Temel Bilgiler
Bu program, tarımsal faaliyetler içerisinde oldukça önemli yeri olan toprak ve su kaynaklarının uygun biçimde kullanılması, geliştirilmesi ve ıslah edilmesi konularında faaliyet göstermektedir. Sulama, drenaj, arazi ıslahı, tarımsal inşaat, tarımsal hidroloji, toprak ve su koruma mühendisliği arazi toplulaştırması, kırsal yerleşim planlaması konularında eğitim, öğretim ve araştırma görevlerini yüklenmiştir. Tarımsal kuruluşlarda çalışan teknik elemanlar için anılan konularda kurs ve seminerler düzenlenmesi, bölümün çalışmaları arasında önemli bir yer almaktadır. Mevcut durumda programda 7 Profesör, 2 Yardımcı Doçent ve 4 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır.
Programın Süresi ve Kredisi
2 Yıl - 120 AKTS
Özellik ve Tanım
Bu program, tarımsal faaliyetler içerisinde oldukça önemli yeri olan toprak ve su kaynaklarının uygun biçimde kullanılması, geliştirilmesi ve ıslah edilmesi konularında faaliyet göstermektedir. Sulama, drenaj, arazi ıslahı, tarımsal inşaat, tarımsal hidroloji, toprak ve su koruma mühendisliği arazi toplulaştırması, kırsal yerleşim planlaması konularında eğitim, öğretim ve araştırma görevlerini yüklenmiştir. Tarımsal kuruluşlarda çalışan teknik elemanlar için anılan konularda kurs ve seminerler düzenlenmesi, bölümün çalışmaları arasında önemli bir yer almaktadır. Bölümde toprak ve su analiz laboratuarı, otomatik gözlem istasyonu, iki araştırma serası ve tartılı lizimetre bulunmaktadır.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. BÜLENT ÖZEKİCİ
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Prof. Dr. SEMİH METİN SEZEN
Erasmus Koordinatörü
Doç. Dr. BURÇAK KAPUR
Staj Koordinatörü
Prof. Dr. MUSTAFA ÜNLÜ
Oryantasyon Sorumlusu
Dr.Öğr.Üyesi MÜGE ERKAN CAN
Amaç
Tarımsal Yapılar ve Sulama bölümü öğrencilerinin; su ve toprak kaynaklarından optimum bir biçimde yararlanılmasını, su ve toprak kaynakların korunması ve geliştirilmesi, üretimin çeşitli aşamalarında uygun çevre ortamının yaratılmasında gerekli olan tüm alt-yapı ve tesislerin planlanması, projelenmesi ve yapımı, tarımsal işletmelerin modern teknoloji ile yapısal ve fiziksel yönden geliştirilmesini, sulama ve drenaj sistemlerinin geliştirilmesi, su dağıtım ağlarının modernize edilmesi, tarımsal yapıların (Hayvan barınakları, kümesler, silo ve yem depoları, seralar) teknolojik yeniliklere göre tasarlanması, tarımda elektronik kulanım olanaklarının araştırılması ve ülkemizde bitki ile konuşan sistemlerin geliştirilmesi, uydu görüntüleri yardımıyla tarımsal üretim planlarının yapılması, uzaktan algılama teknikleri ve Coğrafi Bilgi Sistemleri yardımıyla su ve suya bağlı stres koşullarının belirlenmesi ve erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi, iklim değişim yaklaşımları ve tarım için önemi ve kırsal alan ve bölgesel planlama kavramları geliştirme tarımsal alanların veri tabanlarının hazırlanması ve tarımda parsel düzeyinde bilgi sisteminin oluşturması, uzaktan algılama, coğrafi bilgi sistemi ve küresel konumlama sistemleri yardımıyla hassas tarım yaklaşımlarına yeni açılımlar getirmek, kuraklık modellerinin geliştirilmesi, küresel ısınma tarımsal üretim arasındaki ilişkinin belirlenmesi, Tarımsal alanların küresel ısınmaya olan etkilerinin belirlenmesi, arazi toplulaştırma projelerinin planlanmasından uygulama aşamasına kadar yapılacak çalışmalar konularında eğitim, araştırma ve hizmet vermeyi amaçlamıştır.
Hedef
Programın hedefi , güncel gelişme ve gereksinimlere bağlı olarak Tarımsal Yapılar ve Sulama ile ilgili bağımsız araştırma yapabilen ve bilgisayar ile bilgi teknolojilerini kullanabilen, grup çalışmasına yatkın, analitik düşünebilen, tasarım bilgisine ve deneyimine sahip olan, problemlerin tanımlanması, detaylandırılması ve çeşitli bilgi esaslarına göre olası çözümler geliştirebilen, belli konularda bilgiye ulaşan, bu bilgileri derleme ve derlediği bilgileri bir topluluk önünde sunabilme becerisine sahip gerek yurt içinde gerekse yurtdışında hizmette bulunacak, mühendisler yetiştirmektir.
Kayıt Kabul Koşulları
Bu programa öğrenciler "Ç.Ü. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde ALES, Lisans mezuniyet not ortalaması ve mülakat sınavının birlikte değerlendirilmesi sonucunda kendi alanında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda eğitimlerine devam edebilirler.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Bu programı başarı ile tamamlayan öğrencilere Tarımsal Yapılar ve Sulama (Tezli Yüksek Lisans) diploması verilir.
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Yüksek Lisans
Kazanılan Derecenin Kuralları
Bu program toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet kredili ders, uzmanlık alan dersleri, seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması krediye dâhil olmayıp başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi (güz ve bahar yarıyılı toplamı) 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Tez sınavında başarılı olmak, varsa jürinin istediği değişiklikleri yapmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, yüksek lisans tezinin tez yazım kurallarına uygun olarak yazılmış ve ciltlenmiş, jüri üye sayısının üç fazla kopyasını, tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden öğrenciye tezli yüksek lisans diploması verilir.
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Bu programda yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Staj
Yok
Uygulamalı Ders
Uygulamalar ilgili laboratuvarlar ve arazide yapılmaktadır.
İş Yeri Eğitimi
- Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, tarımsal yapılar ve sulama alanında edinilmiş bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir, - Tarımsal yapılar ve sulama ile ilişkili disiplinler arası etkileşimi kavrar , - Sulama sistemlerinin ve tarımsal yapıların projelenmesi konularında yeterlidir, - Arazi uygulamalarını yapar, kontrol eder ve geliştirilmesini sağlar, - Uzman olunan konudaki bilgi birikimini nicel ve nitel verilerle destekler. - Farklı disiplinlerle çalışabilir. - Neden sonuç ilişkisi kurarak sorunları çözümler, - Tarımsal yapılar ve sulama anabilim dalıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri uzmanlık alanında uygular. - Konusuyla ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür, - Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlama ve uygulama becerisi; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanır, - Alanıyla ilgili kaynaklara ulaşma, bu kaynaklardan yararlanma ve kendini sürekli yeniler, - Tarımsal yapılar ve sulama konularıyla ilgili olarak gerektiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
Yüksek Lisans programında çift anadal, yan dal, ortak program olanakları yer almamaktadır.
İstihdam Olanakları
Bölüm yüksek lisans mezunları çeşitli devlet ve özel sektör kurumlarında çalışma olanağı bulabilmektedir. Bunlar; kamu kuruluşları (İl Özel İdareleri, DSİ, Tarım, Gıda, Çevre ve Orman konularıyla ilgili Bakanlıklar, Belediyeler vb.), üniversitelerde (öğretim elemanı olarak,), tarımsal danışmanlık kuruluşları, tarıma dayalı kooperatifler, kamu ve özel bankalar, sulama-drenaj müteahhitlik firmaları, mühendislik ve danışmanlık büroları, arazi toplulaştırması müteahhitlik firmaları, tarımsal yapılarla ilgili müteahhitlik firmaları.