Genel Bilgi
Kod | BT182 |
Ad | Parabiyotik ve Postbiyotikler : Biyoteknolojide Güncel Uygulamaları |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Postbiyotiklerin ve parabiyotiklerin gıda kozmetik ilaç sanayiinde kullanım alanları, üretim ve arge çalışmaları ve bilimsel araştırmalarda güncel bilgileri öğrencilere kazandırmaktır.
Dersin İçeriği
-Parabiyotikler, probiyotiklerin (sağlığa faydalı bakterilerin) yanı sıra prebiyotiklerin (bu bakterilerin beslenmesini teşvik eden bileşenlerin) birleşimini içerir. Öte yandan, postbiyotikler, probiyotik bakterilerin fermantasyonu veya işlenmesi sonucu ortaya çıkan metabolik ürünlerdir. Postbiyotiklerin kullanımı, probiyotiklerin yararlarını elde etmede veya sindirim sistemini iyileştirmede alternatif bir yaklaşımları içerir. Biyoteknoloji, parabiyotik ve postbiyotiklerin üretimi, saflaştırılması ve optimize edilmesi potansiyel sağlık yararlarının artırılması, Sürdürülebilir barsak sağlığı ve endüstriyel gıda- sağlık sektörü açısından değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi vermektir.
Dersin Ön Koşulu
Laboratuvar ve derslik
Kaynaklar
Hocanın Ders notu
Notlar
e-dergiler ve Araştırma
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Endüstiriyel mikroorganizmalar, çeşitleri, kaynakları, sürdürülebilir endüstriyel ürünleri hakkında bilgi edinir. |
ÖÇ02 | Probiyotikler, prebiyotiklerin biyoteknoloji deki yeri ve önemi hakkında temel bilgi edinir. |
ÖÇ03 | Mikrobiyal metabolitler, (seconder metabolitler) diğer adı postbiyotik grubu bileşiklerin kimyasal özellikleri, karekterizasyonu hakkında bilgi edinir. |
ÖÇ04 | Endüstriyel starter kültür potansiyeli taşıyan mikroorganizmaları teşhis ve izolasyon teknikleri hakkında bilgi edinir. Gains knowledge about the identification and isolation techniques of microorganisms with industrial starter culture potential. |
ÖÇ05 | Mikrobiyal hücreler ve metabolitlerinin endüstri dallarında; gıda sektörü, kozmetik, ilaç sanayiinde ve,benzeri kullanım alanları hakkında araştırma, literatür tarama hakkında bilgi edinir. |
ÖÇ06 | Postbiyotiklerin elde edilmesi ve üretim metodlarını araştırarak metod belirleme hakkında bilgi edinir. |
ÖÇ07 | Biyoteknolojik üretimde starter kültür, probiyotik ve laktik asit bakterilerinin önemi hakkında global değerlendirme için araştırma, literatür tarama hakkında bilgi edinir. |
ÖÇ08 | ro-, para-, post-, prebiyotikler hakkında araştırma yapmayı ve biyoteknolojik gelişmelere karşı hipotez geliştirme konularında bilgi edinir. |
ÖÇ09 | Parabiyotikler ve postbiyotiklerle ilgili hipotez kurabilir derleme hazırlamada temel bilgi edinir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. | 4 |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir, kullanır ve aktarır. | 4 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. | 3 |
PÖÇ05 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. | |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir. | 3 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. | 3 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma gruplarında bilimsel araştırma yapar. | 5 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Parabiyotikler: mikroorganizmalar | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Bağırsak Mikrobiyotası ve Probiyotiklere genel bakış | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Parabiyotiklerin Anlaşılması: Türler, Kaynaklar ve Etki Mekanizmaları | Ders notları/Alanla ilgili e-dergiler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Prebiyotikleri Keşfetmek: Mikrobiyom Modülasyonundaki Rolünü Anlamak | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Prebiyotikleri Keşfetmek: Endüstride Prebiyotikler: Gıda, İlaçlar ve Daha Fazlası Exploring Prebiotics: Understanding Their Role in Microbiome Modulation" Ders notları/Alanla ilgili e-dergiler | Ders notları/Alanla ilgili e-dergiler | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
6 | Postbiyotikleri Keşfetmek: Üretim, ve analiz yöntemleri Exploring Postbiotics: Production, Functionality and Health Benefits Laboratuvar/Ders notları | Laboratuvar/Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
7 | Endüstride Postbiyotikler: Gıda, İlaçlar ve Daha Fazlası Exploring the Prebiotics of Postbiotics: Postbiotics in Industry: Food, Pharmaceuticals and More Laboratuvar/Ders notları | Laboratuvar/Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
8 | Ara Sınavlar | araştırma | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
9 | Parabiyotikleri Keşfetmek: üretim ve analiz yöntemleri | Laboratuvar/Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
10 | Endüstride Parabiyotikler: Gıda, İlaçlar ve Daha Fazlası | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Postbiyotikler: Biyoteknolojideki Son Gelişmeler ve Uygulamaları | E-degiler/ makaleler | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
12 | Biyoteknolojide Mikrobiyal ürünler: Gıda, İlaç ve Kozmetik Sektöründe Geleceğin Trendleri" | Ders notları/ alan ilgili e-dergiler | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
13 | Sinerjik Etkiler: Pre- Pro- ve Postbiyotikler Arasındaki Etkileşimler Synergistic Effects: Interactions between Prebiotics, Probiotics and Postbiotics Ders notları/ alan ilgili e-dergiler | alan ilgili e-dergiler | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
14 | Probiyotik ve Postbiyotik Uygulamalar alanında Biyoteknolojideki Son Gelişmeler ve | e-dergiler | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
15 | Uygulamalar ve Gelecek Perspektifleri: Prebiyotiklerin, Probiyotiklerin ve Postbiyotiklerin Gıda, Sağlık ve Tıpta Kullanım Applications and Future Perspectives: Use of Prebiotics, Probiotics and | Ders notları/ alan ilgili e-dergiler | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | araştırma/ödev | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Araştırma/ödev | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 6 | 84 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 14 | 14 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 14 | 14 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,00 | ||
AKTS | 6 AKTS |