TAB209 Tıbbi Arom. Bitk.Analiz Yön.

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TAB209
Ad Tıbbi Arom. Bitk.Analiz Yön.
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ
Dersin Öğretim Elemanı Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

bölüm labooratuvarında ve fakülte laboratuvarında bitkileri kimyasal sekonder bileşenlerini analiz etme, bitkiyi analizde numune olarak hazırlama, kimyasal çözeltileri hazırlama, bitki ekstarktı çıkarma, farklı çözücülerde bitkilerin ekstraktlarını ( alkol su v.b.)çıkarma. bitki uçucu yağı cıkarma ve analiz etme teknikleri hakkında bilgi.

Dersin İçeriği

bölüm labooratuvarında ve fakülte laboratuvarında bitkileri kimyasal sekonder bileşenlerini analiz etme, bitkiyi analizde numune olarak hazırlama, kimyasal çözeltileri hazırlama, bitki ekstarktı çıkarma, farklı çözücülerde bitkilerin ekstraktlarını ( alkol su v.b.)çıkarma. bitki uçucu yağı cıkarma ve analiz etme teknikleri hakkında bilgi. Kimya laboratuarlarda bitkilerin analizi için kullanılan analiz yöntemler biilgisi, Enstrümental analiz yöntemlerini tanıyabilme ve temel ilkelerini kavrayabilme, Spektroskopik yöntemlerin uygulandığı analitik cihazları tanıma, kalibrasyon ve kullanım ilkelerini öğrenme ve uygulama. Spektroskopik yöntemleri kullanıldığı cihazlarla malzeme yapısını tayin edebilme, Kromotografik yöntemlerinin temel kavramlarını kavrayabilme ve analitik cihazı tanıyabilme

Dersin Ön Koşulu

kimya labotaruvar

Kaynaklar

Tıbbi ve aromatik bitkiler bilimi ve teknolojisi kitabı (Prof. Dr. Hasan Baydar) hoca ders notları ve güncel dergipark makaleleri. bitki analizleri hakkında

Notlar

youtube ve diğer işleme tesislerinden fakülte laboratuvarından yararlanma.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Enstrümental analiz verilerini değerlendirme beceris
ÖÇ02 Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, bilim-teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek AR-GE, kalite-kontrol gibi alanlarda yer alan enstrümantal analiz gerekililiğini ve sonucunu yorumlama ve kullanma becerisi.
ÖÇ03 bitki sekonder metabolitlerin kantitatif ölçümünü yapabilir. drog seviyesinde yorumlayabilir.
ÖÇ04 bitkileri tıbbi aromatik olarak analiz sonuçlarıyla yorumlar,


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanımlar, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını açıklar. 4
PÖÇ02 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bitkiler hakkında web üzerinden kaynak tarar, verilerin bilgisayara girişini, raporlamasını ve sunumunu yapar. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, baharat bitkileri, keyif bitkileri, boya bitkilerininin genel özelliklerini tanımlar ve bunların kullanım alanlarını açıklar. 4
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler yapar.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkileri doğadan toplar, üretimini, yetiştiriciliğini, bakımını, farklı yöntemlerle çoğaltımını yapar ve hasadını gerçekleştirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi ve tıp alanında kullanımlarını açıklar. 5
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyoloji, sistematiği ve fizyolojisini açıklar. 2
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikleri listeler, staj yapacağı kurumlar ve bu kurumlara yapacaği başvuruları değerlendirir.
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerden yağ çıkarmayı ve koku testi yapar, kokularla nota değerlendirmesi yapar, parfüm yapmada yağları notalara göre karıştırır.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleriyle korumada, depolamada, kimyasal kalitesini muhafaza etmede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. 3
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar. 5
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili bitki besleme yöntemlerini, sulama yöntemlerini açıklar, zararlı, hastalık ve yabancı otları tanımlar ve bunlarla mücadelede uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliğinin önemini, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini açıklar.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak özellikleri (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi), toprak oluşunu (Ayrışma ve parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri) vetoprak analiz yöntemlerini açıklar.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları açıklar. Mesleki terimleri açıklar.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri açıklar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ders tanıtımı, Laboratuvar genel kuralları ders notları 1 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Analiz yöntemlerine giriş Laboratuvarların ve enstrümantal analiz cihazlarının tanıtılması ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 esansiyel yağ çıkarma yötemleri ders notları 2 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 bioactif bileşenleri gruplandırma ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 ekstraksiyon ders notları 3 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Kromotografi Yöntemlerinin Temel İlkeleri ders notları 3 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 gc, gc -ms, spektrofotometre ders notları 3 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav arasınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Gaz Kromotografisi-Kütle Spektrometresi, ders notları 4 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 enstrümental analiz çeşitleri ders notları 5 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Sıvı Kromatografisi. ders notları 6 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Kantitatif ve Kalitatif Analizler Uygulama ders notları 7 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 UV-VİS Spektroskopisi ve Uygulama Alanları Uygulama ders notları 7 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 etken maddelerin antimikrobiyal etkisi testi ders notları 8 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Genel tekrar ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları notes Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 4 4
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü (Saat) 100
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,00
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.05.2024 10:00