SRP253 Tarımda İş Güvenliği

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SRP253
Ad Tarımda İş Güvenliği
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Tarım ve tarıma dayalı sektörlerde çalışanların güvenliklerini sağlamak ve sağlıklarını korumak için gerekli iş güvenliği ile ilgili bilgilerin kazandırılması.

Dersin İçeriği

Tarımsal faaliyetlerdeki riskler, kazalar, meslek hastalıkları, tarım makinaları - tarıma dayalı sanayii kollarındaki alet-makina-cihazların ve tarım ilaçlarının güvenli kullanımı, ilgili mevzuatlar.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Birol Taş, 2020. Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği. Dora Yayınları -6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Notlar

Öğretim elemanının literatürden derlediği ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Tarımsal faaliyetlerde iş kazalarına dikkat eder.
ÖÇ02 Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliğini önemser.
ÖÇ03 Tarımsal faaliyetlerde meydana gelen kazalar ve kaza nedenlerini araştırır.
ÖÇ04 Tarım sektörünün işçi ve işverenin hukuksal sorumluluklarına göre hareket eder.
ÖÇ05 Tarımsal faaliyetlerde güvenlik ve sağlık işaretlerini tanır.
ÖÇ06 Tarımsal faaliyetlerde kişisel koruyucu ekipmanları kullanır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Seracılıkta kullanılan örtü malzemelerini, yapı tekniklerini açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Türkiye ve dünya için küresel ısınmanın önemini, iklim değişikliğinin tarıma etkisini açıklar.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Seralarda ve açık havada sebze ve süs bitkileri yetiştirir, bitkilerin bakımını, üretimini, çoğaltılmasını ve hasadını uygun yöntem ve teknikleri kullanarak yapar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar. 2
PÖÇ05 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bitkiler hakkında web üzerinden kaynak tarar, verilerin bilgisayara girişini, raporlamasını ve sunumunu yapar.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sebze ve süs bitkilerinde bulunan hastalık, zararlı ve yabancı otları tanır, mücadelesinde uygun yöntem ve tekniklerini kullanır. 2
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar. 1
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikleri listeler, staj yapacağı kurumlar ve bu kurumlara yapacaği başvuruları değerlendirir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerdeki metabolik faaliyetleri, bitki fizyolojisini, bitki sistematiğini açıklar.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak özelliklerini (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak Asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi), toprak oluşunu (Ayrışma ve Parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri), toprak analiz yöntemlerini açıklar.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitki büyümesi için gerekli olan mikro ve makro besin elementleri, bu elementlerin bitkilerdeki işlevlerini, bitkisel üretimde doğru ve dengeli beslenmenin ve gübrelemenin önemini açıklar, uygun materyal kullanarak üretim yapar.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Topraksız kültür ortamlarını öğrenir ve topraksız tarım yöntemleriyle bitki yetiştiriciliği yapar.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Depolamanın önemini, hasatı yapılan ürünlerin depolanmasındaki gerekli şartları ve bunların arzda kaliteye etkilerini açıklar.
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sertifikalı tohum ve hibrit tohum kavramlarını tanımlar, tohumculukta dikkat edilmesi gereken hususları belirtir.
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Organik tarımın temel kavramlarını, özelliklerini ve organik sebze yetiştiriciliği yöntemlerini açıklar uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliğinin önemini, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini açıklar. 5
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri açıklar.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları açıklar. Mesleki terimleri açıklar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tarım Sektörüne Genel Bakış Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Tarım Sektöründe İş Kazalarının ve Hastalıkların Genel Durumu Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Sektörün kaza ve hastalık kayıtları Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Tarımda İş Güvenliği Yönetimi Ve Risk Değerlendirmesi Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Tarımsal Makineler Ve Kişisel Koruyucu Donanımlar Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Bitki Koruma Ürünlerinin Zararları ve Kimyasal Mücadele Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 İş Güvenliği Amacıyla Kullanılan Etiketler ve İşaretler Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Tehlikeli Yüklerin Taşınması Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Tarım Makinelerinin Güvenli Kullanımı Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Tarımsal Faaliyetlerde Fiziksel Risk Etmenleri ve Korunma Yöntemleri Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Tarımsal Faaliyetlerde Elektriğin Güvenli Kullanımı Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Tarımsal Faaliyetlerde Kimyasal Risk Etmenleri ve Korunma Yöntemleri Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Ergonomi Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Tarımsal Faaliyetlerde Hayvansal Riskler ve Korunma Yöntemleri Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.05.2024 12:08