BT182 Parabiyotik ve Postbiyotikler : Biyoteknolojide Güncel Uygulamaları

6 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT182
Ad Parabiyotik ve Postbiyotikler : Biyoteknolojide Güncel Uygulamaları
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Postbiyotiklerin ve parabiyotiklerin gıda kozmetik ilaç sanayiinde kullanım alanları, üretim ve arge çalışmaları ve bilimsel araştırmalarda güncel bilgileri öğrencilere kazandırmaktır.

Dersin İçeriği

-Parabiyotikler, probiyotiklerin (sağlığa faydalı bakterilerin) yanı sıra prebiyotiklerin (bu bakterilerin beslenmesini teşvik eden bileşenlerin) birleşimini içerir. Öte yandan, postbiyotikler, probiyotik bakterilerin fermantasyonu veya işlenmesi sonucu ortaya çıkan metabolik ürünlerdir. Postbiyotiklerin kullanımı, probiyotiklerin yararlarını elde etmede veya sindirim sistemini iyileştirmede alternatif bir yaklaşımları içerir. Biyoteknoloji, parabiyotik ve postbiyotiklerin üretimi, saflaştırılması ve optimize edilmesi potansiyel sağlık yararlarının artırılması, Sürdürülebilir barsak sağlığı ve endüstriyel gıda- sağlık sektörü açısından değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi vermektir.

Dersin Ön Koşulu

Laboratuvar ve derslik

Kaynaklar

Hocanın Ders notu

Notlar

e-dergiler ve Araştırma


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Endüstiriyel mikroorganizmalar, çeşitleri, kaynakları, sürdürülebilir endüstriyel ürünleri hakkında bilgi edinir.
ÖÇ02 Probiyotikler, prebiyotiklerin biyoteknoloji deki yeri ve önemi hakkında temel bilgi edinir.
ÖÇ03 Mikrobiyal metabolitler, (seconder metabolitler) diğer adı postbiyotik grubu bileşiklerin kimyasal özellikleri, karekterizasyonu hakkında bilgi edinir.
ÖÇ04 Endüstriyel starter kültür potansiyeli taşıyan mikroorganizmaları teşhis ve izolasyon teknikleri hakkında bilgi edinir. Gains knowledge about the identification and isolation techniques of microorganisms with industrial starter culture potential.
ÖÇ05 Mikrobiyal hücreler ve metabolitlerinin endüstri dallarında; gıda sektörü, kozmetik, ilaç sanayiinde ve,benzeri kullanım alanları hakkında araştırma, literatür tarama hakkında bilgi edinir.
ÖÇ06 Postbiyotiklerin elde edilmesi ve üretim metodlarını araştırarak metod belirleme hakkında bilgi edinir.
ÖÇ07 Biyoteknolojik üretimde starter kültür, probiyotik ve laktik asit bakterilerinin önemi hakkında global değerlendirme için araştırma, literatür tarama hakkında bilgi edinir.
ÖÇ08 ro-, para-, post-, prebiyotikler hakkında araştırma yapmayı ve biyoteknolojik gelişmelere karşı hipotez geliştirme konularında bilgi edinir.
ÖÇ09 Parabiyotikler ve postbiyotiklerle ilgili hipotez kurabilir derleme hazırlamada temel bilgi edinir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 4
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir, kullanır ve aktarır. 4
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. 3
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir. 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma gruplarında bilimsel araştırma yapar. 5
PÖÇ10 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Parabiyotikler: mikroorganizmalar Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Bağırsak Mikrobiyotası ve Probiyotiklere genel bakış Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Parabiyotiklerin Anlaşılması: Türler, Kaynaklar ve Etki Mekanizmaları Ders notları/Alanla ilgili e-dergiler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Prebiyotikleri Keşfetmek: Mikrobiyom Modülasyonundaki Rolünü Anlamak Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Prebiyotikleri Keşfetmek: Endüstride Prebiyotikler: Gıda, İlaçlar ve Daha Fazlası Exploring Prebiotics: Understanding Their Role in Microbiome Modulation" Ders notları/Alanla ilgili e-dergiler Ders notları/Alanla ilgili e-dergiler Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
6 Postbiyotikleri Keşfetmek: Üretim, ve analiz yöntemleri Exploring Postbiotics: Production, Functionality and Health Benefits Laboratuvar/Ders notları Laboratuvar/Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
7 Endüstride Postbiyotikler: Gıda, İlaçlar ve Daha Fazlası Exploring the Prebiotics of Postbiotics: Postbiotics in Industry: Food, Pharmaceuticals and More Laboratuvar/Ders notları Laboratuvar/Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
8 Ara Sınavlar araştırma Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Parabiyotikleri Keşfetmek: üretim ve analiz yöntemleri Laboratuvar/Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
10 Endüstride Parabiyotikler: Gıda, İlaçlar ve Daha Fazlası Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Postbiyotikler: Biyoteknolojideki Son Gelişmeler ve Uygulamaları E-degiler/ makaleler Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
12 Biyoteknolojide Mikrobiyal ürünler: Gıda, İlaç ve Kozmetik Sektöründe Geleceğin Trendleri" Ders notları/ alan ilgili e-dergiler Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
13 Sinerjik Etkiler: Pre- Pro- ve Postbiyotikler Arasındaki Etkileşimler Synergistic Effects: Interactions between Prebiotics, Probiotics and Postbiotics Ders notları/ alan ilgili e-dergiler alan ilgili e-dergiler Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
14 Probiyotik ve Postbiyotik Uygulamalar alanında Biyoteknolojideki Son Gelişmeler ve e-dergiler Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
15 Uygulamalar ve Gelecek Perspektifleri: Prebiyotiklerin, Probiyotiklerin ve Postbiyotiklerin Gıda, Sağlık ve Tıpta Kullanım Applications and Future Perspectives: Use of Prebiotics, Probiotics and Ders notları/ alan ilgili e-dergiler Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları araştırma/ödev Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Araştırma/ödev Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 10 10
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 14 14
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü (Saat) 150
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,00
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 23.05.2024 03:22