Genel Bilgi
Kod | TUR134 |
Ad | Otel İşletmeciliği |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 2. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. GÖKHAN ÇOLAK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. GÖKHAN ÇOLAK
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı; Otel İşletmeciliği Yatırım Yönetim Planlama Kontrol kavramlarını açıklamak yeterliğinin kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği
Turizm yatırım ve işletmelerinin niteliklerine ilişkin yönetmelik, mülkiyet bakımından sınıflandırılması, büyük otel işletmeleri, kuruluş yeri faktörleri, değişik tip otellerin kuruluş yerlerinin seçimi ile ilgili spesifik faktörler, otel işletmelerinde kuruluş yeri ile ilgili maliyet hesaplamaları, giderlerin saptanması, gelirlerin saptanması, odaların sınıflandırılması, organizasyon tanım, organizasyon yapılırken göz önünde tutulacak hususlar, organizasyonun faydaları, uygun organizasyon biçiminin seçimi, otel organizasyon tipleri, otellerde temel bölümler, finansmanın tanımı, varlıkların sağlanması, sağlam bir finansmana hakim olan prensipler ve fonların sağlanması.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Otel İşletmeciliği, Meryem AKOĞLAN KOZAK, Detay Yayıncılık.
Notlar
Otel İşletmeciliği, Meryem AKOĞLAN KOZAK, Detay Yayıncılık.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Otel işletmelerinin sınıflandırılmasını açıklar. |
ÖÇ02 | Otel işletmelerinin kuruluş yeri seçimini açıklar. |
ÖÇ03 | Otel işletmelerinde uygun fiyatın tespitini yapar. |
ÖÇ04 | Otel işletmelerinde organizasyon yapısını açıklar. |
ÖÇ05 | Otel işletmelerinde finansmanı açıklar. |
ÖÇ06 | Genel olarak işletmecilik hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ07 | Türkiye'de otelcilik sektörüne ilişkin genel bilgiler edinir. |
ÖÇ08 | Dünyadaki otelcilik sektörü hakkında bilgi sahibi olur. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgileri aktarır. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgileri açıklar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgileri aktarır. | 5 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgileri aktarır. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrayarak anlatır. | 5 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır. | 5 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Konuk gereksinimlerini ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanır. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar. | 4 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar. | |
PÖÇ13 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik değerlere bağlı kalarak doğal çevreyi korur. | 4 |
PÖÇ14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli geliştirir. | |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilmek ve farklı kaynaklardan bilgi elde ederek analiz etme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar. | 5 |
PÖÇ18 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır. | 5 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Turizm Yatırım ve İşletmelerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Otel İşletmelerinin Mülkiyet Bakımından Sınıflandırılması. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Büyük Otel İşletmeleri. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Kuruluş Yeri Faktörleri, Değişik Tip Otellerin Kuruluş Yerlerinin Seçimi ile İlgili Spesifik Faktörler. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Otel İşletmelerinde Kuruluş Yeri ile İlgili Maliyet Hesaplamaları. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Otel işletmelerinde Gelirlerin ve Giderlerin Saptanması. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Konu Tekrarı. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Organizasyonun Faydaları. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Uygun Organizasyon Biçiminin Seçimi. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Otel Organizasyon Tipleri. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Otellerde Temel Bölümler. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Finansmanın Tanımı, Varlıkların Sağlanması. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Sağlam Bir Finansmana Hakim Olan Prensipler, Fonların Sağlanması. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Odaların Sınıflandırılması. | Ders Kitabının İlgili Sayfaları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final Sınavı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final Sınavı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |