Genel Bilgi
Kod | ATO216 |
Ad | İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-1 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 1 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. CELAL ERBAŞ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir. |
Dersin Amacı / Hedefi
Öğrencilere işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Öğrenciler işçi sağlığını korumak ve iş güvenliğini sağlamak konularında bilgi ve beceri sahibi olacaklardır.
Dersin İçeriği
Öğrencilere işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Öğrenciler işçi sağlığını korumak ve iş güvenliğini sağlamak konularında bilgi ve beceri sahibi olacaklardır.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Hüseyin Altınel, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Detay Yayıncılık 3. Baskı, Ankara, Şubat 2015
Notlar
Dijital kaynaklar, Ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | İş güvenliğinin tanımı ve tarihçesini öğrenir. |
ÖÇ02 | Kaza oluşumunu ve çeşitlerini kavrar. |
ÖÇ03 | Meslek hastalıkları ve korunma yollarını kavrar. |
ÖÇ04 | İşçi ve işyeri koşullarının işçi sağlığına etkisini öğrenir. |
ÖÇ05 | İş güvenliğinde koruyucular ve kullanılmasının önemini kavrar. |
ÖÇ06 | İş güvenliği soruşturmasının nasıl yapıldığını öğrenir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri ve hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde bilgileri açıklar. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili konaklama, seyahat acenteleri, yiyecek içecek vb işletmelerde yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde sahip oldukları bilgileri uygularlar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği sorumlulukları müşteri tatminini temelinde yerine getirirler. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında hizmet sürecindeki fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri kullanırlar. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği görev ve sorumlulukları çalışma ortamının gerektirdiği dinamiklere göre hem bireysel olarak hem de takım üyesi olarak yaparlar. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili teknik ve mesleki yenilikleri karşılaşacağı olağan ve olağanüstü sorunlara çözümünde kullanırlar. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili bilgi ve becerilerini olarak örgüt üyelerinin mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve objektif performans değerlendirilmesinde kullanırlar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Öğrenciler Mesleği ile ilgili yenilikleri hayat boyu öğrenmenin bilinci ile takip edip durum analizi yaparak sahip oldukları bilgi ve becerileri ve geliştirirler. | |
PÖÇ09 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Öğrenciler mesleki özgüven, bilgi ve becerisi ile sahip olduğu kaynakları yönetirler. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler Turizm alanı ile ilgili edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarırlar. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanırlar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde (en az alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar) yabancı dil bilirler. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler yasal mevzuat (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel etik değerler, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ve doğal çevrenin korunması ile ilgili kurallara göre mesleğini icra ederler. | 5 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler kültürel ve etik değerler, sosyal adalet ve sorumluluk bilinci ile, ülkenin ve yakın çevrenin sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerinin, toplumun alanla ilgili ilgi, istek ve ihtiyaçlarının bilir. | 2 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliğinin temel faaliyeti olan hizmet üretim sürecinin gerektirdiği kişisel niteliklere ve dinamizme sahiptirler. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Sağlık ve insan sağlığı kavramı. İşçi sağlığı kavramı; işçi sağlığının tanımı, önem ve amacı. | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | İşçi sağlığında temel ilkeler. | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | İşçi sağlığında kontroller ve sağlık raporları. | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | İşçi sağlığında işyeri hekimliği; işyeri hekimi görev ve yetkileri. | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | İşçi sağlığı ve üretim; üretimde meslek hastalığı. | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Meslek hastalığından korunma ilkeleri ve yöntemleri. | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Karşılaşılacak meslek hastalıklarında risk analizleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | İş güvenliği kavramı, iş güvenliğini bozabilecek potansiyel tehlikeler. | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | İş güvenliğini bozabilecek potansiyel olaylar, iş kazası kavramı ve iş kazasında hukuki süreç. | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | İşçi sağlığı ve iş güvenliği hukuku. | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Dünyada ve ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin gelişimi; hakların ortaya çıkışı. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinde işveren ve sendikanın sorumlulukları. | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Hukukun tanımı ve amacı. | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Ülkemizde iş ve sosyal güvenlik hukuku | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | İş Kanununda yer alan işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili düzenlemeler. | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 80 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,20 | ||
AKTS | 3 AKTS |