Information
Code | SHS132 |
Name | Environmental Health |
Term | 2022-2023 Academic Year |
Semester | 2. Semester |
Duration (T+A) | 2-0 (T-A) (17 Week) |
ECTS | 3 ECTS |
National Credit | 2 National Credit |
Teaching Language | Türkçe |
Level | Ön Lisans Dersi |
Type | Normal |
Mode of study | Yüz Yüze Öğretim |
Catalog Information Coordinator | Doç. Dr. Burak METE |
Course Instructor |
1 |
Course Goal / Objective
At the end of spring semester students will gain knowledge about the basic issues of environmental health services and environmental health work in disaster.
Course Content
Environmental health work in disaster with basic environmental health studies.
Course Precondition
Yok
Resources
"1)Umumi Hıfzıssıhha Kanunu-1930<br>2)Güler Ç. Su Kalitesi. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:43 Ankara, 1997.<br>3)Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği(SKKY)-2004<br>4)İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik-2005<br>5)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2008<br>6)SKKY Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği-2009<br>7)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2013<br>8)T.C. Başbakanlık Gıda ile ilgili Yönetmelik ve Kanunlar.<br>9)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Görevleri<br>10)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığının Görevleri<br>11)Güler Ç, Çobanoğlu Z. İnsan ve Hayvan atıkları, Sıvı atıklar, T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:28 Ankara, 1994.<br>12)Güler Ç, Çobanoğlu Z.Vektör, Kemirici ve Başıboş Hayvanların Kontrolü. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ. Temel Kay.D.No:31 Ankara, 1994.<br>13)T.C.Çevre Bakanlığı. Çevre Notları. Ankara, Mart-1998.<br>14)Güler Ç, Çobanoğlu Z. Afetlerde Çevre Sağlığı Önlemleri. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:39 Ankara, 1997.<br>15)Maxcy-Rosenau-Last. Public Healt & Preventive Medicine. U.S.A.2008.<br>"
Notes
"1)Umumi Hıfzıssıhha Kanunu-1930<br>2)Güler Ç. Su Kalitesi. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:43 Ankara, 1997.<br>3)Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği(SKKY)-2004<br>4)İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik-2005<br>5)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2008<br>6)SKKY Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği-2009<br>7)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2013<br>8)T.C. Başbakanlık Gıda ile ilgili Yönetmelik ve Kanunlar.<br>9)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Görevleri<br>10)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığının Görevleri<br>11)Güler Ç, Çobanoğlu Z. İnsan ve Hayvan atıkları, Sıvı atıklar, T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:28 Ankara, 1994.<br>12)Güler Ç, Çobanoğlu Z.Vektör, Kemirici ve Başıboş Hayvanların Kontrolü. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ. Temel Kay.D.No:31 Ankara, 1994.<br>13)T.C.Çevre Bakanlığı. Çevre Notları. Ankara, Mart-1998.<br>14)Güler Ç, Çobanoğlu Z. Afetlerde Çevre Sağlığı Önlemleri. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:39 Ankara, 1997.<br>15)Maxcy-Rosenau-Last. Public Healt & Preventive Medicine. U.S.A.2008.<br>"
Course Learning Outcomes
Order | Course Learning Outcomes |
---|---|
LO01 | Definitions of environment and preventive medicine, control of drinking and potable water, food control, waste control, vector control, residential health, control of air pollution, noise control, industrial hygiene, environmental health work in disaster |
LO02 | Explains drinking and using water control |
LO03 | Explain the control of food |
LO04 | Explain the control of the waste |
LO05 | Explain the control of vectors |
LO06 | Explosion of air pollution control |
LO07 | Explain the noise control |
LO08 | Describes industrial hygiene |
LO09 | Sorts of environmental health studies in disasters |
Relation with Program Learning Outcome
Order | Type | Program Learning Outcomes | Level |
---|---|---|---|
PLO01 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Explains the basic anatomical structure and function of people. | |
PLO02 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Defines the electromagnetic waves used in medical imaging and their interaction with matter. | |
PLO03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | List the usage steps of medical imaging devices. | |
PLO04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Recognize medical imaging methods. | |
PLO05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lists the radiology tools and equipment. | |
PLO06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Plans the procedures for preanalytical, analytical and post analytical phases. | |
PLO07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Prepare the patient before the radiology examination. | |
PLO08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Takes necessary measures for radiation safety. | |
PLO09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Applies the medical examination parameters correctly. | |
PLO10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Makes the correct dosing according to the treatment and the patient in contrast agent applications. | 3 |
PLO11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Enables recording and archiving of the resulting image onto film, paper, CD or DVD. | |
PLO12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | It makes the calibration and maintenance of radiology devices regularly and ensures that they work in the most efficient way. | |
PLO13 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Identify and obtain the deficiencies of radiological examination units. | |
PLO14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Provides coordination by informing the physician about the critical values. | |
PLO15 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | After graduation, the student will have the ability to critically evaluate the information he has learned with his knowledge. | 5 |
PLO16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | It works in harmony with the team members in the Angiography and Interventional Radiology units. | |
PLO17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Be able to communicate with colleagues, patients and physicians in a healthy and ethical sense. | |
PLO18 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Uses information communication technologies and at least one foreign language. | 2 |
PLO19 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Takes measures related to health and safety in the work environment and makes the first intervention when necessary. | |
PLO20 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Follows the technological developments and analyzes the dynamics specific to the field. |
Week Plan
Week | Topic | Preparation | Methods |
---|---|---|---|
1 | Definitions of environment and preventive medicine | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Control of drinking and potable water-I | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Control of drinking and potable water-II | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Food control | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Waste control-I | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Waste control-II | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Vector control | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Mid-Term Exam | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
9 | Midterm exam | Question preparation and printing | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
10 | Control of air pollution-I | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Control of air pollution-II | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Noise control | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Industrial hygiene | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Environmental health work in disaster-I | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Environmental health work in disaster-II | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Term Exams | Question preparation and printing | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Term Exams | Question preparation and printing | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Student Workload - ECTS
Works | Number | Time (Hour) | Workload (Hour) |
---|---|---|---|
Course Related Works | |||
Class Time (Exam weeks are excluded) | 14 | 2 | 28 |
Out of Class Study (Preliminary Work, Practice) | 14 | 2 | 28 |
Assesment Related Works | |||
Homeworks, Projects, Others | 0 | 0 | 0 |
Mid-term Exams (Written, Oral, etc.) | 1 | 6 | 6 |
Final Exam | 1 | 16 | 16 |
Total Workload (Hour) | 78 | ||
Total Workload / 25 (h) | 3,12 | ||
ECTS | 3 ECTS |