Information
Code | MG57720 |
Name | Busıness Management |
Term | 2022-2023 Academic Year |
Semester | . Semester |
Duration (T+A) | 3-0 (T-A) (17 Week) |
ECTS | 6 ECTS |
National Credit | 3 National Credit |
Teaching Language | Türkçe |
Level | Yüksek Lisans Dersi |
Type | Normal |
Mode of study | Yüz Yüze Öğretim |
Catalog Information Coordinator | Dr. Öğr. Üyesi MUSA ŞANAL |
Course Goal / Objective
This course aims to provide basic concepts of business science and help improving fundamentals regarding business functions.
Course Content
Basic Concepts of Business and Economics, Business Types and Foundation of Business, Business Ethics and Social Responsibility, International Business, Management, Organization, Human Resource Management, Employee-Employer Job Relations, Production and Basic Concepts of Production, Production Management
Course Precondition
none
Resources
Çağdaş İşletmecilik, Boone / Kurtz, Nobe
Notes
İşletme Yöneticiliği, Tamer Koçel, Beta
Course Learning Outcomes
Order | Course Learning Outcomes |
---|---|
LO01 | Define basic concepts of business and economics |
LO02 | Define business types and also designate differecences among them and finally designate business foundation methods |
LO03 | Define imporatance of business ethics in businesses and explain social responsibilities of businesses |
LO04 | Define concepts of International Business Explain management and Organization approaches |
LO05 | Explain human resource management, employee-employer job relation |
LO06 | Explain basic concepts of Production management |
Relation with Program Learning Outcome
Order | Type | Program Learning Outcomes | Level |
---|---|---|---|
PLO01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Describe management and organization concepts and explain their relationships. | 3 |
PLO02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Define contemproary concepts and models in the field of management and organizations. | 4 |
PLO03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Analyze current management problems through utilizing the theories and models in the field of management and organizations | |
PLO04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Interpret recent research results in the field of management and organizations. | 4 |
PLO05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Determine the appropriate methods for solving the managerial and organizational problems in business. | 5 |
PLO06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Apply the fundamental steps of the management process. | |
PLO07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Use organizational analysis methods and models effectively. | 3 |
PLO08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Develop and implement projects in the field of management. | |
PLO09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Keep update with the current developments with in the field with the awareness that the research and learning process continues throughout life. | 4 |
PLO10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Generate new information from the data obtained in accordance with the academic priciples and rules, and interpret them effectively. | 4 |
PLO11 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Associate the knowledge gained in the field of management and organizations with the knowledge in different fields. | |
PLO12 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Synthesize and effectively present the information obtained from the academic sources of the field. | 5 |
PLO13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Adhering to scientific research ethics in all studies | 5 |
Week Plan
Week | Topic | Preparation | Methods |
---|---|---|---|
1 | Basic Concepts of Business and Economics | Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 3-30) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
2 | Business types and Foundation of Business | Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 31-41) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
3 | Business types and Foundation of Business-2 | Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 42-68) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
4 | Business Ethics and Social Responsibility | Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 69-84) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
5 | International Business | Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 85-102) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
6 | Management Approaches | Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 105-114) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
7 | Management Approaches-2 | Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 115-125) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
8 | Mid-Term Exam | Studying for exam | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Organization Approaches | Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 127-136) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
10 | Organization Approaches-2 | Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 137-146) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
11 | Human Resource Management | Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 147-168) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
12 | Employee-Employer Job Relations | Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 169-192) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
13 | Production and Basic İnformations of Production | Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 193-210) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
14 | Production Management | Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 211-248) | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
15 | Project presentations | Review for the exams | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Term Exams | Studying for exam | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Term Exams | Studying for exam | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
Student Workload - ECTS
Works | Number | Time (Hour) | Workload (Hour) |
---|---|---|---|
Course Related Works | |||
Class Time (Exam weeks are excluded) | 14 | 3 | 42 |
Out of Class Study (Preliminary Work, Practice) | 14 | 5 | 70 |
Assesment Related Works | |||
Homeworks, Projects, Others | 0 | 0 | 0 |
Mid-term Exams (Written, Oral, etc.) | 1 | 15 | 15 |
Final Exam | 1 | 30 | 30 |
Total Workload (Hour) | 157 | ||
Total Workload / 25 (h) | 6,28 | ||
ECTS | 6 ECTS |