Genel Bilgi
Kod | TUR250 |
Ad | Konaklama İşletmeciliği Muhasebesi |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. GÖKHAN ÇOLAK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Konaklama işletmelerindeki finansal olayların muhasebeleştirilmesini öğretilmesidir.
Dersin İçeriği
Konaklama işletmeleri organizasyonu ve muhasebe işlemleri, konaklama işletmelerinde resepsiyon-muhasebe, konaklama işletmelerinde yiyecek-içecek bölümü- muhasebe, oda ve yemek maliyetinin ve satış fiyatının tespiti.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Konaklama İşletmeleri Muhasebesi, Detay Yayıncılık.
Notlar
Slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Konaklama işletmelerindeki muhasebeleştirme işlemlerini tanımlayabilir. |
ÖÇ02 | Oda, Yiyecek ve içecek maliyetlerini hesaplayabilir. |
ÖÇ03 | Duran varlıklarla ilgili işlemleri muhasebeleştirebilir. |
ÖÇ04 | İşçilik giderlerini muhasebeleştirebilir. |
ÖÇ05 | Konaklama işletmesinin işlemlerini tanıyabilir. |
ÖÇ06 | Konaklama işletmelerinde muhasebe ile ilgili konuları kavrar. |
ÖÇ07 | Konaklama işletmelerindeki işlemleri muhasebeye aktarır. |
ÖÇ08 | Konaklama işletmelerindeki gelir ve giderleri kaydeder. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgileri aktarır. | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgileri açıklar. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgileri aktarır. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgileri aktarır. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrayarak anlatır. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. | 2 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Konuk gereksinimlerini ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanır. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar. | |
PÖÇ13 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik değerlere bağlı kalarak doğal çevreyi korur. | |
PÖÇ14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli geliştirir. | 3 |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilmek ve farklı kaynaklardan bilgi elde ederek analiz etme becerisine sahip olur. | 3 |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar. | |
PÖÇ18 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı, konaklama işletmeleri ve muhasebe. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Muhasebe bilgisi ve karar verme, muhasebe süreci. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Konaklama işletmelerinde muhasebe departmanı. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Konaklama işletmelerinde gelirler ve muhasebe kayıtları. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Konaklama işletmelerinde tahsilat yöntemleri ve muhasebe kayıtları. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Konaklama işletmelerinde yabancı paralı işlemler ve muhasebe kayıtları. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Konaklama işletmelerinde giderler ve muhasebe kayıtları. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınavlar | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Konaklama işletmelerinde ödeme yöntemleri ve muhasebe kayıtları. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Konaklama işletmelerinde personel giderleri ve muhasebe kayıtları. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Konaklama işletmelerinde duran varlıklar ve muhasebe kayıtları. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Konaklama işletmelerinde dönem sonu işlemleri ve muhasebe kayıtları. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Konaklama işletmelerinde mali tabloların düzenlenmesi ve bu tabloların okunuşu. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Konaklama işletmelerinde kuruluş ve birleşme işlemleri ve muhasebe kayıtları | Ders Kitabının İlgili Sayfaları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Konaklama işletmelerinde kâr dağıtımı ve muhasebe kayıtları | Ders Kitabının İlgili Sayfaları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 8 | 8 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 66 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,64 | ||
AKTS | 3 AKTS |