Genel Bilgi
Kod | TAB245 |
Ad | Tıba Ürünlerin muhafazası ve Standardizasyonu |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. Elif HAKLI HEYBET
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
TIBA ürünlerinin hasadı, depolanması saklanması, transferi, standardizasyonu ve kalitesi hakkında bilgi vermek.
Dersin İçeriği
TIBA ürünlerinin, hasat aşamasından ürün haline gelene kadar, hasadı, transferi, depolanması, depolama saklama koşulları, ürün kalitesinin koruma, kalite kontrol yöntemleri, kalite standardizasyon ilişkisi, kalite parametreleri hakkında teknik bilgi
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Hocanın ders notları ve konu ile ilgili dergipark makaleleri
Notlar
Ders notu
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin uygun şekilde depolanmasının önemini açıklayabilme |
ÖÇ02 | Tıbbi ve aromatik bitki depolarında olması gereken yapısal özellikleri tanımlayabilme |
ÖÇ03 | Droglarda bozulmaya yol açan faktörleri listeleyebilir |
ÖÇ04 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin doğru paketlenmesinin önemini açıklayabilme |
ÖÇ05 | Canlı etkenlerle nasıl mücadele edildiğini açıklayabilir |
ÖÇ06 | Ambalaj tiplerini sınıflandırabilir |
ÖÇ07 | Yenilikçi ambalajlama yöntemlerini değerlendirebilİR |
ÖÇ08 | Doğru etiketlemenin nasıl yapıldığını tanımlayabilİR |
ÖÇ09 | Standardizasyon ve standart kavramlarını tanımlayabilir Define the concepts of standardisation and standard |
ÖÇ10 | Kalite ve kalite kavramlarını tanımlayabilir |
ÖÇ11 | Kalite Güvence Sistemleri ve ISO 9000 ni bilir |
ÖÇ12 | Türk standartları enstitüsünün verdiği belgeleri araştırabilir tanımlayabilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanımlar, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını açıklar. | 1 |
PÖÇ02 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bitkiler hakkında web üzerinden kaynak tarar, verilerin bilgisayara girişini, raporlamasını ve sunumunu yapar. | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, baharat bitkileri, keyif bitkileri, boya bitkilerininin genel özelliklerini tanımlar ve bunların kullanım alanlarını açıklar. | 3 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bitkilerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler yapar. | 2 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi ve aromatik bitkileri doğadan toplar, üretimini, yetiştiriciliğini, bakımını, farklı yöntemlerle çoğaltımını yapar ve hasadını gerçekleştirir. | 2 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi ve tıp alanında kullanımlarını açıklar. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar. | 3 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyoloji, sistematiği ve fizyolojisini açıklar. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar. | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikleri listeler, staj yapacağı kurumlar ve bu kurumlara yapacaği başvuruları değerlendirir. | 2 |
PÖÇ11 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bitkilerden yağ çıkarmayı ve koku testi yapar, kokularla nota değerlendirmesi yapar, parfüm yapmada yağları notalara göre karıştırır. | 2 |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleriyle korumada, depolamada, kimyasal kalitesini muhafaza etmede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. | 5 |
PÖÇ13 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar. | |
PÖÇ14 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili bitki besleme yöntemlerini, sulama yöntemlerini açıklar, zararlı, hastalık ve yabancı otları tanımlar ve bunlarla mücadelede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. | |
PÖÇ15 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliğinin önemini, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini açıklar. | 2 |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar. | 2 |
PÖÇ17 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toprak özellikleri (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi), toprak oluşunu (Ayrışma ve parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri) vetoprak analiz yöntemlerini açıklar. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları açıklar. Mesleki terimleri açıklar. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri açıklar. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | tıbbi ve aromatik bitkilerin saklanma şartları | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
2 | Hasat ve Hasat Öncesi Gelişmeyi Etkileyen Faktörler | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
3 | Ürünlerin depolanması | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
4 | Ambalajlama, Ürün Çeşitleri ve Paketleme Teknikleri | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
5 | Ambalajlamada Kullanılan Malzemeler: Ambalajlama Gazları, Etiketleme Ambalajlamada Kullanılan Malzemeler: Ambalajlama Gazları, Etiketleme | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
6 | Droglarda Bozulmaya Yol Açan Faktörler | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
7 | Canlı Faktörler ile Mücadele Yöntemleri | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
8 | Ara Sınavlar | Ders notlarıyla sınava hazırlanma | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
9 | Diğer Koruma ve Dekontaminasyon Teknikleri | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
10 | Standardizasyon ve standart kavramları | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Türk standartları enstitüsünün verdiği belgeler | TSE Belgeleri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Kalite ve kalite kavramları | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Toplam Kalite Yönetimi | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Kalite Güvence Sistemleri ve ISO 9000 | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Kalite yönetimi ve kaliteyi etkileyen faktörler | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | teorik sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Teorik sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 4 | 4 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 7 | 7 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 75 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,00 | ||
AKTS | 3 AKTS |