Genel Bilgi
Kod | TAB209 |
Ad | Tıbbi Arom. Bitk.Analiz Yön. |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
bölüm labooratuvarında ve fakülte laboratuvarında bitkileri kimyasal sekonder bileşenlerini analiz etme, bitkiyi analizde numune olarak hazırlama, kimyasal çözeltileri hazırlama, bitki ekstarktı çıkarma, farklı çözücülerde bitkilerin ekstraktlarını ( alkol su v.b.)çıkarma. bitki uçucu yağı cıkarma ve analiz etme teknikleri hakkında bilgi.
Dersin İçeriği
bölüm labooratuvarında ve fakülte laboratuvarında bitkileri kimyasal sekonder bileşenlerini analiz etme, bitkiyi analizde numune olarak hazırlama, kimyasal çözeltileri hazırlama, bitki ekstarktı çıkarma, farklı çözücülerde bitkilerin ekstraktlarını ( alkol su v.b.)çıkarma. bitki uçucu yağı cıkarma ve analiz etme teknikleri hakkında bilgi. Kimya laboratuarlarda bitkilerin analizi için kullanılan analiz yöntemler biilgisi, Enstrümental analiz yöntemlerini tanıyabilme ve temel ilkelerini kavrayabilme, Spektroskopik yöntemlerin uygulandığı analitik cihazları tanıma, kalibrasyon ve kullanım ilkelerini öğrenme ve uygulama. Spektroskopik yöntemleri kullanıldığı cihazlarla malzeme yapısını tayin edebilme, Kromotografik yöntemlerinin temel kavramlarını kavrayabilme ve analitik cihazı tanıyabilme
Dersin Ön Koşulu
kimya labotaruvar
Kaynaklar
Tıbbi ve aromatik bitkiler bilimi ve teknolojisi kitabı (Prof. Dr. Hasan Baydar) hoca ders notları ve güncel dergipark makaleleri. bitki analizleri hakkında
Notlar
youtube ve diğer işleme tesislerinden fakülte laboratuvarından yararlanma.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Enstrümental analiz verilerini değerlendirme beceris |
ÖÇ02 | Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, bilim-teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek AR-GE, kalite-kontrol gibi alanlarda yer alan enstrümantal analiz gerekililiğini ve sonucunu yorumlama ve kullanma becerisi. |
ÖÇ03 | bitki sekonder metabolitlerin kantitatif ölçümünü yapabilir. drog seviyesinde yorumlayabilir. |
ÖÇ04 | bitkileri tıbbi aromatik olarak analiz sonuçlarıyla yorumlar, |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanımlar, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını açıklar. | 4 |
PÖÇ02 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bitkiler hakkında web üzerinden kaynak tarar, verilerin bilgisayara girişini, raporlamasını ve sunumunu yapar. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, baharat bitkileri, keyif bitkileri, boya bitkilerininin genel özelliklerini tanımlar ve bunların kullanım alanlarını açıklar. | 4 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bitkilerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler yapar. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi ve aromatik bitkileri doğadan toplar, üretimini, yetiştiriciliğini, bakımını, farklı yöntemlerle çoğaltımını yapar ve hasadını gerçekleştirir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi ve tıp alanında kullanımlarını açıklar. | 5 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyoloji, sistematiği ve fizyolojisini açıklar. | 2 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikleri listeler, staj yapacağı kurumlar ve bu kurumlara yapacaği başvuruları değerlendirir. | |
PÖÇ11 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bitkilerden yağ çıkarmayı ve koku testi yapar, kokularla nota değerlendirmesi yapar, parfüm yapmada yağları notalara göre karıştırır. | |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleriyle korumada, depolamada, kimyasal kalitesini muhafaza etmede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. | 3 |
PÖÇ13 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar. | 5 |
PÖÇ14 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili bitki besleme yöntemlerini, sulama yöntemlerini açıklar, zararlı, hastalık ve yabancı otları tanımlar ve bunlarla mücadelede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. | |
PÖÇ15 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliğinin önemini, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini açıklar. | |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar. | |
PÖÇ17 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toprak özellikleri (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi), toprak oluşunu (Ayrışma ve parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri) vetoprak analiz yöntemlerini açıklar. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları açıklar. Mesleki terimleri açıklar. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri açıklar. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Ders tanıtımı, Laboratuvar genel kuralları | ders notları 1 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Analiz yöntemlerine giriş Laboratuvarların ve enstrümantal analiz cihazlarının tanıtılması | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | esansiyel yağ çıkarma yötemleri | ders notları 2 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | bioactif bileşenleri gruplandırma | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | ekstraksiyon | ders notları 3 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Kromotografi Yöntemlerinin Temel İlkeleri | ders notları 3 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | gc, gc -ms, spektrofotometre | ders notları 3 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | arasınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Gaz Kromotografisi-Kütle Spektrometresi, | ders notları 4 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | enstrümental analiz çeşitleri | ders notları 5 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Sıvı Kromatografisi. | ders notları 6 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Kantitatif ve Kalitatif Analizler Uygulama | ders notları 7 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | UV-VİS Spektroskopisi ve Uygulama Alanları Uygulama | ders notları 7 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | etken maddelerin antimikrobiyal etkisi testi | ders notları 8 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Genel tekrar | ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | notes | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 4 | 4 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 6 | 6 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 100 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,00 | ||
AKTS | 4 AKTS |