Sürdürülebilirlik | Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Gastronomi Turizminde Yeni Trendler | Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |