Genel Bilgi
Kod | SD0466 |
Ad | Su ve su ürünlerinde mikrobiyolojik analiz yöntemleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz ve Bahar |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Etiket | ADS Alan Dışı Seçmeli Dersler (Üniversite) ÜOD Üniversite Ortak Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ESMERAY KÜLEY |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. ESMERAY KÜLEY
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Su ve su ürünleri mikrobiyolojisi, patojen bakteriler, bozucu bakteriler, küf ve mayalar hakkında bilgi edinir. Su ve su ürünleri güvenliğini etkileyen faktörler, su ve su ürünleri güvenliği indikatörleri, mikrobiyolojik kriterler, mikrobiyolojik örnekleme, okuma-raporlama ve mikrobiyolojik metotlar hakkında bilgi edinir. toplam canlı sayımı, toplam Enterobactericeae sayımı, toplam koliform sayımı, toplam fekal koliform sayımı, toplam fekal streptokok sayımı Staphylococcus aureus aranması, E. coli tayini, Listeria monocytogenes aranması, Salmonella spp. tayini ile ilgili bilgi verilmektedir
Dersin İçeriği
Su ve su ürünleri mikrobiyolojisi, patojen bakteriler, bozucu bakteriler, küf ve mayalar, su ve su ürünleri güvenliğini etkileyen faktörler, su ve su ürünleri güvenliği indikatörleri, mikrobiyolojik kriterler, mikrobiyolojik örnekleme, örneğin analize alımı, dilusyonların hazırlanması, besiyerine ekim, sayım-raporlama, mikrobiyolojik metotlar, kalitatif metotlar, kantitatif metotlar, klasik metotlar, hızlı metotlar, DNA veya antijen/Antikor reaksiyonuna bağlı immunolojik metotlar, toplam canlı sayımı, toplam Enterobactericeae sayımı, toplam koliform sayımı, toplam fekal koliform sayımı, toplam fekal streptokok sayımı Staphylococcus aureus aranması, E. coli tayini, Listeria monocytogenes aranması, Salmonella spp. tayini
Dersin Ön Koşulu
Dersin ön koşulu yoktur
Kaynaklar
Su ve su ürünlerinde mikrobiyolojik analiz yöntemleri ders notu
Notlar
Ders ile ilgili makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Su ve su ürünleri mikrobiyolojisini açıklar |
ÖÇ02 | Patojen bakterileri, bozucu bakterileri, küf ve mayaları listeler |
ÖÇ03 | Su ve su ürünleri güvenliğini etkileyen faktörleri açıklar |
ÖÇ04 | Su ve su ürünleri güvenliği indikatörlerini listeler |
ÖÇ05 | Mikrobiyolojik kriterleri kavrar |
ÖÇ06 | Mikrobiyolojik örneklemeyi, örneğin analize alınımı, dilusyonların hazırlanmasını ve besiyerine ekim işlemini yapar |
ÖÇ07 | Mikrobiyolojik sayım ve raporlamayı yapar |
ÖÇ08 | Mikrobiyolojik metotları kavrar |
ÖÇ09 | Toplam canlı sayımı, Enterobactericeae sayımı, koliform sayımı, fekal koliform sayımı ve fekal streptokok analizlerini yapar |
ÖÇ10 | Staphylococcus aureus , E. coli , Listeria monocytogenes , Salmonella spp. analizi yapar |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Su ve su ürünleri mikrobiyolojisi | Literatür taraması | |
2 | Patojen bakteriler | Literatür taraması | |
3 | Bozucu bakteriler, küf ve mayalar | Literatür taraması, kaynak notların okunması | |
4 | Su ve su ürünleri güvenliğini etkileyen faktörler | Literatür taraması | |
5 | Su ve su ürünleri güvenliği indikatörleri | Literatür taraması, kaynak notların okunması | |
6 | Mikrobiyolojik kriterler | Literatür taraması, kaynak notların okunması | |
7 | Mikrobiyolojik örnekleme, örneğin analize alınımı, dilüsyon hazırlama | Kaynak notların okunması | |
8 | Ara Sınav | Sınav hazırlığı | |
9 | Mikrobiyolojik metotlar | Literatür taraması, kaynak notların okunması | |
10 | Kalitatif ve kantitatif metotlar | Literatür taraması, kaynak notların okunması | |
11 | Klasik ve hızlı metotlar | Literatür taraması, kaynak notların okunması | |
12 | DNA veya antijen/antikor reaksiyonuna bağlı immunolojik metotlar | Literatür taraması, kaynak notların okunması | |
13 | Toplam canlı sayımı, toplam Enterobactericeae sayımı, toplam koliform sayımı, toplam fekal koliform sayımı | Kaynak notların okunması | |
14 | Toplam fekal streptokok sayımı, Staphylococcus aureus aranması, E. coli tayini, | Kaynak notların okunması | |
15 | Listeria monocytogenes, Salmonella spp. tayini | Kaynak notların okunması | |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav hazırlığı | |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav hazırlığı |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 80 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,20 | ||
AKTS | 3 AKTS |