SHS132 Environmental Health

3 ECTS - 2-0 Duration (T+A)- 2. Semester- 2 National Credit

Information

Code SHS132
Name Environmental Health
Term 2023-2024 Academic Year
Semester 2. Semester
Duration (T+A) 2-0 (T-A) (17 Week)
ECTS 3 ECTS
National Credit 2 National Credit
Teaching Language Türkçe
Level Ön Lisans Dersi
Type Normal
Label E Elective
Mode of study Yüz Yüze Öğretim
Catalog Information Coordinator Doç. Dr. Burak METE
Course Instructor
1


Course Goal / Objective

At the end of spring semester students will gain knowledge about the basic issues of environmental health services and environmental health work in disaster.

Course Content

Environmental health work in disaster with basic environmental health studies.

Course Precondition

Yok

Resources

"1)Umumi Hıfzıssıhha Kanunu-1930<br>2)Güler Ç. Su Kalitesi. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:43 Ankara, 1997.<br>3)Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği(SKKY)-2004<br>4)İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik-2005<br>5)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2008<br>6)SKKY Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği-2009<br>7)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2013<br>8)T.C. Başbakanlık Gıda ile ilgili Yönetmelik ve Kanunlar.<br>9)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Görevleri<br>10)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığının Görevleri<br>11)Güler Ç, Çobanoğlu Z. İnsan ve Hayvan atıkları, Sıvı atıklar, T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:28 Ankara, 1994.<br>12)Güler Ç, Çobanoğlu Z.Vektör, Kemirici ve Başıboş Hayvanların Kontrolü. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ. Temel Kay.D.No:31 Ankara, 1994.<br>13)T.C.Çevre Bakanlığı. Çevre Notları. Ankara, Mart-1998.<br>14)Güler Ç, Çobanoğlu Z. Afetlerde Çevre Sağlığı Önlemleri. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:39 Ankara, 1997.<br>15)Maxcy-Rosenau-Last. Public Healt & Preventive Medicine. U.S.A.2008.<br>"

Notes

"1)Umumi Hıfzıssıhha Kanunu-1930<br>2)Güler Ç. Su Kalitesi. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:43 Ankara, 1997.<br>3)Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği(SKKY)-2004<br>4)İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik-2005<br>5)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2008<br>6)SKKY Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği-2009<br>7)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2013<br>8)T.C. Başbakanlık Gıda ile ilgili Yönetmelik ve Kanunlar.<br>9)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Görevleri<br>10)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığının Görevleri<br>11)Güler Ç, Çobanoğlu Z. İnsan ve Hayvan atıkları, Sıvı atıklar, T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:28 Ankara, 1994.<br>12)Güler Ç, Çobanoğlu Z.Vektör, Kemirici ve Başıboş Hayvanların Kontrolü. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ. Temel Kay.D.No:31 Ankara, 1994.<br>13)T.C.Çevre Bakanlığı. Çevre Notları. Ankara, Mart-1998.<br>14)Güler Ç, Çobanoğlu Z. Afetlerde Çevre Sağlığı Önlemleri. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:39 Ankara, 1997.<br>15)Maxcy-Rosenau-Last. Public Healt & Preventive Medicine. U.S.A.2008.<br>"


Course Learning Outcomes

Order Course Learning Outcomes
LO01 Definitions of environment and preventive medicine, control of drinking and potable water, food control, waste control, vector control, residential health, control of air pollution, noise control, industrial hygiene, environmental health work in disaster
LO02 Explains drinking and using water control
LO03 Explain the control of food
LO04 Explain the control of the waste
LO05 Explain the control of vectors
LO06 Explosion of air pollution control
LO07 Explain the noise control
LO08 Describes industrial hygiene
LO09 Sorts of environmental health studies in disasters


Relation with Program Learning Outcome

Order Type Program Learning Outcomes Level
PLO01 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Explains the basic anatomical structure and function of people.
PLO02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Defines the electromagnetic waves used in medical imaging and their interaction with matter.
PLO03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal List the usage steps of medical imaging devices.
PLO04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Recognize medical imaging methods.
PLO05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lists the radiology tools and equipment.
PLO06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Plans the procedures for preanalytical, analytical and post analytical phases.
PLO07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Prepare the patient before the radiology examination.
PLO08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Takes necessary measures for radiation safety.
PLO09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Applies the medical examination parameters correctly.
PLO10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Makes the correct dosing according to the treatment and the patient in contrast agent applications. 3
PLO11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Enables recording and archiving of the resulting image onto film, paper, CD or DVD.
PLO12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal It makes the calibration and maintenance of radiology devices regularly and ensures that they work in the most efficient way.
PLO13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Identify and obtain the deficiencies of radiological examination units.
PLO14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Provides coordination by informing the physician about the critical values.
PLO15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal After graduation, the student will have the ability to critically evaluate the information he has learned with his knowledge. 5
PLO16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal It works in harmony with the team members in the Angiography and Interventional Radiology units.
PLO17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Be able to communicate with colleagues, patients and physicians in a healthy and ethical sense.
PLO18 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uses information communication technologies and at least one foreign language. 2
PLO19 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Takes measures related to health and safety in the work environment and makes the first intervention when necessary.
PLO20 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Follows the technological developments and analyzes the dynamics specific to the field.


Week Plan

Week Topic Preparation Methods
1 Definitions of environment and preventive medicine Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Control of drinking and potable water-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Control of drinking and potable water-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Food control Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Waste control-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Waste control-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Vector control Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Mid-Term Exam Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
9 Midterm exam Question preparation and printing Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
10 Control of air pollution-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Control of air pollution-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Noise control Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Industrial hygiene Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Environmental health work in disaster-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Environmental health work in disaster-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Term Exams Question preparation and printing Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Term Exams Question preparation and printing Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Student Workload - ECTS

Works Number Time (Hour) Workload (Hour)
Course Related Works
Class Time (Exam weeks are excluded) 14 2 28
Out of Class Study (Preliminary Work, Practice) 14 2 28
Assesment Related Works
Homeworks, Projects, Others 0 0 0
Mid-term Exams (Written, Oral, etc.) 1 6 6
Final Exam 1 16 16
Total Workload (Hour) 78
Total Workload / 25 (h) 3,12
ECTS 3 ECTS

Update Time: 01.05.2023 09:07