Genel Bilgi
Kod | TUR134 |
Ad | Otel İşletmeciliği |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 2. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | Z Zorunlu |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör. Zeynep ALBAYRAK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör. Zeynep ALBAYRAK
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu ders ile öğrenciye; turizm işletmesinin yönetimini ve otel işletmeciliği ilgili temel kavramları anlama ve kullanma yeterliliğinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Otel işletmelerinin tanımı ve sınıflandırılması; Otel işletmelerinde kuruluş yerinin belirlenmesi; Otel işletmelerinde pazarlama, insan kaynakları yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, halkla ilişkiler, muhasebe, finansal yönetim, odalar bölümü hizmetleri ve yiyecek içecek hizmetleri yönetimi; Otel işletmelerinde yeni eğilimler
Dersin Ön Koşulu
Dersin ön koşulu yoktur.
Kaynaklar
Otel İşletmeciliği, Meryem AKOĞLAN KOZAK, Detay Yayıncılık.
Notlar
Otel İşletmeciliği, Öğr. Gör. Dr. Zeki Akıncı, Nobel Akademik Yayıncılık
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Otel işletmelerinin sınıflandırılmasını açıklar. |
ÖÇ02 | Otel işletmelerinin kuruluş yeri seçimini açıklar. |
ÖÇ03 | Otel işletmelerinde uygun fiyatın tespitini yapar. |
ÖÇ04 | Otel işletmelerinde organizasyon yapısını açıklar. |
ÖÇ05 | Otel işletmelerinde finansmanı açıklar. |
ÖÇ06 | Genel olarak işletmecilik kavramını tanımlar. |
ÖÇ07 | Türkiye'de otelcilik sektörüne ilişkin genel bilgileri sıralar. |
ÖÇ08 | Dünyadaki otelcilik sektörünü ifade eder. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgileri aktarır. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgileri açıklar. | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgileri aktarır. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgileri aktarır. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrayarak anlatır. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır. | 3 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Konuk gereksinimlerini ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanır. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar. | |
PÖÇ13 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik değerlere bağlı kalarak doğal çevreyi korur. | |
PÖÇ14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli geliştirir. | |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilmek ve farklı kaynaklardan bilgi elde ederek analiz etme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar. | |
PÖÇ18 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Otel İşletmelerinin tanımı, özellikleri ve sınıflandırılması | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
2 | Otel işletmelerinin Organizasyon ve Örgüt Yapısı | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Otel İşletmelerinde Kuruluş Yeri Seçimi | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
4 | Otel İşletmelerinde Yönetim | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
5 | Otel İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Otel İşletmelerinde Pazarlama | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması |
7 | Otel İşletmelerinde Müşteri İlişkileri Yönetimi | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması |
8 | Ara Sınav | Sınava Çalışılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Otel İşletmelerinde Halkla İlişkiler | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Beyin Fırtınası |
10 | Otel İşletmelerinde Muhasebe ve Finansal Yönetim | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Otel İşletmelerinde Odalar Bölümü Hizmetleri | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Otel İşletmelerinde Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
13 | Otel İşletmelerinde Dış Kaynak Kullanımı ve Franchising | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması |
14 | Otel İşletmelerinde Teknoloji Kullanımı | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Beyin Fırtınası |
15 | Otel İşletlemelerinde Yeni Eğilimler | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Beyin Fırtınası |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final Sınavına Çalışılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final Sınavına Çalışılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |