SRP233 Sebze ve Süs Bitkileri Zarar.

3 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2.5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SRP233
Ad Sebze ve Süs Bitkileri Zarar.
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2.5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Sera ve süs bitkilerinde bulunan zararlılar ve mücadele yöntemlerini tanıtmak

Dersin İçeriği

Sera ve süs bitkilerinde bulunan zararlı böcekler, akarlar ve nematodlar ve bunların tanınması, zarar şekli ve mücadele yöntemleri anlatılmaktadır

Dersin Ön Koşulu

Bitki koruma dersini almış olmak

Kaynaklar

-Sebze Zararlıları. Karahan Kitabevi. Rıfat Ulusoy, Nedim Uygun, Hüseyin Başpınar, Filiz Çalışkan Keçe

Notlar

Öğretim elemanının ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Arthropa takımına bağlı zararlıların genel özelliklerini öğrenir
ÖÇ02 Önemli sebze türlerindeki zararlı böcekleri tanır ve özelliklerini öğrenir.
ÖÇ03 Sebze ve süs bitkilerindeki zararlıların ekolojilerini ve zarar şekillerini inceler.
ÖÇ04 Üretimi yapılan sebze ve süs bitkilerindeki zararlıları saptar ve uygun mücadele yöntemini uygular.
ÖÇ05 Sebze ve süs bitkilerinde zararlı akarları ve nematodları tanır ve mücadele yöntemlerini öğrenir.
ÖÇ06 Süs bitkilerindeki zararlı böcekleri ve mücadele yöntemlerini öğrenir.
ÖÇ07 Sebze ve süs bitkilerinde zararlı böcek, akar ve nematodların bitkiye verdiği zarara dikkat eder.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Seracılıkta kullanılan örtü malzemelerini, yapı tekniklerini açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Türkiye ve dünya için küresel ısınmanın önemini, iklim değişikliğinin tarıma etkisini açıklar. 3
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Seralarda ve açık havada sebze ve süs bitkileri yetiştirir, bitkilerin bakımını, üretimini, çoğaltılmasını ve hasadını uygun yöntem ve teknikleri kullanır. 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar. 2
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ziraat alanı için gerekli bilişim teknolojileri hakkında bilgi sahibidir ve uygun bilgisayar programlarını kullanabilir.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sebze ve süs bitkilerinde bulunan hastalık, zararlı ve yabancı otları tanır, mücadelesinde uygun yöntem ve tekniklerini kullanır. 5
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili katılabileceği mesleki etkinlikleri listeler, öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilir, takım içerisinde ve bağımsız olarak çalışabilme yeteneğine sahiptir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerdeki metabolik faaliyetleri, bitki fizyolojisini, bitki sistematiğini açıklar.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak özelliklerini, toprak oluşumu ve toprak analiz yöntemlerini açıklar.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekonomi üzerine temel kavram ve ilkeleri tanımlar, Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerin büyümesi için gerekli olan mikro ve makro besin elementlerini kullanır, doğru, dengeli beslenme ve gübreleme ile üretim yapma becerisini kazanır.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Topraksız kültür ortamlarını kullanarak topraksız tarım yöntemleriyle bitki yetiştiriciliği yapar.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Depolamanın önemini, hasatı yapılan ürünlerin depolanmasındaki gerekli şartları ve bunların arzda kaliteye etkilerini açıklar.
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sertifikalı tohum ve hibrit tohum kavramlarını tanımlar, tohumculukta dikkat edilmesi gereken hususları belirtir.
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Organik tarımın temel kavramlarını, özelliklerini ve organik sebze yetiştiriciliği yöntemlerini açıklar, uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliği kurallarını, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini bilir, çevre bilincine sahip olur.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında öğrendiği bilgileri değerlendirir.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından diller hakkında değerlendirme yapar.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Zaman cümleleri, yardımcı fiiller, edatlar hakkında bilgi sahibidir ve mesleki terimlerin İngilizce karşılıklarını bilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Entomolojiye giriş. Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Bitkilerdeki zararlı arthropodlar. Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Arthropodların bitkilerdeki zarar şekilleri. Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Akarlar, zarar şekilleri ve mücadelesi Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
5 Böcek morfolojisi. Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Böceklerin biyolojisi. Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Böcek ekolojisi. Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Sınav. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Sebze zararlıları ve mücadelesi. (Domates zararlıları) Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
10 Sebze zararlıları ve mücadelesi. (Biber, Patlıcan zararlıları) Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
11 Sebze zararlıları ve mücadelesi. (Kabak, Hıyar zararlıları) Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
12 Sebze zararlıları ve mücadelesi. (Fasulye, Karpuz, Kavun zararlıları) Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 Sebze zararlıları ve mücadelesi. (Lahana, Havuç, Soğan, Patates zararlıları) Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
14 Süs bitkileri zararlıları ve mücedelesi-1 Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
15 Süs bitkileri zararlıları ve mücadelesi-2 Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve sunu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve sunu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 87
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,48
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 18.05.2024 05:29