TAB243 Tarımda İş Güvenliği

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TAB243
Ad Tarımda İş Güvenliği
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Tarım ve tarıma dayalı sektörlerde çalışanların güvenliklerini sağlamak ve sağlıklarını korumak için gerekli iş güvenliği ile ilgili bilgilerin kazandırılması.

Dersin İçeriği

Tarımsal faaliyetlerdeki riskler, kazalar, meslek hastalıkları, tarım makinaları - tarıma dayalı sanayii kollarındaki alet-makina-cihazların ve tarım ilaçlarının güvenli kullanımı, ilgili mevzuatlar.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Birol Taş, 2020. Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği. Dora Yayınları -6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Notlar

Öğretim elemanının literatürden derlediği ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Tarımsal faaliyetlerde iş kazalarına dikkat eder.
ÖÇ02 Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliğini önemser .
ÖÇ03 Tarımsal faaliyetlerde meydana gelen kazalar ve kaza nedenlerini araştırır.
ÖÇ04 Tarım sektöründe işçi ve işverenin hukuksal sorumluluklarına göre hareket eder.
ÖÇ05 Güvenlik ve sağlık işaretlerini tanır.
ÖÇ06 Tarımsal faaliyetlerde kişisel koruyucu ekipmanları kullanır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanımlar, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını açıklar.
PÖÇ02 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bitkiler hakkında web üzerinden kaynak tarar, verilerin bilgisayara girişini, raporlamasını ve sunumunu yapar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, baharat bitkileri, keyif bitkileri, boya bitkilerininin genel özelliklerini tanımlar ve bunların kullanım alanlarını açıklar.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler yapar.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkileri doğadan toplar, üretimini, yetiştiriciliğini, bakımını, farklı yöntemlerle çoğaltımını yapar ve hasadını gerçekleştirir. 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi ve tıp alanında kullanımlarını açıklar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar. 1
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyoloji, sistematiği ve fizyolojisini açıklar.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikleri listeler, staj yapacağı kurumlar ve bu kurumlara yapacaği başvuruları değerlendirir.
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerden yağ çıkarmayı ve koku testi yapar, kokularla nota değerlendirmesi yapar, parfüm yapmada yağları notalara göre karıştırır.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleriyle korumada, depolamada, kimyasal kalitesini muhafaza etmede uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar.
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili bitki besleme yöntemlerini, sulama yöntemlerini açıklar, zararlı, hastalık ve yabancı otları tanımlar ve bunlarla mücadelede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. 4
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliğinin önemini, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini açıklar. 5
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak özellikleri (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi), toprak oluşunu (Ayrışma ve parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri) vetoprak analiz yöntemlerini açıklar.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları açıklar. Mesleki terimleri açıklar.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri açıklar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tarım Sektörüne Genel Bakış Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Tarım Sektöründe İş Kazalarının ve Hastalıkların Genel Durumu Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Sektörün kaza ve hastalık kayıtları Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Tarımda İş Güvenliği Yönetimi Ve Risk Değerlendirmesi Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Tarımsal Makineler Ve Kişisel Koruyucu Donanımlar Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Bitki Koruma Ürünlerinin Zararları ve Kimyasal Mücadele Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 İş Güvenliği Amacıyla Kullanılan Etiketler ve İşaretler Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Tehlikeli Yüklerin Taşınması Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Tarım Makinelerinin Güvenli Kullanımı Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Tarımsal Faaliyetlerde Fiziksel Risk Etmenleri ve Korunma Yöntemleri Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Tarımsal Faaliyetlerde Elektriğin Güvenli Kullanımı Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Tarımsal Faaliyetlerde Kimyasal Risk Etmenleri ve Korunma Yöntemleri Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Ergonomi Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Tarımsal Faaliyetlerde Hayvansal Riskler ve Korunma Yöntemleri Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Verilen ders notlarına ve sunulara çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.05.2024 12:07