BİK581 Laboratuvar Teknik ve Yöntemleri I

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
TIBBİ BİYOKİMYA (YL) (TEZLİ)
Kod BİK581
Ad Laboratuvar Teknik ve Yöntemleri I
Dönem 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz ve Bahar
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TAMER CEVAT İNAL
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı, laboratuvar ortamında kullanılan temel teknik ve yöntemlerin teorik temellerini aktarmak ve öğrencilerin bu teknikleri uygulamalı olarak deneyimleyerek analiz, ölçüm ve yorumlama becerilerini geliştirmesini sağlamaktır. Aynı zamanda laboratuvar güvenliği, cihaz kullanımı, numune hazırlama ve sonuç doğrulama gibi süreçlere yönelik bilimsel ve etik farkındalığın kazandırılması da hedeflenmektedir.

Dersin İçeriği

Laboratuvar güvenliği, kimyasal tehlikeler, atık yönetimi ve etik kurallar 2 Temel laboratuvar donanımları ve cihaz tanıtımları (terazi, ısıtıcı, cam malzeme) 3 Çözelti hazırlama teknikleri, molarite, normalite, seyreltme hesapları 4 Pipetleme teknikleri: manuel ve otomatik pipetlerin kullanımı 5 pH ölçümü, pH metre kullanımı ve tampon çözeltiler 6 Santrifüjleme prensipleri ve uygulamaları 7 Spektrofotometrik ölçüm ve kalibrasyon eğrisi hazırlama 8 Elektrokimyasal tekniklere giriş: iletkenlik ölçümleri

Dersin Ön Koşulu

sınavda başarılı olmak

Kaynaklar

Lehninger ve lippincot

Notlar

Harvey, D. (2000). Modern Analytical Chemistry. McGraw-Hill. Skoog, D.A. et al. Fundamentals of Analytical Chemistry. Dean, J.A. Analytical Chemistry Handbook.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Laboratuvar güvenliği kurallarını ve iyi laboratuvar uygulamalarını açıklar.
ÖÇ02 Numune hazırlama, seyreltme, çözelti hazırlama gibi temel teknikleri uygular.
ÖÇ03 Pipetleme, santrifüjleme, spektrofotometrik ölçüm gibi temel yöntemleri laboratuvar ortamında uygular
ÖÇ04 Deney tasarlama ve metot geliştirme aşamalarında bilimsel yaklaşım sergiler.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Vücudun temel dokularının yapı ve işlevini açıklar. 1
PÖÇ02 Belirsiz Hücrenin yapı ve işlevleri ile bunlarla ilgili fizyolojik mekanizmaları ve biyoelektriksel olayları açıklar. 1
PÖÇ03 Belirsiz Metabolizmada görevli biyokimyasal moleküllerin yapı ve fonksiyonlarını açıklar. 1
PÖÇ04 Belirsiz Genetik materyalin (DNA ve RNA) yapı ve işlevini, gen ifadesini, genom yapısı, nükleik asit metabolizması ve DNA’nın tıpta kullanımı, kalıtımın temel prensiplerini bilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Laboratuvar güvenliği, kimyasal tehlikeler, atık yönetimi ve etik kurallar Evde ya da okulda maruz kaldığınız bir kimyasal tehlike örneği düşünün ve bunu sınıfta tartışmaya hazır olun. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Temel laboratuvar ekipmanlarının isimlerini ve işlevlerini araştırınız. 3 farklı laboratuvar cihazı seçin; hangi alanlarda kullanıldıklarını ve nasıl çalıştıklarını araştırınız. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Çözelti konsantrasyonları hakkında bilgi edinin (molarite, normalite, seyreltme). Gerçek yaşamda (örneğin eczanede, mutfakta) çözelti hazırlamanın hangi alanlarda kullanıldığını belirleyin. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Farklı pipet türlerini ve pipetleme tekniklerini karşılaştırınız. Pipet kullanmanın insan hatasına ne kadar açık olduğunu düşünün. Hangi önlemler alınmalıdır? Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
5 pH kavramını ve tampon çözeltilerin nasıl çalıştığını öğreniniz. Günlük yaşamda pH değerinin önemli olduğu 2 örnek bulunuz (ör: mide asidi, şampuan). Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Mikroarray ve Genomik Analizler Mikroarray teknolojisi, biyoinformatik araçlar, gen ekspresyonu ve genetik analizler. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
7 PCR ve Real-Time PCR Teknikleri PCR, RT-PCR ve qPCR teknikleri ile genetik analizler, gen ekspresyon analizi. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Kan testi ya da hücre ayrıştırmada santrifüjün nasıl çalıştığını araştırınız. Santrifüj cihazının çalışma prensibini ve rotor türlerini inceleyiniz. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Spektrofotometrelerin temel çalışma mantığını ve absorbans-molarite ilişkisini okuyunuz. Kan testi ya da hücre ayrıştırmada santrifüjün nasıl çalıştığını araştırınız. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Moleküler Klonlama ve Genetik Modifikasyon Teknikleri Genetik mühendislik uygulamaları: Gen klonlama, PCR, restriksiyon enzimleri, ligasyon teknikleri. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Biyoteknolojik Uygulamalar ve Genetik Modifikasyon CRISPR-Cas9 teknolojisi, genetik mühendislik ve biyoteknolojik ürünlerin üretimi. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
13 Enzim ve Protein Mutasyonları Protein mühendisliği, enzim fonksiyonlarının değiştirilmesi, mutajeniz teknikleri. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap
14 Veri Analizi ve Sonuçların Yorumlanması Laboratuvar verilerinin analizi, istatistiksel yöntemler ve biyolojik sonuçların yorumlanması. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
15 İleri Düzey Protein Yapısal Analizleri Analizleri X-ışını kristalografi, NMR ve cryo-EM teknikleri ile protein yapılarının incelenmesi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2025 10:11