CMT0028 Malzeme Karakterizasyon Teknikleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod CMT0028
Ad Malzeme Karakterizasyon Teknikleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Nur ACAR
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Yapısal malzeme karakterizasyonda kullanılan başlıca yöntemleri ve araçları/cihazları tanıtmak ve malzeme yapısı ve özelliklerinin incelenmesini, analiz edilmesini öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Malzeme Karakterizasyona Giriş, Malzeme Karakterizasyon Yöntemleri, Analiz için Malzeme Hazırlama ve Malzeme Hazırlama ve Analizde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar, Malzeme ve Mikroyapı Geometrisi, Optik Mikroskop, Optik Mikroskop için Malzeme Hazırlama ve Mikroyapı Analiz yöntemi SEM Analizi, SEM için Malzeme Hazırlama ve Mikroyapı – morfolojik Analiz Yöntemi, XRF Tanıtımı, ve Kimyasal Kompozisyon ve Kızgınlık Kaybı Yorumlanması, X-Ray Difraktometre (X-ray ) Cihazının Çalışma Prensibi, Faz Analizi ve Yorumlanması, DSC Yönteminin Tanıtımı, Elde Edilen Sonuçların, Grafiklerin Yorumlanması, DTA-TGA Yöntemlerinin Tanıtımı, Elde Edilen Deneysel Sonuçların ve Grafiklerin Yorumlanması. FTIR Analizi ve Yorumlanması, XPS analizi ve Yorumlanması, AFM Analiz ve Yorumlanması

Dersin Ön Koşulu

Bu ders için ön koşul yoktur.

Kaynaklar

Öğretim üyesi ders notları

Notlar

Öğretim üyesi ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Malzeme karakterizasyonda numune hazırlama ilkelerini açıklar.
ÖÇ02 Malzeme karekterizasyon yöntemlerini sıralar.
ÖÇ03 Malzeme karakterizasyonda malzemelerin SEM/TEM fotoğraflarını analiz eder.
ÖÇ04 Malzemelerin XRD desenlerindeki piklerin ne anlama geldiğini bilir.
ÖÇ05 Termal analizdeki malzemelerin DTA/TGA eğrilerini okur.
ÖÇ06 Malzemelerin FTIR eğrilerini okur.
ÖÇ07 Malzemelerin kimyasal kompozisyonun XRF analizi yapar.
ÖÇ08 Endüstryel uygulamada malzeme karakterizasyonunun önemini açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalıştığı makine mühendisliği anabilim dalındaki kavram, kuram ve prensiplere ileri düzeyde hâkim olma 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İleri matematik, fen ve mühendislik bilgisi ile donanımlı olma 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çok etkin bir biçimde bilgisayar kullanabilme; bilgisayar destekli çizim, tasarım, çözümleme ve sunum yapabilme 2
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Çalıştığı makine mühendisliği anabilim dalında ileri düzeyde deney tasarlayıp, yapabilme; çıkan sonuçları ve elde edilen verileri irdeleyip yorumlayabilme 4
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Çeşitli ileri mühendislik teknikleri ve becerileri ile donanımlı olma 4
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Çalıştığı makine mühendisliği anabilim dalında teknik, ekonomik, çevresel, üretilebilirlik, sürdürülebilirlik sınırlamaları dâhilinde ileri mühendislik ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir sistem, bileşen veya süreç tasarlayabilme
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir işletmede karşılaşabileceği uygulamaları bağımsızca inceleyip öğrenebilme; gördüğü problemlerinin kritik değerlendirmesini yapabilme; problemleri formüle edebilme ve uygun tekniği seçerek çözüm getirebilme 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir ürünün veya üretim yönteminin tanımlanması, tasarlanması, geliştirilmesi ve kullanıma alınmasına öncülük edebilme
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin farkında olma ve kendini devamlı yenileyebilme
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik İngilizceyi teknik veya teknik olmayan konularda yazılı ve sözlü etkin kullanabilme 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Takım çalışmasına yatkın olma, çevresiyle iyi iletişim kurabilme; çok yönlü ve disiplinler arası çalışan bir takımın üyesi olarak verimli çalışabilme 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Teknik ve etik sorumluluklarının farkında, meraklı ve yenilikçi olma 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Malzeme Karakterizasyona giriş ve temel ve nano boyuttaki malzeme karakterizasyon yöntemleri Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Malzeme karakterizasyonda numune hazırlama ilkeleri Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Malzeme karakterizasyonda numune dağlama teknikleri Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Malzeme ve mikroyapı geometrisi Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Işık mikroskobunda temel kavramlar ve numune hazırlama Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Işık mikroskobu incelenmesinde mikroyapı analizi Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 SEM analizi ve SEM analizi için numune hazırlama Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 SEM analizinde mikroyapı-morfolojik inceleme Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 XRD analizi ve Faz yorumlanması Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 XRD analizinde Rietveld Yöntemi Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 XRF analizi, Kimyasal kompozisyon ve kızdırma kaybı Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Termal analiz tanım ve temel kavramlar Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Termal analiz yöntemleri Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 IR analiz yöntemleri Ders notlarından ilgili bölüm okunmalıdır, internet araştırması yapılmalıdır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Yöntem Seçilmemiş


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 23.05.2024 10:29