Temel Bilgiler
Veterinerlik Farmakoloji ve Toksikolojisi Yüksek Lisans Programı, Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2023 yılında açılmış ve 2024 Şubat ayında 2 (iki) Yüksek Lisans öğrencisi ile Eğitim-Öğretime başlamıştır. Anabilim Dalında 2 (iki) profesör ve 1 (bir) doktor öğretim üyesi görev yapmaktadır. Farmakoloji ve Toksikoloji, veteriner hekimliği eğitiminde yer alan önemli disiplinlerden biri olup, bu alanda kullanılan ilaçlar ve hayvanların maruz kaldıkları zehirli maddeler ile bu ilaç ve maddelerin besin değeri olan hayvanlar aracılığı ile insanlardaki olası etkileri ile ilgilenmektedir. Anabilim Dalında görevli öğretim üyeleri ve yüksek lisans öğrencileri ile birlikte moleküler farmakoloji, farmakokinetik, analitik toksikoloji, çevre toksikolojisi, ilaç adaylarının etkinlik ve güvenlik çalışmaları, nano-ilaç ve nano-ilaç taşıma sistemleri gibi farmakoloji ve toksikoloji alanlarında bilimsel çalışmalar yapmakta ve nitelikli yayınlar üretmektedir.
Programın Süresi ve Kredisi
2 Yıl - 120 AKTS
Özellik ve Tanım
Bu program kapsamında Veteriner Farmakoloji ve Toksikolojisi alanında temel kavramlar, veteriner hekimliği sahada kullanılan ilaçların farmokokinetik ve farmakodinamik özellikleri, etkileri, ilaç etkileşimleri, organ ve sistemler üzerindeki etkileri, hayvanların maruz kaldıkları zehirli maddeler ile bu ilaç ve maddelerin besin değeri olan hayvanlar aracılığı ile insanlardaki olası etkileri öğretilmektedir. Ayrıca, Veteriner Farmakoloji ve Toksikolojisinin araştırma alanlarını ve araştırmalarda kullanılan yöntem ve teknikleri teorik ve uygulama derslerinde öğreterek bu alanda bilimsel araştırma metotlarını uygulayabilme becerisi kazandırılmaktadır.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. PETEK PİNER BENLİ
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Prof. Dr. Oğuzhan YAVUZ
Erasmus Koordinatörü
Prof. Dr. Oğuzhan YAVUZ
Staj Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi ZEYNEP ÖZDEMİR KÜTAHYA
Oryantasyon Sorumlusu
Prof. Dr. PETEK PİNER BENLİ
Amaç
Farmakoloji ve Toksikoloji alanında lisansüstü düzeyde bilgi sahibi olacak ve ülke hayvancılığı, halk sağlığı ile ilaç sektörüne hizmet verecek araştırmacı, akademisyen ve nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek.
Hedef
Veterinerlik Farmakoloji ve Toksikolojisi Yüksek Lisans programı mezunları; ilaç ve zehirlerin kaynakları, hayvanlardaki etkileri, etki şekillerini açıklayabilir. İlaç ve zehirlerin farklı matrislerden analizine ilişkin yöntemleri açıklar ve uygular. Laboratuvarda çeşitli ilaç formülasyonlarını hazırlayabilir. Kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda alanıyla ilgili uzman olarak görev veya danışmanlık yapabilir. İnsan, hayvan ve çevre sağlığı ile ilgili bilimsel ve sosyal sorumluluk projeleri düzenleyebilir ve bu tür projelerde görev alabilir.
Kayıt Kabul Koşulları
Veterinerlik Farmakoloji ve Toksikolojisi Tezli Yüksek Lisans Programı için; adayların, Veteriner, Tıp, Eczacılık Fakülteleri, ilgili fakültelerin Biyoloji, Kimya, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyokimya bölümlerinden mezun olması gerekmektedir. Bunun yanında, Anabilim Dalı Akademik Kurulunun onayı ile diğer ilgili disiplinlerden lisans mezunu adaylar da programa kabul edilebilir. Öğrenci alımı yürürlükte olan Çukurova Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre yapılmaktadır.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Veterinerlik Farmakoloji ve Toksikolojisi Tezli Yüksek Lisans Diploması
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Yüksek Lisans
Kazanılan Derecenin Kuralları
Bu programdan mezun olabilmek için programdaki zorunlu ve seçmeli dersleri yürürlükte olan Çukurova Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre başarıyla tamamlamak gereklidir.
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Bu programda yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, YÖK’ün ve ilgili üniversite ve enstitünün geçerli mevzuatında belirtilen şartları sağlamaları koşuluyla ilgili alanlarda Doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Staj
Programdan mezuniyet için staj gerekmemektedir.
Uygulamalı Ders
Bu programda uygulamalı dersler bulunmakta ve ders bilgi paketlerine uygun olarak yürütülmektedir.
İş Yeri Eğitimi
Programdan mezuniyet için iş temelli öğrenme (staj) gerekmemektedir.
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
İstihdam Olanakları
Veterinerlik Farmakoloji ve Toksikolojisi Tezli Yüksek Lisans Programından mezun olacak meslek elamanları; üniversiteler ve ilaç firmalarının araştırma-geliştirme laboratuvarları, Tarım ve Orman Bakanlığı merkez, il ve ilçe teşkilatları, araştırma enstitüleri, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlar, belediyeler ile sektörde faaliyet gösteren diğer resmi ve özel kuruluşlarda görev alabileceklerdir.