Genel Bilgi
Kod | TUR135 |
Ad | Genel İşletme |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 1. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Zeynep ALBAYRAK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Zeynep ALBAYRAK
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin genel amacı, işletmelerin kuruluşu ve işletmenin fonksiyonları için gerekli temel bilgi, beceri ve tutumları kazandırmaktadır.
Dersin İçeriği
İşletmeciliğe giriş, işletme kuruluşu ve çeşitleri, yönetici ve liderlik, üretim ve pazarlama, girişimcilik, kar ve zarar analizi
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Genel İşletme-Adnan Çelik ve M. Şerif Şimşek
Notlar
Dersin koordinatörü tarafından hazırlanan uygulamalar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | İşletmenin temel kavramlarını açıklar. |
ÖÇ02 | İşletmenin iç ve dış çevre ile olan ilişkilerini açıklar. |
ÖÇ03 | İşletmenin kuruluş sürecini açıklar. |
ÖÇ04 | İşletmenin fonksiyonlarını açıklar. |
ÖÇ05 | İşletme türlerini sınıflandırır. |
ÖÇ06 | Üretim faktörlerini tanımlar. |
ÖÇ07 | İşletmelerde maliyet türlerini sınıflandırır. |
ÖÇ08 | Girişimcilik ile ilgili temel faktörleri açıklar. |
ÖÇ09 | Turizm işletmelerinin yapısını bilir. |
ÖÇ10 | Turizm işletmelerini, üretim ve ticaret işletmeleriyle karşılaştırır. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgileri aktarır. | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgileri açıklar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgileri aktarır. | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgileri aktarır. | 5 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrayarak anlatır. | 5 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. | 2 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Konuk gereksinimlerini ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanır. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olur. | 1 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 1 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar. | 1 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar. | |
PÖÇ13 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik değerlere bağlı kalarak doğal çevreyi korur. | |
PÖÇ14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli geliştirir. | 3 |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilmek ve farklı kaynaklardan bilgi elde ederek analiz etme becerisine sahip olur. | 3 |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar. | |
PÖÇ18 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | İşletme ile ilgili temel kavramlar | Konunun ilgili kaynaklardan | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Üretim faktörleri | Konunun ilgili kaynaklardan | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | İşletmenin Amaçları | Konunun ilgili kaynaklardan | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | İşletmelerin sınıflandırılması | Konunun ilgili kaynaklardan | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | İşletmecilikte başlangıç faaliyetleri ve kuruluş şekilleri | Konunun ilgili kaynaklardan | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | İşletmelerin hukuki yapıları | Konunun ilgili kaynaklardan okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | İşletmenin fonksiyonlarının sınıflandırılması | Konunun ilgili kaynaklardan okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Sınava Hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | İşletmelerin üretim işlevi | Konunun ilgili kaynaklardan okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | İşletmelerin finans işlevi | Konunun ilgili kaynaklardan okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | İşletmelerin yönetim işlevi | Konunun ilgili kaynaklardan okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | İşletmelerin muhasebe işlevi | Konunun ilgili kaynaklardan okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | İşletme maliyetlerinin belirlenmesi | Konunun ilgili kaynaklardan okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Girişimcilik ve girişimciliğin unsurları | Konunun ilgili kaynaklardan okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Örnek Olay Çözme | Konunun ilgili kaynaklardan okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Örnek Olay |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders Kitabı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders Kitabı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |