Genel Bilgi
Kod | ATO223 |
Ad | Turizm Pazarlaması |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. ALİ SERHAT ÖZKÜTÜK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. ALİ SERHAT ÖZKÜTÜK
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu ders ile konaklama, seyahat ve yiyecek içecek işletmeleri için pazarlama ilkelerini yorumlayabilme ve genel pazarlama uygulamalarını geçekleştirebilme bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Turizm Pazarlama Kavramı genel olarak pazarlamayı açıklamak, turizm pazarlamasına girişi açıklamak ve turizm pazarını açıklamak konuları, Turizm Pazarlama Karması turistik ürün, dağıtım sistemi, tanıtma stratejileri, turizmde tutundurma Pazarlama Araştırması pazarlama araçlarının yararları, pazarlama araştırmasının yöntemi, pazarlama araştırmasının planı, pazarlama araştırması konuları, pazarlama politikası ve ilkeleri, uluslar arası turizm pazarlama araştırması konuları anlatılmaktadır.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Doç.Dr. Emre Ozan AKSÖZ, TURİZM PAZARLAMASI, Anadolu AÖF yayınları
Notlar
Dijital kaynaklar, Ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Turizm pazarlaması ile ilgili temel kavramları açıklar. |
ÖÇ02 | Pazar bölümlendirmesi ve hedef pazar seçimini ilişkilendirir. |
ÖÇ03 | Turizm pazarlama karmasını açıklar |
ÖÇ04 | Turizm Pazarlaması Planlama sürecini açıklar |
ÖÇ05 | Turizm pazarlamasının işletme içerisindeki yerini tartışır. |
ÖÇ06 | Elektronik ortamda pazarlama işlemlerini yönetir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri ve hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde bilgileri açıklar. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili konaklama, seyahat acenteleri, yiyecek içecek vb işletmelerde yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde sahip oldukları bilgileri uygularlar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği sorumlulukları müşteri tatminini temelinde yerine getirirler. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında hizmet sürecindeki fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri kullanırlar. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği görev ve sorumlulukları çalışma ortamının gerektirdiği dinamiklere göre hem bireysel olarak hem de takım üyesi olarak yaparlar. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili teknik ve mesleki yenilikleri karşılaşacağı olağan ve olağanüstü sorunlara çözümünde kullanırlar. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili bilgi ve becerilerini olarak örgüt üyelerinin mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve objektif performans değerlendirilmesinde kullanırlar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Öğrenciler Mesleği ile ilgili yenilikleri hayat boyu öğrenmenin bilinci ile takip edip durum analizi yaparak sahip oldukları bilgi ve becerileri ve geliştirirler. | 3 |
PÖÇ09 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Öğrenciler mesleki özgüven, bilgi ve becerisi ile sahip olduğu kaynakları yönetirler. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler Turizm alanı ile ilgili edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarırlar. | 2 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanırlar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde (en az alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar) yabancı dil bilirler. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler yasal mevzuat (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel etik değerler, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ve doğal çevrenin korunması ile ilgili kurallara göre mesleğini icra ederler. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler kültürel ve etik değerler, sosyal adalet ve sorumluluk bilinci ile, ülkenin ve yakın çevrenin sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerinin, toplumun alanla ilgili ilgi, istek ve ihtiyaçlarının bilir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliğinin temel faaliyeti olan hizmet üretim sürecinin gerektirdiği kişisel niteliklere ve dinamizme sahiptirler. | 2 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Genel olarak pazarlama | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Turizm pazarlamasına giriş | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Pazarlama bilgi sistemi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Turizm pazarı-piyasası, | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Turistik ürün | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Turistik ürünün fiyatlandırması I | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Turistik ürünün fiyatlandırması II | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Turizmde dağıtım | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Turistik ürünün tutundurulması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Turizmde tanıtma I | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Turizmde tanıtma II | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Turizm pazarlama araştırması I | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Turizm pazarlama araştırması II | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Turizm pazarlama politikası | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |