SHS132 Environmental Health

3 ECTS - 2-0 Duration (T+A)- 2. Semester- 2 National Credit

Information

Code SHS132
Name Environmental Health
Term 2024-2025 Academic Year
Semester 2. Semester
Duration (T+A) 2-0 (T-A) (17 Week)
ECTS 3 ECTS
National Credit 2 National Credit
Teaching Language Türkçe
Level Ön Lisans Dersi
Type Normal
Label GC General Culture Courses E Elective
Mode of study Yüz Yüze Öğretim
Catalog Information Coordinator Doç. Dr. Burak METE
Course Instructor
1


Course Goal / Objective

At the end of spring semester students will gain knowledge about the basic issues of environmental health services and environmental health work in disaster.

Course Content

Environmental health work in disaster with basic environmental health studies.

Course Precondition

Yok

Resources

"1)Umumi Hıfzıssıhha Kanunu-1930<br>2)Güler Ç. Su Kalitesi. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:43 Ankara, 1997.<br>3)Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği(SKKY)-2004<br>4)İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik-2005<br>5)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2008<br>6)SKKY Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği-2009<br>7)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2013<br>8)T.C. Başbakanlık Gıda ile ilgili Yönetmelik ve Kanunlar.<br>9)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Görevleri<br>10)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığının Görevleri<br>11)Güler Ç, Çobanoğlu Z. İnsan ve Hayvan atıkları, Sıvı atıklar, T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:28 Ankara, 1994.<br>12)Güler Ç, Çobanoğlu Z.Vektör, Kemirici ve Başıboş Hayvanların Kontrolü. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ. Temel Kay.D.No:31 Ankara, 1994.<br>13)T.C.Çevre Bakanlığı. Çevre Notları. Ankara, Mart-1998.<br>14)Güler Ç, Çobanoğlu Z. Afetlerde Çevre Sağlığı Önlemleri. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:39 Ankara, 1997.<br>15)Maxcy-Rosenau-Last. Public Healt & Preventive Medicine. U.S.A.2008.<br>"

Notes

"1)Umumi Hıfzıssıhha Kanunu-1930<br>2)Güler Ç. Su Kalitesi. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:43 Ankara, 1997.<br>3)Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği(SKKY)-2004<br>4)İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik-2005<br>5)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2008<br>6)SKKY Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği-2009<br>7)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2013<br>8)T.C. Başbakanlık Gıda ile ilgili Yönetmelik ve Kanunlar.<br>9)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Görevleri<br>10)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığının Görevleri<br>11)Güler Ç, Çobanoğlu Z. İnsan ve Hayvan atıkları, Sıvı atıklar, T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:28 Ankara, 1994.<br>12)Güler Ç, Çobanoğlu Z.Vektör, Kemirici ve Başıboş Hayvanların Kontrolü. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ. Temel Kay.D.No:31 Ankara, 1994.<br>13)T.C.Çevre Bakanlığı. Çevre Notları. Ankara, Mart-1998.<br>14)Güler Ç, Çobanoğlu Z. Afetlerde Çevre Sağlığı Önlemleri. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:39 Ankara, 1997.<br>15)Maxcy-Rosenau-Last. Public Healt & Preventive Medicine. U.S.A.2008.<br>"


Course Learning Outcomes

Order Course Learning Outcomes
LO01 Definitions of environment and preventive medicine, control of drinking and potable water, food control, waste control, vector control, residential health, control of air pollution, noise control, industrial hygiene, environmental health work in disaster
LO02 Explains drinking and using water control
LO03 Explain the control of food
LO04 Explain the control of the waste
LO05 Explain the control of vectors
LO06 Explosion of air pollution control
LO07 Explain the noise control
LO08 Describes industrial hygiene
LO09 Sorts of environmental health studies in disasters


Relation with Program Learning Outcome

Order Type Program Learning Outcomes Level
PLO01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Explains the basis of human normal structure and function
PLO02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Defines disinfection, sterilization and hygiene.
PLO03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Recognizes laboratory tools and materials, lists measurement methods.
PLO04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Explains the procedures to be performed in these phases using detailed information on the preanalytical, analytical and postanalytical phases of measurements. 4
PLO05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Receives and accepts biological materials taken from the patient, prepares them for analysis and ensures that they are preserved under appropriate conditions if necessary.
PLO06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Performs internal and external quality control studies of the analyzes, analyzes patient samples after applying daily control procedures, checks the results and reports to the laboratory specialist.
PLO07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Performs the calibration and maintenance of laboratory equipments, have them to be calibrated and maintained and monitored by authorized persons as needed, so that they work most efficiently 5
PLO08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Determines inaduquaciesis in the laboratory
PLO09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Knows the critical values and provides coordination by reporting the results to the clinician in the most appropriate and fast manner.
PLO10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı After graduation, he/she develops himself/herself and his/her career by following technological developments and critically evaluating the information he/she has learned with his/her own knowledge.
PLO11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Having professional and ethical responsibility, they communicate well with colleagues, patients and physicians.
PLO12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Uses at least one foreign language to follow developments in his field and to communicate with colleagues adequately.
PLO13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Takes measures regarding health, biosafety and occupational safety in the work environment.


Week Plan

Week Topic Preparation Methods
1 Definitions of environment and preventive medicine Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Control of drinking and potable water-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Control of drinking and potable water-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Food control Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Waste control-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Waste control-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Vector control Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Mid-Term Exam Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
9 Midterm exam Question preparation and printing Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
10 Control of air pollution-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Control of air pollution-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Noise control Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Industrial hygiene Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Environmental health work in disaster-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Environmental health work in disaster-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Term Exams Question preparation and printing Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Term Exams 2 Question preparation and printing Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Student Workload - ECTS

Works Number Time (Hour) Workload (Hour)
Course Related Works
Class Time (Exam weeks are excluded) 14 2 28
Out of Class Study (Preliminary Work, Practice) 14 2 28
Assesment Related Works
Homeworks, Projects, Others 0 0 0
Mid-term Exams (Written, Oral, etc.) 1 6 6
Final Exam 1 16 16
Total Workload (Hour) 78
Total Workload / 25 (h) 3,12
ECTS 3 ECTS

Update Time: 18.02.2025 12:42