BİK592 Enzimler ve Enzim Kinetiği

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
TIBBİ BİYOKİMYA (YL) (TEZLİ)
Kod BİK592
Ad Enzimler ve Enzim Kinetiği
Dönem 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz ve Bahar
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TAMER CEVAT İNAL
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı, enzimlerin biyokimyasal fonksiyonlarını, yapısını ve kinetik özelliklerini ileri düzeyde ele alarak, enzim kinetiği üzerine derinlemesine bir anlayış geliştirmektir. Enzimlerin mekanistik yönlerini, reaksiyon hızlarını ve biyolojik sistemlerdeki regülasyonunu incelemenin yanı sıra, enzimlerin endüstriyel, farmasötik ve biyoteknolojik uygulamalarını da kapsamaktadır.

Dersin İçeriği

1. Enzimlerin Temelleri ve Yapısı Enzimlerin Moleküler Yapısı Enzimlerin birincil, ikincil, tersiyer ve kuaterner yapıları Aktif bölge, substrat bağlanma özellikleri ve katalitik mekanizmalar Koenzimler ve kofaktörler: Biyolojik önemi ve fonksiyonları Enzim-Sustrat Etkileşimleri Michaelis-Menten kinetiği ve teorik temeller Enzim-substrat bağlanma modelleri: Lock and Key, Induced Fit, ve Kinetic Model Enzimlerin termodinamik ve kinetik özellikleri 2. Enzim Kinetiği ve Temel Modeller Michaelis-Menten Denklemi ve Parametreleri Vmax, Km, ve Kcat: Tanımlar, anlamlar ve hesaplamalar Michaelis-Menten modelinin geçerliliği ve sınırları Gelişmiş Enzim Kinetiği Modelleri Hill Denklemi: Kooperatif bağlanma ve enzimin regülasyonu Saturation Kinetics: Enzimlerin doygunluk seviyelerine ulaşması Allosterik Regülasyon: Enzimlerin allosterik etkilerle kontrolü Multienzimatik Sistemler ve Metabolik Yolaklar Enzim ve metabolik yolaklar arasındaki etkileşim Metabolik regülasyon: Feedforward ve feedback mekanizmaları Kompartmanlaşma ve enzim kinetiği 3. Enzim İnhibisyonu ve Regülasyonu İnhibisyon Mekanizmaları Reversibl ve İrreversibl İnhibitörler: Karakteristikler ve sınıflandırma Kompetitif, Non-kompetitif, Unkompetitif inhibisyon türleri Allosterik İnhibisyon: Enzim aktivitesine etkisi Irreversible İnhibitörler: Örnekler ve klinik uygulamalar Enzim Regülasyonu Enzimlerin post-translasyonel modifikasyonu (fosforilasyon, asetilasyon) Proteolitik aktivasyon ve enzim üretimi regülasyonu Zamanla değişen kinetik parametreler ve biyolojik adaptasyon 4. İleri Düzey Enzim Kinetiği: Modelleme ve Analiz Yöntemleri Enzim Kinetiği için Matematiksel Modeller Michaelis-Menten denkleminin diferansiyel ve integral çözümü Lineweaver-Burk çizimi ve diğer analiz yöntemleri Eadie-Hofstee, Hanes-Woolf, Woolf Plots gibi grafiksel yöntemler

Dersin Ön Koşulu

1. Biyokimya Temelleri Biyokimya I ve II: Enzimlerin temel işlevi, biyolojik reaksiyonlar, metabolizma yolları, ve moleküler yapılar üzerine temel bir anlayış. Metabolizma ve enerji dönüşümü Biyomoleküllerin yapıları (proteinler, lipitler, karbonhidratlar, nükleik asitler) Enzimlerin biyokimyasal işlevleri ve substrat bağlanma mekanizmaları 2. Kimya ve Fizik Temelleri Organik Kimya: Organik bileşiklerin yapısı, reaktivitesi ve biyolojik etkileri Kimyasal bağlar, asit-baz özellikleri, redoks reaksiyonları Enzimlerin kimyasal reaksiyonlara katalizörlük etmesi Fiziksel Kimya: Termodinamik, kinetik ve reaksiyon hızları üzerine temel bilgiler Termodinamik yasalar ve entropi Reaksiyon kinetiği, hız denklemleri, ve denge kavramları Aktivasyon enerjisi ve reaksiyon hızını etkileyen faktörler 3. Moleküler Biyoloji ve Genetik Moleküler Biyoloji: DNA, RNA ve proteinlerin yapısı ve fonksiyonu Genetik bilgi aktarımı ve protein sentezi Enzimlerin genetik regülasyonu ve metabolik yollar üzerindeki etkileri Transkripsiyon ve translasyon mekanizmaları 4. Matematiksel ve İstatistiksel Yöntemler Matematiksel Modelleme ve İstatistik: Enzim kinetiği analizini yapmak için gerekli matematiksel ve istatistiksel beceriler Diferansiyel denklemler ve lineer regresyon Veri analizi, grafiksel çözümler (örneğin Lineweaver-Burk, Eadie-Hofstee grafikleri) Enzim kinetiği için istatistiksel analiz yöntemleri 5. Temel Laboratuvar Teknikleri ve Biyoteknolojik Yöntemler Biyokimya Laboratuvarı: Enzim aktivitelerini ölçme ve analiz etme becerisi Spektrofotometrik analizler, elektroferez, kromatografi Enzim saflaştırma teknikleri Mikrotitrasyon ve mikroplaka okuma yöntemleri Moleküler Biyoteknoloji: PCR, gen klonlama, protein ekspresyonu ve saflaştırma teknikleri

Kaynaklar

Lippincot

Notlar

Nelson, D.L. & Cox, M.M. (2017). Lehninger Biyokimya PrensipleriAlberts, B. (2015). Hücre Biyolojisi


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Enzim Kinetiğini Derinlemesine Anlayabilme: Michaelis-Menten kinetiği, Vmax, Km ve Kcat gibi temel parametrelerin anlamını ve hesaplanmasını açıklayabilir. Enzim kinetiği modellerini analiz edebilir ve kinetik parametrelerin sistematik olarak değerlendirilmesini yapabilir
ÖÇ02 Enzimlerin Biyokimyasal Temellerini Anlayabilme: Enzimlerin yapısını, fonksiyonlarını ve biyokimyasal süreçlerdeki rollerini açıklayabilir. Enzimlerin biyolojik katalizörler olarak işlevini derinlemesine kavrayabilir.
ÖÇ03 Enzim İnhibisyonu ve Regülasyonunu Kavrayabilme: Farklı inhibisyon tiplerini (kompètitif, non-kompètitif, unkompetitif) ve allosterik regülasyon mekanizmalarını açıklayabilir. Enzim regülasyonunun biyolojik ve endüstriyel açıdan önemini tartışabilir.
ÖÇ04 Enzim Aktivitesini Ölçme ve Analiz Etme Becerisi: Enzim aktivitelerini ölçmek için çeşitli analitik yöntemleri kullanabilir (örneğin spektrofotometrik analiz, kromatografi). Enzim kinetiği için grafiksel analiz yöntemlerini (Lineweaver-Burk, Eadie-Hofstee) etkin bir şekilde uygulayabilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Vücudun temel dokularının yapı ve işlevini açıklar. 2
PÖÇ02 Belirsiz Hücrenin yapı ve işlevleri ile bunlarla ilgili fizyolojik mekanizmaları ve biyoelektriksel olayları açıklar. 3
PÖÇ03 Belirsiz Metabolizmada görevli biyokimyasal moleküllerin yapı ve fonksiyonlarını açıklar.
PÖÇ04 Belirsiz Genetik materyalin (DNA ve RNA) yapı ve işlevini, gen ifadesini, genom yapısı, nükleik asit metabolizması ve DNA’nın tıpta kullanımı, kalıtımın temel prensiplerini bilir. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 1. Hafta: Giriş ve Enzimlerin Temelleri Enzimlerin temel işlevleri, biyolojik reaksiyonlar ve metabolizma yolları hakkında bilgi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Hafta: Enzim Mekanizması ve Substrat Bağlanması Kimyasal reaksiyonlar, reaksiyon hızları ve termodinamik temel bilgisi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Hafta: Michaelis-Menten Kinetiği ve Grafiksel Çözümle DNA, RNA ve proteinlerin yapısı; genetik bilgi aktarımı ve protein sentezi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Enzim İnhibisyonu: Kompetitif ve Non-kompetitif DNA, RNA ve proteinlerin yapısı; genetik bilgi aktarımı ve protein sentezi. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım
5 Enzim İnhibisyonu: Unkompetitif ve Allosterik Düzenleme İnhibisyon mekanizmalarının kimyasal temelleri ve enzim-substrat etkileşimleri hakkında bilgi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Enzim Kinetiği için İleri Düzey Modeller Metabolik yollar, kooperatif bağlanma ve multienzimatik sistemler hakkında bilgi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
7 Enzim Aktivitesinin Ölçülmesi ve Deneysel Yöntemler Spektrofotometri, HPLC ve enzim aktivitelerinin ölçülmesi için temel laboratuvar teknikleri. Öğretim Yöntemleri:
Problem Çözme, Anlatım
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Enzimlerin Endüstriyel ve Farmasötik Uygulamaları Endüstriyel enzim kullanımı ve biyoteknolojik uygulamalara dair temel bilgiler. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
10 Enzimlerin Klinik ve Farmasötik Uygulamaları İlaç tasarımı, enzim inhibitörleri ve klinik biyokimya. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Benzetim
11 Sistem Biyolojisi ve Enzim Kinetiği Sistem biyolojisi ve enzim kinetiği üzerine temel bilgiler. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 nzim Kinetiği Üzerine Literatür Taraması ve Araştırma Yöntemleri Bilimsel yazım, literatür taraması ve veri analizi becerileri. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Beyin Fırtınası
13 Proje Çalışması ve Araştırma Sunumları Bilimsel raporlama, araştırma sonuçlarını sunma becerileri. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Bireysel Çalışma
14 Enzim Mühendisliği ve Genetik Modifikasyon Genetik mühendislik ve biyoteknolojik uygulamalar hakkında ileri düzey bilgi. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Benzetim
15 Enzimlerin üç boyutlu yapıları ve bu yapıların işlevsel anlamı. Proteinlerin yapısal biyolojisi, protein mühendisliği ve X-ışını kristallografisi. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2025 08:33