Genel Bilgi
Kod | ATO103 |
Ad | Ön Büro Hizmetleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 1. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör. CANANİ YALÇİN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör. CANANİ YALÇİN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Otelde önbüro bölümünde çalışan personelin görevleri ile diğer bölümler ile önbüro bölümünün fonksiyonel ilişkileri Önbüroda kullanılan evrakların içerik ve işlevleri Önbüroda yapılan işlemler konularının öğrenciler tarafından kavranması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Önbüronun tanımı, bölümleri, yapılan işler, kullanılan belgeler
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Gökhan Çolak, Önbüro Hizmetleri Ekin Basım Yayın 2. baskı Ağustos 2016. Orhan Batman. Ön Büro Yönetimi MEGEP Ön Büro Hizmetleri
Notlar
Dijital kaynaklar, Ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Ön büro hizmetleri ile ilgili temel kavramları açıklar. |
ÖÇ02 | Kişisel hazırlık yaparak iş organizasyonu yapar. |
ÖÇ03 | Ön büro işlemlerinin yürütür. |
ÖÇ04 | Diğer departmanlarla koordinasyonu sağlar. |
ÖÇ05 | Check-In, Check-Out ve kasa işlemlerini yapar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri ve hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde bilgileri açıklar. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili konaklama, seyahat acenteleri, yiyecek içecek vb işletmelerde yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde sahip oldukları bilgileri uygularlar. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği sorumlulukları müşteri tatminini temelinde yerine getirirler. | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında hizmet sürecindeki fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri kullanırlar. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği görev ve sorumlulukları çalışma ortamının gerektirdiği dinamiklere göre hem bireysel olarak hem de takım üyesi olarak yaparlar. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili teknik ve mesleki yenilikleri karşılaşacağı olağan ve olağanüstü sorunlara çözümünde kullanırlar. | 3 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili bilgi ve becerilerini olarak örgüt üyelerinin mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve objektif performans değerlendirilmesinde kullanırlar. | 3 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Öğrenciler Mesleği ile ilgili yenilikleri hayat boyu öğrenmenin bilinci ile takip edip durum analizi yaparak sahip oldukları bilgi ve becerileri ve geliştirirler. | 2 |
PÖÇ09 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Öğrenciler mesleki özgüven, bilgi ve becerisi ile sahip olduğu kaynakları yönetirler. | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler Turizm alanı ile ilgili edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarırlar. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanırlar. | 1 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde (en az alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar) yabancı dil bilirler. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler yasal mevzuat (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel etik değerler, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ve doğal çevrenin korunması ile ilgili kurallara göre mesleğini icra ederler. | 3 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler kültürel ve etik değerler, sosyal adalet ve sorumluluk bilinci ile, ülkenin ve yakın çevrenin sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerinin, toplumun alanla ilgili ilgi, istek ve ihtiyaçlarının bilir. | 2 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliğinin temel faaliyeti olan hizmet üretim sürecinin gerektirdiği kişisel niteliklere ve dinamizme sahiptirler. | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Ön büronun tanımı,yeri ve önemi | Sözlü ve görsel anlatım, soru cevap ve uygulama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Alt bölümler | Sözlü ve görsel anlatım, soru cevap ve uygulama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Fiziki düzenleme ve iş akışı | Sözlü ve görsel anlatım, soru cevap ve uygulama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Çalışma Çizelgesi ve Dağılımı Yapılırken Dikkat Edilecek Hususlar | Sözlü ve görsel anlatım, soru cevap ve uygulama | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım, Örnek Olay |
5 | Önbüro Departmanında Konukları Karşılayarak Bagajlarını Taşıma ve Araçlarını Park Etme | Sözlü ve görsel anlatım, soru cevap ve uygulama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Önbüro Departmanında Kullanılan Donanımlar ve Formlar | Sözlü ve görsel anlatım, soru cevap ve uygulama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Konuk karşılama | Sözlü ve görsel anlatım, soru cevap ve uygulama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Yazılı Sınav, Portfolyo |
|
9 | Önbüro Departmanı ile Yiyecek İçecek Departmanı Arasındaki İlişkiler | Sözlü ve görsel anlatım, soru cevap ve uygulama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Önbüro Departmanı ile Teknik Servis Departmanı Arasındaki İlişki | Sözlü ve görsel anlatım, soru cevap ve uygulama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Önbüro Departmanı ile Satış Pazarlama Departmanı Arasındaki | Sözlü ve görsel anlatım, soru cevap ve uygulama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Ön büro- Yiyecek İçecek Hizmetleri Departmanları Arasındaki Koordinasyonu Sağlayan Raporlar ve Formlar | Sözlü ve görsel anlatım, soru cevap ve uygulama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Önbüro Departmanı ile Güvenlik Departmanı Arasındaki İlişki | Sözlü ve görsel anlatım, soru cevap ve uygulama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Ön büro- Teknik Servis dep ilişkisi | Sözlü ve görsel anlatım, soru cevap ve uygulama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
15 | Önbüro Departmanı ile Mali ve İdari İşler Departmanı Arasındaki İlişki | Sözlü ve görsel anlatım, soru cevap ve uygulama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 24 | 24 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 88 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,52 | ||
AKTS | 4 AKTS |